bluteau 22.06.04, 19:44 lub z czereśni/wiśni. Dziękuję z góry! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hela Prosze! IP: *.bb.online.no 22.06.04, 23:14 AWARD WINNING BLUEBERRY SOUP 1/3 c. sour cream 1 (10 oz.) pkg. frozen blueberries, partially thawed 2 tbsp. sugar Lemon slices for garnish 1. In a covered blender container at low speed, blend sour cream, blueberries and sugar until smooth or, press blueberries through a food mill and mix puree with sour cream and sugar until smooth. 2. Serve soup chilled, garnished with lemon slices. albo ta z brzoskwiniami PEACH & BLUEBERRY SOUP 2 c. buttermilk 1 c. yogurt 1/2 c. cottage cheese 2 c. peaches 1 1/2 c. blueberries 2 tbsp. honey 1 tbsp. fresh mint, minced 1/2 tbsp. orange peel, grated Reserve 1 cup blueberries and 1/2 cup peaches. Combine the rest of the ingredients and blend for 2 minutes. Pour into bowl and add reserved blueberries and peaches. Mix. Serve cold. Serves 4 to 6. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Po proszę przepis na zupę jagodową 23.06.04, 03:06 #1 Zupa jagodowa I około 2 kg jagód 25 dag cukru kawałek cynamonu pół łyżki mąki pszennej Dojrzałe czarne jagody zalać taką ilością wody, by się tylko zamoczyły i zagotować dobrze, aż popękają, potem przetrzeć przez sito i postawić, żeby męty opadły. Wtedy zlać czysty sok, wsypać do niego cukier, wrzucić cynamon, pół szklanki wody rozbić z masą, wlać to do zupy, wstawić na ogień, a gdy się zacznie gotować, wsypać kubek wybranych jagód najpiękniejszych. Zagotować i wymieść do piwnicy do ostudzenia. Podaje się tę zupę z kluseczkami krajanymi, które należy osobno na wodzie ugotować i zimną wodą przelać. Porcja na 6 osób. Można tę zupę podawać również na ciepło #2 Zupa jagodowa II 0,5 l jagód 1 l wody 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Jagody wypłukać pod bieżącą wodą, po czym ugotować, wrzucając je na wrzącą osoloną wodę. Gotować 5 minut. Przetrzeć przez sito. Mąkę rozmieszać z małą ilością wody, zalać przecier, zagotować. Zupę należy podawać z makaronem. Z przepisów "Gery" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owocowa Re: Po proszę przepis na zupę jagodową IP: 213.17.230.* 23.06.04, 08:52 Przy zupach owocowych już raz pisałam, że nie ma sensu gotować surowych owoców, bo kompot z makaronem, a do tego kompot z mąką nie jest smaczny. Najlepiej owoce zmiksować, dodać cukru, jogurtu(śmietany), odrobinę wody przegotowanej (chłodnej). Przepisy Heli wyglądają mi smacznie, chociaż ja nie mam odwagi robić mrożonych owoców bez zagotowania. Może dlatego, że jest to zwykle w zimie i wtedy wolę mieć owocową zupę jednak ciepłą. Jest to zwykle baza z jabłek plus dla smaku trochę śliwek(węgierek) lub wiśni lub czarnych jagód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: Po proszę przepis na zupę jagodową IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 23.06.04, 14:59 Normalnie przyznałabym rację, ale nie w przypadku zupy jagodowej - smakuje mi bardziej niż koktajl jagodowy, czy jego pochodne. Zupa jagodowa jest cudownie aksamitna i przepyszna :) Nie jadam jej z makaronem, asystuje w kubeczku leniwym pierogom lub naleśnikom z serem albo podaję ją z groszkiem ptysiowym, ale rzadko. Ja robię ją tak : 1l jagód zalewam wodą, tak by tylko je przykrywała, zagotowuję i przecieram przez sito, słodzę do smaku, w tym momencie można ją zagęścić mąką (1 łyżeczka), ale nie jest to konieczne, zaprawiam śmietaną 400mml(wedle reguł) lub jak odrobinę ostygnie dodaję tyle samo jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś