Dodaj do ulubionych

znalazłem i mam dylemat

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 08:35
taki przepisik znalazlem
Łosoś w sosie piernikowym
Składniki:
wino gruszkowe 750 ml
łosoś 4 szt.
Obserwuj wątek
    • brunosch Re: znalazłem i mam dylemat 22.06.04, 08:40
      Ten przepis trochę przypomina karpia w szarym sosie, do którego też dodaje się
      pierniki.
      Chodzi o bardziej "wytrawne" - może nawet takie z Torunia, ale bez lukru,
      polewy etc.
    • hania55 Re: znalazłem i mam dylemat 22.06.04, 08:54
      Gieziku, jeśli przepis jest amerykański, to pewnie jednak chodzi o ginger
      bread, czyli piernik nie tak słodki jak nasze pierniczki toruńskie. Może
      szwedzkie czy duńskie pierniczki z Ikei będą najbardziej zbliżone do american
      gingerbread dream ;-)
      • giezik Re: znalazłem i mam dylemat 22.06.04, 08:58
        ja tak podejrzewam, ze to sa takie pierniki jak w Shreku, a nie te z polewą czekoladową. I tak sie szykuje na weekend z tym przepisem (a w miedzyczasie jeszcze skatalogowalem kilka z moich porozrzucanych zasobow w tym:
        Okon z kremem truskawkowym
        Kotlety cielece w sosie miodowo-cytrynowym
        Pstrąg w majonezie z białym winem
        • hania55 Re: znalazłem i mam dylemat 22.06.04, 09:06
          A można się doprosić o przepisy? Zwłaszcza na pstrąga :-)
          Ja w weekend chyba zrobię polędwiczki wieprzowe w dużej ilości świeżego
          rozmarynu i może z dodatkiem gorgonzoli? Jeszcze to przemyślę. A poza tym będę
          kontynuować eksperymenty orientalne i bakłażana jakoś spreparuję - może na
          ostro, jak podawała Senin. Ostatnie eksperymenty z kurczakiem z bakłażanem w
          jogurcie i z mnóstwem różnistych przypraw były nader udane. No i patent na
          dodanie oleju sezamowego do ryżu.... Mmmmmm.....

Powodzenia z łososiem!
          • brunosch Haniu, 22.06.04, 09:10
            a jak Ci wyszły te orientalne ostrości, które planowałaś przyrządzić w weekend?
            • hania55 Brunosch 22.06.04, 09:17
              Orientalne ostrości były w niedzielę wieczorem i wyszły wspaniale! Piersi
              kurczaka pokroiłam w kostkę i włożyłam do jogurtu. Wymieszałam przyprawy, tzn.
              chicken masala, gałkę muszkatołową, kurkumę, pieprz, chilli, utłuczony
              kardamon. Zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam wymieszane przyprawy i sambal
              oelek. Do tego wrzuciłam kurczaka z jogurtem, a później jeszcze pokrojonego w
              kostkę i podsmażonego bakłażana. Dodałam jeszcze trochę jogurtu i tak to się
              wszystko zgodnie dusiło. A trakcie duszenia dorzuciłam jeszcze trochę sambal
              oelek. A do tego był ryż basmati, do którego pod koniec gotowania dodałam
              troszeńkę oleju sezamowego. Oj, dobre było!!
          • Gość: giezik Re: pstrąg IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 13:31
            banalny i być może efektowny. Lojalnie uprzedzam, ze jeszcze nei riobilem. Dopiero wciagnalem na liste

Pstrąg w majonezie z białym winem (pisztrang)
            Ilość porcji: 4
            Składniki:
            białe wytrawne wino 4 łyżki
            żółtka 3 szt.
            olej 125 ml
            pstrąg 4 szt.
    • Gość: baboon Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny IP: *.anu.edu.au 22.06.04, 09:15
      Kiedyś miałem okazję skosztować takiej oto kompozycji:
      plastry wytrawnego piernika przełożono wędzonym łososiem i udekorowano kremem z
      kwaśnej śmietany i szczypiorku.
      Zestaw bardzo interesujący smakowo, piernik nie może być jednak zbyt słodki.
      • hania55 Re: Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny 22.06.04, 09:19
        Wytrawny piernik jest do zdobycia w październiku-listopadzie w górnośląskich
        piekarniach, bo wtedy kupuje się piernik, żeby go na wigilijną moczkę ususzyć.
        Taki piernik byłby idealny do dania, o którym mówisz, a także jako baza sosu do
        łososia z giezikowego przepisu - tak sobie przynajmniej to zestawienie smakowe
        wyobrażam :-)
        • ingeborg Re: Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny 22.06.04, 15:02
          Jako Gornoslazaczka wychowana w kulcie moczki stwierdzam osobiscie, ze duzo
          lepiej z piernikiem komponuje sie biala ryba, np dorsz. Losos ma dosc
          dominujacy smak i jest zdziebko za tlusty, moim zdaniem skromnym.
          • Gość: szopen Re: Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny IP: 204.79.89.* 23.06.04, 02:07
            Nie wiem jak Wasze podejscie do "skrotow kulinarnych" (Z braku laku...) ale
            czytajac o tym dylemacie przyszedl mi do glowy nastepujacy pomysl:
            Uzyc normalnego piernika i dodac pol lyzeczki "przyprawy do piernikow" ktora
            wlasnie powoduje ten wytrawny smak.

A jeszcze prosciej (choc moze to bluznierstwo) uzyc zwyklej pszennej bulki +
            pol lyzeczki miodu + przyprawa do piernikow.
            Jak sie nie ma co sie lubi ....
            • Gość: giezik Re: Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.04, 07:20
              wyglada wiec na to, ze piernik jest b. popularnym dodatkiem do mies i ryb. Tym milsze, ze jak piszecie to rowniez nasza rodzima tradycja
              • Gość: szopen Re: Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny IP: 204.79.89.* 23.06.04, 07:47
                Bardzo popularnym to moze przesada.
                Aczkolwiek przyprawy stosowane do wyrobu piernikow (imbir, galka, cynamon,
                gozdziki) sa czesto do przyzadzania ryb uzywane.
            • Gość: baboon Re: Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny IP: *.anu.edu.au 23.06.04, 08:56
              ...albo garam masala
    • ampolion Re: znalazłem kurczaka z piernikiem 23.06.04, 02:44
      Mam maleńką książeczkę "Kuchnia staropolska", w której jest przepis na kurczaka
      z piernikiem. Nie ma wątpliwości, że chodzi o klasyczny, staropolski piernik.
      KURCZAK PO SZLACHECKU
      1 kurczak, 4 dkg. szmalcu, 14 dkg. marchwi, 6 dkg. pieruszki, 2,5 dkg. pora,
      0,05 l. wina białego, skórka z cytryny, 0,04 [l.] wody, 5 dkg. piernika, sól.

Kurczaka wyporcjować,warzywa pokroić na talarki. Kurczaka i warzywa włożyć do
      rondla wysmarowanego smalcem i udusić. Gdy warzywa i kurczak będą miękkie,
      podlać całość wywarem lub wodą, dodać otartą skórkę z cytryny, starty piernik i
      wino. Całość zagotować, a nastęnie doprawić do smaku. Podawać z ryżem na
      sypko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka