multiaga 17.06.04, 19:40 Chciałabym zrobić lasagne z mięsem i warzywami( tyle ich teraz na bazarku :) ).Czy ktoś ma jakiś dobry , sprawdzony przepis bo ja nigdy nie robiłam. pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: Lasagne IP: *.proxy.aol.com 17.06.04, 20:03 Wpisz to hasło w w wyszukiwarkę forumową, jest tego bardzo dużo, wiele przepisów gruntownie sprawdzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna51 Re: Lasagne 18.06.04, 16:15 Aga, lasagne nie jest czyms tak trudnym, ze trzeba sie trzymac przepisow. trzeba znac zasade. Przekladasz makaron na lasagne roznymi mieszankami. Zaczynasz od naczynia nie za glebokiego, na dno nalewasz troche sosou pomidorowego, takiego na pizze, na to warstwa ugotowanego makaronu, potem warstwa miesna-na lyzce oliwy smazysz mieso na mielone, moze byc mieszane-wolowo-wieprzowe, z dodatkiem smazonej cebulki, soli, pieprzem i czosnku-jak lubisz. Na to znow warstwa makaronu i powiedzmy warstwa warzywno -pomidorowa( podsmazasz kawalki pomodorow, papryki zuccini, co tam masz........). Znow makaron, obficie polewasz sosem pomidorowym, posypujesz tartym zoltym serem i zapiekasz w piekarniku okolo 45 minut, tem.180, pod folia aluminiowa. jak jest gotowe, wystawiasz, studzisz troche(lepiej sie pokroi) i podajesz do stolu. Inna dobra masa do przekladania jest serowa-ser bialy wymieszany z zoltkiem, parmezanem startym ,sol i pieprz do smaku, w parze z masa szpinakowa. Ta robie z ugotowanego szpinaku, mocna wyciskam wode, siekam lub rozdrabniam w maszynie , dodaje sol i starty na tarce zolty ser.Mozna tez zrobic typowy szpinak z zasmazka mleczna, ale szpinak musi byc gesty. Mam nadzieje, ze te proste, domowe przepisy Ci sie spodobaja. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna51 Re: Lasagne 18.06.04, 16:18 zapopmnialam dodac, w folii zrob kilna naciec nozem!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vesna Re: Lasagne IP: *.torun.mm.pl 18.06.04, 20:50 Ja jeszcze uważam, że w lazanii powinien być sos beszamelowy (bo sama uwielbiam :)) Lejesz go na warstwę sosu, wrzyw, mięsa, czy czego tam napchasz ;) Można też na dokładkę każdą warstwę przesypać serem żółtym. To wersja hiperkaloryczna, ale pyszna. I ja nigdy nie gotuję makaronu, sam dochodzi w piekarniku, jak nasiąknie sosem. Życzę dobrej zabawy przy tworzeniu wariacji na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Lasagne IP: 64.213.237.* 19.06.04, 18:16 Vesna-to mnie zainteresowalo!! Naprawde nidgy nie gotujesz makaronu? Czy kazda warstwa przed makaronowa ma u ciebie sos? Czy zalewasz go sporo na koniec? Przyznam, ze ja nie uzywam za duzo sosu, troche to warstwy miesnej, troche na dno i na wierzch, pod ser. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciejka Re: Lasagne IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 22:08 Ja równiez nigdy nie gotuję makaronu, ale robie rzadszy niz do spageti sos i to w tym sosie makaron sie pieknie ugotuje. No i podsmazam mieso króciutko- tak by jedynie zmieniło kolor na ciemniejszy, i ciągle je mieszam bo inaczej zbija sie w grudy. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Lasagne 20.06.04, 09:19 Sosu / a nawet beszamelu / musi byc duzo. Makaron musi sie w czyms ugotowac / mimo faktu, ze wszystko ma mijesce w peikarniku /. Odpowiedz Link Zgłoś