Dodaj do ulubionych

Zamiast orzeszkow piniowych

IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.04.12, 23:18
Czym mozna zastapic orzeszki piniowe?Mozna w ogole czy to jakos drastycznie zmieni smak i strukture nadzienia?Mam przepis na nadziewane papryki:mielona wolowina,cebula,pomidory,feta,natka pietruszki,rodzynki i te orzeszki piniowe.Uzywam je do makaronow,ale jakos nie mam ochoty wydawac na nie dziesieciu dolarow zeby nadziac papryki.Mam jeszcze w domu orzechy wloskie,migdaly bez skory,pekany.
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Zamiast orzeszkow piniowych 20.04.12, 23:27
      Każdy orzech ma inny smak, ale jeśli weźmiesz inne orzechy niż piniowe to wielkiej tragedii nie będzie.
    • bene_gesserit Re: Zamiast orzeszkow piniowych 21.04.12, 11:02
      Migdały, imo - a najlepiej słupki migdałowe. Nie wiem, jak pekany, ale niektóre wloskie przy dłuższym gotowaniu/pieczeniu w mokrym srodowisku mogą stać się gorzkie i cierpkawe (tzn ich skórka), a nie każdy to lubi.
    • Gość: pasqda Re: Zamiast orzeszkow piniowych IP: *.ip.netia.com.pl 21.04.12, 13:32
      Znajomy Włoch najzwyczajniej w świecie używa pestek słonecznika, bo twierdzi, że i tak te orzeszki, które są u nas do kupienia, nie mają ani ćwierci smaku i aromatu prawdziwych, świeżo zebranych, więc nie warto przepłacać za coś co i tak nie umywa się do oryginału.
    • dol.fina Re: Zamiast orzeszkow piniowych 21.04.12, 16:58
      ja daje pestki słonecznikowe, dobrze sie sprawdzają
    • roseanne Re: Zamiast orzeszkow piniowych 21.04.12, 18:23
      obrane pekany beda tu najlepsze
      • Gość: dorotkah Re: Zamiast orzeszkow piniowych IP: *.hsd1.il.comcast.net 21.04.12, 19:00
        Dzieki wszystkim za odpowiedzi.Zmieszam pekany z migdalami.Usieczone.O pestkach slonecznika tez myslalam ze wzgledu na smak,ale nie chce mi sie jechac do sklepu.
        • Gość: javio Re: Zamiast orzeszkow piniowych IP: *.tel.tkb.net.pl 21.04.12, 20:09
          dobrze by było jeszcze podprażyć je na suchej patelni, przed dodaniem do farszu.
    • lonely.stoner Re: Zamiast orzeszkow piniowych 21.04.12, 21:48
      ja czasem w pesto zastepuje pine nuts jakimis innymi, lae nie pamietam jakimi?? no i pesto sie nie gotuje.
      • nowaczek1 Re: Zamiast orzeszkow piniowych 22.04.12, 11:16
        Brawo za odkrywczość i merytoryczny wkład w dyskusję. Na przyszłość, zamilcz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka