Dodaj do ulubionych

Szukam Lodówki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 19:04
Zamierzam kupić nową lodówkę. Oferta jest przeogromna. Chciałbym żebyście mi
poradzili jaki sprzęt kupić (jakiej firmy, jaki model). Zależy mi by
zamrażalnik był z dołu i żeby było dwoje drzwi. Czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: kags Re: Szukam Lodówki IP: *.futuro.pl 20.06.04, 19:42
      4 miesiace temu kupowalam caly sprzet do kuchni - wybralam Gorenje. lodowka
      akurat do zabudowy, cos ok. 180cm, 3 szuflady na dole. nie jest moze w srodku
      najpiekniejsza, tzn. klasyk, bez wielkich bajerow. jestesmy baaardzo zadowoleni.
    • Gość: gaga Re: Szukam Lodówki IP: *.mofnet.gov.pl 21.06.04, 10:46
      Ja mam Whirpoola - ze szklanymi półkami. Wogóle generalnie polecam Ci szklane
      półki. Z tego co wiem ma je również Polar.
      • Gość: kags Re: Szukam Lodówki IP: *.futuro.pl 21.06.04, 10:52
        gorenje tez ma :)
    • emka_waw Re: Szukam Lodówki 21.06.04, 10:59
      Z wolnostojących Whirlpool 5550, 188 cm, zamrażalnik na 3 szuflady, klasa
      energ. A, półka na butelki, półki regulowane w 2 wysokościach każda. Z
      zabudowanej zrezygnowałam, bo taka jest mniej pojemna (5 cm węższa, bo obudowa
      zajmuje miejsce).
    • funana Re: Szukam Lodówki 21.06.04, 14:41
      Może to Ci pomoże w wyborze?:
      serwisy.gazeta.pl/po40/1,48130,2119669.html
      • Gość: FAB Re: Szukam Lodówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 21:52
        No to mam niezły orzech do zgryzienia... :)
        • agatanecka Re: Szukam Lodówki 22.06.04, 10:04
          Ja niecały rok temu kupowałam lodówkę firmy Samsung z lekkimi obawami.Ponieważ
          zależało namżeby była w kolorze srebrnym (tzw.Inox) nie mieliśmy dużego
          wyboru,.jej atutem jest dozownik do płynów,szklane pólki i system No-Frost
          dzięi któremu nioe osadza się szron w zamrażalniku.Gorąco polecam....
          • Gość: ula__ Re: Szukam Lodówki IP: *.chello.pl 22.06.04, 10:27
            Polecam Vestfrost - firma specjalizuje się w sprzęcie chłodniczym. Mam ją już 4
            lata - działa bez zarzutu! Mnie polecili ją znajomi, którzy "przetestowali" z
            marnym skutkiem już kilka lodówek ,a Vestfrost służy im już 7 lat!
            Dwudrzwiowa - obustronna możliwość montażu drzwi, No-Frost, szklane półki -
            duża regulacja wysokości, moja ma 190 cm wys.Cichutka!
    • Gość: els Re: Szukam Lodówki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.04, 14:28
      Witam,

Jeśli mogę to pare słów na temat.

Proponuję koniecznie kupić chłodziarko-zamrażarkę z dwoma agregatami, tzn.
      osobny agregat dla zamrażarki i osobny do chłodziarki. Wbrew pozoromtp ważne i
      wcale nie musi oznaczać zwiekszonego zużycia energii. Zaletą jest mozliwość
      czasowego wyłączenia zamrażarki jak nie używana i jak coś już padnie to zawsze
      tylko połowa a nie cała.

Oczywiście dwudrzwiowa, z częścią mrożącą na dole z szufladami. Koniecznie musi
      mieć *** i * jako zdolność zamrażania co pozwala szybko samemu mrozić produkty.
      Chodzi tu po prostu o wydajność agregatu.

Półki szklane moim zdaniem niekoniecznie, dolna tk ale pośrednie lepiej jak sa
      w formie rusztu, jest wtedy lepsza cyrkulacja powietrza.

Automatyczne odszranianie ze ściekiem wody do rynienki nad sprężarką to już
      standard i konieczność. Ważne też aby parownik w część chłodzącej był najlepiej
      płaski bez wnęk zatrzymującyh brud, woda przy automatycznym odszranianiu łatwo
      spływa i nic nie zostaje. Wnetrze im prostsze tym łatiejsze do utrzymnia w
      czystości.

Pojemność łączna w zalezności od potrzeb ale co najmniej jakieś 60 dm3
      zamrażarki i ze 180 dm3 chłodziarki czyli od 220 litrów razem.

Koniecznie zwróć uwagę na średnie dobowe zużycie energii elektrycznej, nie
      powinno byc wieksze niż 1-2 kWh/dobę w zalezności od wielkości. Pamiętaj że to
      jest urządzenia pracujące praktycznie ciągle, lodówkę bardzo rzadko się wyłącza.
      Ta wielkośc jest zawsze podana w instrukcji obsługi, dodatkowo zawsze podawana
      jest tzw. klasa energetyczna określająca grupę zużycia energii.

A co do konkretnych marek, jeśli nie masz ciągotek do "zachodnich produktów" to
      z czystym sumieniem polecam POLAR lub AMICĘ, są to na tyle solidne produkty że
      warte uwagi. Sam mam 10 rok Polar dwuagregatowy dwudrzwiowy i bez żadnych
      stresów pracuje. Dostępny serwis zwłaszca pogwarancyjny, pamiętaj że nawet dwa
      lata gwarancji szybko miną.

Nie polecam niby mocno firmowych ale robionych gdzieś w Chinach czy Malezji
      wyrobów, po pierwsze cena nie jest rewelacyjna a po za tym technicznie żadna
      rewelacja że nie mówiąc już o serwisie. A naprawa pogwarancyjna to już koszmar
      kosztowy albo na smietnik, nie warto. Oczywiście żadne no name albo
      inneegzotyczne wyroby nawet nie oglądaj.

Pozdrawiam, els

PS. jak jakies pytania to smiało

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka