Gość: giezik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 08:35 taki przepisik znalazlem Łosoś w sosie piernikowym Składniki: wino gruszkowe 750 ml łosoś 4 szt. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: znalazłem i mam dylemat 22.06.04, 08:40 Ten przepis trochę przypomina karpia w szarym sosie, do którego też dodaje się pierniki. Chodzi o bardziej "wytrawne" - może nawet takie z Torunia, ale bez lukru, polewy etc. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: znalazłem i mam dylemat 22.06.04, 08:54 Gieziku, jeśli przepis jest amerykański, to pewnie jednak chodzi o ginger bread, czyli piernik nie tak słodki jak nasze pierniczki toruńskie. Może szwedzkie czy duńskie pierniczki z Ikei będą najbardziej zbliżone do american gingerbread dream ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: znalazłem i mam dylemat 22.06.04, 08:58 ja tak podejrzewam, ze to sa takie pierniki jak w Shreku, a nie te z polewą czekoladową. I tak sie szykuje na weekend z tym przepisem (a w miedzyczasie jeszcze skatalogowalem kilka z moich porozrzucanych zasobow w tym: Okon z kremem truskawkowym Kotlety cielece w sosie miodowo-cytrynowym Pstrąg w majonezie z białym winem Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: znalazłem i mam dylemat 22.06.04, 09:06 A można się doprosić o przepisy? Zwłaszcza na pstrąga :-) Ja w weekend chyba zrobię polędwiczki wieprzowe w dużej ilości świeżego rozmarynu i może z dodatkiem gorgonzoli? Jeszcze to przemyślę. A poza tym będę kontynuować eksperymenty orientalne i bakłażana jakoś spreparuję - może na ostro, jak podawała Senin. Ostatnie eksperymenty z kurczakiem z bakłażanem w jogurcie i z mnóstwem różnistych przypraw były nader udane. No i patent na dodanie oleju sezamowego do ryżu.... Mmmmmm..... Powodzenia z łososiem! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Haniu, 22.06.04, 09:10 a jak Ci wyszły te orientalne ostrości, które planowałaś przyrządzić w weekend? Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Brunosch 22.06.04, 09:17 Orientalne ostrości były w niedzielę wieczorem i wyszły wspaniale! Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę i włożyłam do jogurtu. Wymieszałam przyprawy, tzn. chicken masala, gałkę muszkatołową, kurkumę, pieprz, chilli, utłuczony kardamon. Zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam wymieszane przyprawy i sambal oelek. Do tego wrzuciłam kurczaka z jogurtem, a później jeszcze pokrojonego w kostkę i podsmażonego bakłażana. Dodałam jeszcze trochę jogurtu i tak to się wszystko zgodnie dusiło. A trakcie duszenia dorzuciłam jeszcze trochę sambal oelek. A do tego był ryż basmati, do którego pod koniec gotowania dodałam troszeńkę oleju sezamowego. Oj, dobre było!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: pstrąg IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 13:31 banalny i być może efektowny. Lojalnie uprzedzam, ze jeszcze nei riobilem. Dopiero wciagnalem na liste Pstrąg w majonezie z białym winem (pisztrang) Ilość porcji: 4 Składniki: białe wytrawne wino 4 łyżki żółtka 3 szt. olej 125 ml pstrąg 4 szt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboon Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny IP: *.anu.edu.au 22.06.04, 09:15 Kiedyś miałem okazję skosztować takiej oto kompozycji: plastry wytrawnego piernika przełożono wędzonym łososiem i udekorowano kremem z kwaśnej śmietany i szczypiorku. Zestaw bardzo interesujący smakowo, piernik nie może być jednak zbyt słodki. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny 22.06.04, 09:19 Wytrawny piernik jest do zdobycia w październiku-listopadzie w górnośląskich piekarniach, bo wtedy kupuje się piernik, żeby go na wigilijną moczkę ususzyć. Taki piernik byłby idealny do dania, o którym mówisz, a także jako baza sosu do łososia z giezikowego przepisu - tak sobie przynajmniej to zestawienie smakowe wyobrażam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg Re: Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny 22.06.04, 15:02 Jako Gornoslazaczka wychowana w kulcie moczki stwierdzam osobiscie, ze duzo lepiej z piernikiem komponuje sie biala ryba, np dorsz. Losos ma dosc dominujacy smak i jest zdziebko za tlusty, moim zdaniem skromnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny IP: 204.79.89.* 23.06.04, 02:07 Nie wiem jak Wasze podejscie do "skrotow kulinarnych" (Z braku laku...) ale czytajac o tym dylemacie przyszedl mi do glowy nastepujacy pomysl: Uzyc normalnego piernika i dodac pol lyzeczki "przyprawy do piernikow" ktora wlasnie powoduje ten wytrawny smak. A jeszcze prosciej (choc moze to bluznierstwo) uzyc zwyklej pszennej bulki + pol lyzeczki miodu + przyprawa do piernikow. Jak sie nie ma co sie lubi .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.04, 07:20 wyglada wiec na to, ze piernik jest b. popularnym dodatkiem do mies i ryb. Tym milsze, ze jak piszecie to rowniez nasza rodzima tradycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny IP: 204.79.89.* 23.06.04, 07:47 Bardzo popularnym to moze przesada. Aczkolwiek przyprawy stosowane do wyrobu piernikow (imbir, galka, cynamon, gozdziki) sa czesto do przyzadzania ryb uzywane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboon Re: Piernik + łosoś czyli wariant restauracyjny IP: *.anu.edu.au 23.06.04, 08:56 ...albo garam masala Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: znalazłem kurczaka z piernikiem 23.06.04, 02:44 Mam maleńką książeczkę "Kuchnia staropolska", w której jest przepis na kurczaka z piernikiem. Nie ma wątpliwości, że chodzi o klasyczny, staropolski piernik. KURCZAK PO SZLACHECKU 1 kurczak, 4 dkg. szmalcu, 14 dkg. marchwi, 6 dkg. pieruszki, 2,5 dkg. pora, 0,05 l. wina białego, skórka z cytryny, 0,04 [l.] wody, 5 dkg. piernika, sól. Kurczaka wyporcjować,warzywa pokroić na talarki. Kurczaka i warzywa włożyć do rondla wysmarowanego smalcem i udusić. Gdy warzywa i kurczak będą miękkie, podlać całość wywarem lub wodą, dodać otartą skórkę z cytryny, starty piernik i wino. Całość zagotować, a nastęnie doprawić do smaku. Podawać z ryżem na sypko. Odpowiedz Link Zgłoś