Dodaj do ulubionych

Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiernie...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 17:11
Dziś odwiedziłam rodziców na Pradze i nie mogłam się opanować i weszłam do
cukierni Kowalskiego na Grochowskiej (przy Wspólnej Drodze) na lodziki... I
pomyślałam, że po prostu muszę tu napisać, że były PYSZNE, od wieków takie
same. Orzechowe z dużymi kawałkami orzechów włoskich, pachnące karmelem,
jagodowe z całymi jagodami... Rozkosz, po prostu.

Mam pomysł - dzielmy się adresami fajnych cukierni!
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.04, 17:20
      Lody lubie z lodziarni na Chmielnej - włoski barek + lodziarnia. Zapomniałam
      jak sie toto nazywa, ale miesci sie mniej wiecej vis a vis kina Atlantic
      Ciastka (np rogaliki z jabłkami) od Elsnerów na Zoliborzu
      Torty (to juz było ) z Batidy

cdn
      • jagienka.harrison Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern 22.06.04, 20:27
        Lody są faktycznie tam najlepsze, nazywa się to miejsce Il Gelatone. Jedyny
        minus to jest to że miejsce jest zamknięte w niedziele :(
    • Gość: ika Re: cukiernia Kowalski IP: 213.17.171.* 23.06.04, 08:32
      Lody może mają dobre choć nie rewelacyjne jednak ciastka okrone. w maju naszła
      mnie ochota na coć słodkiego a że mieszkam blisko cukierni udałam się tam
      kupiłam sernik i babeczki owocoew .
      Coś okropnego twarde ciasto jakby surowe ogólnie nigdy wiecej. Szkoda bo zasze
      miałam dobre zdanieo tej cukierni ale jak widać i oni nie dbają o klienta.
    • angieblue26 Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern 23.06.04, 09:31
      Bardzo dobre lody mozna zjesc w Galerii Mokotow, na pietrze restauracyjnym,
      oraz... w galerii handlowej Auchana w Piasecznie - polecam szczegolnie
      jogurtowe:-)
    • Gość: charlotte Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern IP: 62.29.137.* 23.06.04, 10:02
      Calypso na Chłodnej róg Żelaznej. Przepyszne lody, bardzo esencjonalne w smaku,
      duży wybór.
    • Gość: RED na Bonifacego kawałeczek od Powsińskiej w stronę IP: 193.0.117.* 23.06.04, 10:26
      Sobieskiego

melonowe
      grejpfrutowe
      jabłkowe
      tiramisu
      bananowe
      mniam
    • caipirinha Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern 23.06.04, 10:36
      Zielona Budka na Puławskiej trzyma dobry poziom.
      Dobre lody są też w knajpkach Adi w centrach handlowych.
    • Gość: hola Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern IP: 217.11.136.* 23.06.04, 10:57
      dla mnie najgenialniejsze lody podaja w Malinovej na rogu Madalinskiego i
      Niepodleglosci! bardzo uczciwe, tlusciutkie, aromatyczne
      • Gość: aniuszkaa Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 11:19
        A jedliście desery lodowe w lodziarni w Blue City ? Pyyyyyyyszne !!!! A jak
        wygladają !!!!!!!!
    • Gość: Marghe_72 Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern IP: *.acn.waw.pl 23.06.04, 12:06
      O tak. Malinowa ma wspaniałe lody.

• literki tylko Malinova! 23.06.04, 12:30
        tylko tam! tylko! gdybym wciąż mieszkała w Warszawie, to byłabym chyba uzależniona (:
        A na dodatek całkiem niedaleko (trochę niżej w Alejach, numer, zdaje się 88) jest moja ulubiona herbaciarnia: Sikkim. Gorąco polecam!
        • Gość: witold Re: tylko Malinova! IP: *.wolomin.net 24.06.04, 17:10
          TYLKO I WYŁĄCZNIE
          MALINOWA!!!!!!!
      • wilnianka Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern 24.06.04, 14:14
        Gość portalu: Marghe_72 napisał(a):
        > O tak. Malinowa ma wspaniałe lody.

Najlepsze :)
        I blisko ;)

Bardzo dobre sorbety maja tez w herbaciarni Same Fusy na Starowce...
        cytrynowy... mniamm... ;)

Lodozerca Bozenka ;-)
        sloneczna miodzio dziewczyna
        kucharek.blog.onet.pl
        • omango Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern 24.06.04, 14:57
          w polowie ul. Chmielnej jest nowe miejsce - i ile mnie pamiec nie myli - City
          Point - robia tam deser lodowy - jak za starych dobrych czasow ambrozja na
          Swietokrzyskiej w Hortexie! - po prostu wszystko tam jest i tak mocno od
          serca :-)- kilka smakow lodow, smietanka, galaretka, swieze owoce, orzechy,
          migdaly i rodzynki, polewa - naprawde pycha! :-)
          kosztuje ok 20 zeta, porcja jest ogromna, robili chyba z 15 minut - we dwojke
          po prostu kwiczelismy tak sie opchalismy :-) a ja na lodach sie nie oszczedzam,
          bo paczke litrowa spokojnie wsuwam za jednym razem... :-) Polecam!
    • Gość: galka Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 13:01
      W zeszlym tygodniu jadlam lody w compagna del sole - taka wloska restauracja na
      zurawiej. Sama knajpa rewelacyjna a lody... Czuje silny naplyw sliny do
      paszczy, sami sprawdzcie:)
    • monikap1 Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern 20.11.04, 12:27
      wprawdzie sezon na lody już minął ale ja je uwielbiam więc smakuję cały rok.
      Najlepsze lody jakie jadłam w naszym kraju są w miejscowości BIAŁOBRZEGI nad
      Pilicą jak ktoś jeździł z Warszawy w góry trasą krakowską to wie gdzie to jest
      bo tam zawsz były korki, tam najlepsze to grylażowy, śmietankowy, truskawkowy,
      jagodowy. Następne w kolejności to logy w CH Geant w Jankach dużo smaków, a ja
      uwielbiam sorbety owocowe.
      • Gość: Maria Cukiernia p. Kowalskiego IP: 213.199.253.* 20.11.04, 13:30
        U p. Kowalskiego nie tylko lody ale i ciasta są b. dobre.
        Właścicielem w tej chwili jest junior Kowalski. Senior Kowalski jest
        utytułowanym mistrzem cukierniczym. W czasach PRL był mistrzem cukierniczym w
        Hotelu Europejskich. Wspaniały człowiek - wielki społecznik.
        P. Kowalski - senior jest teściem p. Grycana, b. właściciela ZIELONEJ BUDKI.

PS. Do cukierni p. Kowalskiego zjeżdżają się klienci z najodleglejszych
        zakątków Pragi. W okresach przedświątecznych bywają ogromniaste kolejki.
        Od lat conajmniej 30 jestem wierną klientką tej cukierni.
    • Gość: jswm Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 13:59
      na Wałbrzyskiej róg Puławskiej po lewej str. patrząc w strone centrum (jak
      byłam w ciąży to byłam uzależniona od ich lodów i ciasta drożdżowego :))
    • Gość: limba Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern IP: *.mos.gov.pl 20.11.04, 15:00
      Witaj Lisko!
      Zawsze jak piszesz o tej cukierni [pamiętam, że to nie pierwszy raz], to
      wspominam z rozrzewnieniem, że wychowałam się na Grochowie.
      Ale w tych czasach, cukiernia Kowalskiego nie przypadła mi do gustu. Takie
      miałam przekonanie, że nie może konkurować z wyrobami Pomianowskiego, który
      wtedy miał jedyną cukiernię w podwórzu na Krakowskim Przedmieściu vis-a-vis
      Kościoła Świętego Krzyża.
      Ponieważ jednak przed laty zamieniłam Grochów na Żoliborz [teraz nawet ta
      część, w której mieszkam to Bielany], nie mam okazji [a właściwie to chyba brak
      czasu] żeby zajrzeć do tej dzielnicy.
      Przykro mi, że w tej chwili tak niewiele mam do wniesienia do tego wątku. Ale
      teraz nawet w Śródmieściu nie bywam zbyt często - tak że nawet nie odwiedzam
      Pomianowskiego. Mam wprawdzie w pobliżu jego firmowy sklep - na Broniewskiego -
      ale nigdy nie chce mi się wysiąść z tramwaju. Tak więc nawet nie mogę
      potwierdzić swoich gustów sprzed lat.
      Ale z pewnością były najbardziej zasługiwały na uznanie:
      1. Lody u Włocha na ul.Hożej > pracowałam wtedy na Wspólnej, więc miałam
      okazję, żeby tam bywać – teraz nie wiem nawet, czy jeszcze ta firma istnieje
      2. Tort węgierski i napoleonki (lub jak kto woli kremówki) z cukierni firmowej
      Grand Hotelu > też z w/w czasów
      3. Sękacz i ciastka od Pomianowskiego
      4. Gorące, letnie i zimne – sprzedawane jednocześnie w tym samym czasie -
      pączki u Zagoździńskiego na Górczewskiej (pisałam już o tym w Twoim wątku o
      pączkach - wiem, że cukiernia aktualnie istnieje, ale z kolei bywam w tej
      okolicy najwcześniej o godz. 16 i już jest zamknięta, bo pączki są sprzedane)
      5. Obecnie zaś, z produktów kupowanych, preferuję się roladę z bitą śmietaną od
      Bogusza – cukiernia mieści się w budce tuż przy Hali Marymonckiej na
      słowackiego (inne wyroby też mają dobre)
      6. Ostatnio też byłam w Europejskim i na deser podali tzw. tortoletki >
      zachwyciła mnie zwłaszcza taka z małą ilością kremu waniliowego i z malinami w
      galaretce na wierzchu.

Tyle moich wspomnień i spostrzeżeń.

Muszę też dodać, że od wielu osób słyszałam o wspaniałych lodach z Auchan w
      Piasecznie, ale żałuję, bo tam to już zupełnie mi nie po drodze.
    • Gość: Karla Re: Najlepsze lody w Warszawce, najlepsze cukiern IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.04, 17:16
      Grycan - lody od pokoleń, niesamowity wybor fantastycznych smakow - tylu
      rodzajow sorbetow na oczy nie widzialam... a smak? MISTRZOSTWO!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka