Dodaj do ulubionych

Białe meble

IP: *.wszmijo.edu.pl 15.05.12, 13:27
Witam! przepraszam, że nie na temat, ale kto wie lepiej o praktyczności w kuchni jak nie wy? Chciałam się poradzić czy warto zamawiać do kuchni białe szafki, na połysk lub nie, jakie są w utrzymaniu czystości a jeśli daremne to jaki kolor się u Was sprawdza? Wizualnie podobają mi się białe, ale nie chciałabym się wkopać w nieustanne szorowanie każdego odciska palców, a poza tym zastanawiam się czy białe meble nie żółkną po czyszczeniu detergentami? Jak ktoś ma jakieś pomysły to chętnie przeczytam i z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • pamplemousserose Re: Białe meble 15.05.12, 14:12
      Mam białe meble w kuchni.
      Możliwe, że trochę bardziej sie brudzą niż ciemne, ale w sumie czy ciemne, czy jasne, i tak trzeba je kilka razy do roku przetrzeć z zewnątrz:)

Nie bałabym się zamawiać, nie brudzą się aż tak bardzo, a gotujemy dużo:)
      Zadbajcie tylko o dobry wyciąg nad kuchenką i może blat zamówcie kolorowy?
      • sueellen Re: Białe meble 15.05.12, 18:31
        ale w sumie czy ciemne, czy
        > jasne, i tak trzeba je kilka razy do roku przetrzeć z zewnątrz:)

Mam nadzieję, że to BYŁ DŻOŁK :P
        • pamplemousserose Re: Białe meble 25.05.12, 15:38
          > Mam nadzieję, że to BYŁ DŻOŁK :P

Nie był. Mówiłam o frontach szafek, nie blacie:)

Wcale nie brudzą się dokumentnie, ale może też dlatego, że smażymy cokolwiek raz na ruski rok (prędzej gotujemy lub pieczemy w piekarniku), nad kuchenką mamy porządny wyciąg, a przez pół tygodnia żywimy się poza domem:)

Białe meble są okej, gorzej z białymi kaflami na podłodze, te musimy zamiatać lub myć raz na dwa dni:/
    • roseanne Re: Białe meble 15.05.12, 14:53
      mam biale szafki od roku
      myje je srednio 2 x na miesiac tak jak w przypadku innych kolorow
    • kosmopolitesiorbut Re: Uważasz, że ciemne mniej się brudzą 15.05.12, 15:22
      bo "nie widać"?
    • belutka Re: Białe meble 16.05.12, 14:06
      kilka miesiecy temu remontowałam kuchnię. też miałam delemat czy na pewno poradzę sobie z białymi szafkami. po namyśle wybrałam meble w kolorze złamanej bieli. jestem z nich bardzo zadowolona i nie żałuję mojej decyzji. gdybym miała znów wybrać, to znów padłoby na biel. polecam Ci matowe szafki - na tych z wysokim połyskiem widać bardzo ślady palców i wszelkie smugi. muszę przyznac że jestem okropnym flejtuchem jeśli chodzi o gotowanie, ale mimo to białe szafki i drewniany blat sprawdzają się u mnie świetnie. fronty szafek przecieram raz w tygodniu, abo raz na dwa tygodnie. dzięki temu, że widać na nich bardziej (niż na ciemnych) przybrudzenia - sprzątam regularnie. podejrzewam, że gdybym miała ciemną kuchnię to nie chciałby mi się tak często ich myć i po jakimś czasie musiałabym je chyba skrobać :) poza tym jasne szafki na pewno rozjaśnią wnętrze kuchni i będzie sie przez to wydawała bardziej przestronna. kupuj białe śmiało!
    • matylda1001 Re: Białe meble 17.05.12, 00:51
      Białe szafki (IKEA - Stat) mam już 12 lat, wciąż te same i nic im nie dolega. To, że wszystko na nich widać uważam za zaletę, bo żadne zabrudzenie nie umknie uwadze i można je usunąć na bieżąco. Poza tym są łatwe w pielęgnacji i nie wymagają dodatkowej pracy. Mają tę zaletę, ze łatwo zmienić wystrój kuchni. Wystarczy zmienić kolor ściany, kilka dodatków i powstaje zupełnie nowe wnętrze. Zmieniając tapetę miałam już kuchnię całą białą, zieloną, a teraz mam w kolorze czerwonego wina. Dzięki temu nigdy się nie znudzi. Gdybym kiedyś zmieniała szafki, to też będą białe.
    • Gość: ewa Re: Białe meble IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.12, 17:40
      Bardzo Wam dziękuję :-)
    • Gość: emka Re: Białe meble IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 25.05.12, 14:53
      Nie wiem jak białe ale moja znajoma od niedawna jest posiadaczką czarnych na wysoki połysk i to był najgorszy pomysł w jej życiu. Każdy palec widać odbity etc. Jak dziewczyna lubi gotować i dużo czasu na to poświęcała tak teraz pobyt w kuchni i gotowanie to dla niej koszmar.
      • mhr2 pasuja w otwartej kuchni do mebli, 25.05.12, 16:46
        Gość portalu: emka napisał(a):

> Nie wiem jak białe ale moja znajoma od niedawna jest posiadaczką czarnych na wy
        > soki połysk i to był najgorszy pomysł w jej życiu. Każdy palec widać odbity etc
        > . Jak dziewczyna lubi gotować i dużo czasu na to poświęcała tak teraz pobyt w k
        > uchni i gotowanie to dla niej koszmar.
    • coralin Re: Białe meble 25.05.12, 20:55
      Mam białe meble w kuchni od kilkunastu lat. Nie są obłędnej jakości, ale wyglądają dobrze choć przymierzam się do wymiany na lepsze, ale też skłaniam się ku białym. Co do żółknięcia to pewnie pod wpływem za mocnych środków czyszczących z wybielaczami. Zalecam umiar. Większość ludzi używa niepotrzebnie (niepotrzebnie, bo można to wyczyścić środkiem o prostym składzie) zbyt mocnych preparatów czyszczących.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka