Dodaj do ulubionych

Biało czerwone przekąski?

12.06.12, 13:33
Macie jakieś pomysły na patriotyczne przekąski na dzisiejszy mecz? Ja mam kilka pomysłów ale większość zawiera jakąś odmianę sera białego, którego mój mąż nie toleruje więc muszę szukać szerzej. ;)
Myślałam nad zrobieniem nadziewanych mini pomidorków, może jakieś jajka z czerwoną pastą? Znalazłam też fajny przepis na kuleczki z mięsa mielonego(kurczaka i indyka) ale nie mam maszynki do mięsa w domu.
Obserwuj wątek
    • Gość: ~K. Re: Biało czerwone przekąski? IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.06.12, 13:37
      coś słodkiego: everycakeyoubake.blogspot.com/ - ostatni wpis

• kosmopolitesiorbut Re: Biało czerwone przekąski? 12.06.12, 13:37
      Maszynka niepotrzebna. Możesz mięso zeskrobać. W końcu parę wieków temu nie było maszynek...
    • scoutek Re: Biało czerwone przekąski? 12.06.12, 13:42
      biała rzepa? plasterki, słupki?
      rzodkiewki? jak wyżej?
      truskawki? z balsamico?
      pomidorki? połówki lub ćwiarteczki, albo cełe koktailowe?
      różyczki kalafiora?
      marynowane buraczki w całości? lub pokrojone w słupki czy plasterki?
      owoce granatu jako posypka
      desery: galaretka z truskawkami polana bitą śmietaną
      bezy, mogą być pokruszone, z malinami
      lody waniliowe polane gorącymi malinami
      • zia86 Re: Biało czerwone przekąski? 12.06.12, 14:13
        Coś bardziej przetworzonego szukam. :) Ale desery fajne. :) Dzięki.
    • Gość: wisniak Re: Biało czerwone przekąski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.12, 14:01
      biały ser z dżemem truskwakowym
      • zia86 Re: Biało czerwone przekąski? 12.06.12, 14:14
        Ser odpada tak jak pisałam wyżej. ;)
        • sznupkowie Re: Biało czerwone przekąski? 12.06.12, 14:21
          ja zrobilam salatke biało czerwoną mecz Polska -Grecja.Jajka ,rzezucha ,szpinak ,czerwona papryka.Wygladało fajnie i z krakersami smakowało super..:)

sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/2012/06/saatka-euro-koko-spokoczyli-jak.html
          • kosmopolitesiorbut Re: Biało czerwone przekąski? 12.06.12, 14:29
            sznupkowie napisał(a):

> ja zrobilam salatke biało czerwoną mecz Polska -Grecja.Jajka ,rzezucha ,szpinak
            > ,czerwona papryka.
            Jaaaajka biało-czerwone!
            • zia86 Re: Biało czerwone przekąski? 12.06.12, 14:34
              Chce zrobić nadziewane jajka ale nie mam pomysłu na czerwoną pastę. Może jakaś łososiowa, paprykowa?
              • kosmopolitesiorbut Re: Biało czerwone przekąski? 12.06.12, 14:38
                Dodaj łyżeczkę pasty pomidorowej do żółtek. Najprościej. Albo... Czerwony kawior...;-D
          • seriabolesnychzastrzykow Re: Biało czerwone przekąski? 12.06.12, 14:58
            sznupkowie napisał(a):

> ja zrobilam salatke biało czerwoną mecz Polska -Grecja.Jajka ,rzezucha ,szpinak
            > ,czerwona papryka.

A rzeżucha i szpinak były białe czy czerwone?
            • marslo55 Re: Biało czerwone przekąski? 12.06.12, 15:07
              seriabolesnychzastrzykow napisał:
              "A rzeżucha i szpinak były białe czy czerwone?"
              Mnie się zdaje, że rzeżucha i szpinak miały udawać murawę i nawet mi się podoba ten pomysł. Gorzej mają Grecy, bo trudno o niebieskie składniki sałatki (ewentualnie ser pleśniowy, ale to trochę naciągane). W kwestii narodowych jajek: pomidor dobrze się komponuje z papryką, może dodać pasty paprykowej do pomidorowej?

• zia86 Pizza biało czerwona? 12.06.12, 14:17
      A jakieś pomysły na biało czerwone składniki do pizzy? Czerwone składniki to nie problem, a białe? Oprócz szparagów i mozzarelli?
      • kosmopolitesiorbut Re: Pizza biało czerwona? 12.06.12, 14:31
        zia86 napisała:

> A jakieś pomysły na biało czerwone składniki do pizzy? Czerwone składniki to ni
        > e problem, a białe? Oprócz szparagów i mozzarelli?

A czego więcej trza? Pizza to pizza. Max 3-4 składniki a najlepiej 2.
        • zia86 Re: Pizza biało czerwona? 12.06.12, 14:38
          Chodziło mi, że oprócz mozzarelli i szparagów bo tych nie mogę dać, a nie, że chce coś do nich dodać.
          • default Re: Pizza biało czerwona? 12.06.12, 15:03
            Paluszki krabowe są biało-czerwone :)
            • zia86 Re: Pizza biało czerwona? 12.06.12, 15:05
              No masz racje, ostatnio robiłam je zapiekane w boczku. :)
              • beata_ Re: Pizza biało czerwona? 12.06.12, 15:37
                Boczek też biało-czerwony jest - może mniej po przypieczeniu, ale zawsze :-)
          • squirk Re: Pizza biało czerwona? 12.06.12, 15:41
            Feta, bazylia, cukinia, cebula, rukola, jak coś jeszcze przyjdzie mi do głowy, to pisnę. Biały może być sos, możesz też zrobić klasyczną białą pizzę, np. jak ta martexsweetdreams.blox.pl/2011/06/Biala-pizza.html i dorzucić coś dla koloru.
            :-)
            • minor_swing Re: Pizza biało czerwona? 12.06.12, 17:19
              zia,czy czasem nie zakładałaś już wątku o biało-czerwonym jedzeniu z okazji mikołajek? :)
              może jakieś tamte propozycje odgrzeb.
              • zia86 Re: Pizza biało czerwona? 12.06.12, 18:04
                Tak ale tamto to był obiad a mnie chodzi o takie przekąski. :)
                • maalgoshka Re: Pizza biało czerwona? 12.06.12, 20:18
                  Polecam bruschetty z czerwonym pesto i mozarella (przepis ponizej). Mozesz tez zrobic pieczone papryki posypane albo nadziane feta. Albo pomidorki koktajlowe nadziewane ricotta i ziolami (jak Ci sie chce dlubac).

Przepis na pesto pochodzi z książki “Pasta” Anny del Conte i Erica Treuille.

Na pesto:

60 g pomidorów suszonych osączonych z zalewy
                  1 ząbek czosnku
                  3 łyżeczki migdałów bez skórki, posiekanych i uprażonych na suchej patelni na jasnozłoty kolor (lub tyle samo uprażonych orzeszków piniowych)
                  1/2 łyżeczki suszonego chilli w płatkach
                  5 łyżek oliwy extra virgin
                  1 łyżeczka octu balsamicznego
                  Świeżo zmielony pieprz do smaku

Na grzanki:

Bagietka pokrojona na dość grube ukośne kromki
                  2 opakowania mozarelli
                  zioła prowansalskie (najlepiej takie, które mają w składzie lawendę)
                  sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj na gładką pastę. (można przechowywać do 4 dni w lodówce)

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż do niego kromki bagietki i podpiecz je przez 3 minuty tak, żeby były chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku.

Wyjmij i posmaruj pesto. Na wierzchu połóż mozarellę i posyp ziołami prowansalskimi. Zapiecz przez około 5 minut do roztopienia mozarelli. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
                  • maalgoshka Re: Pizza biało czerwona? 12.06.12, 21:53
                    Oj, nie doczytalam, ze sera byc nie moze. W takim razie:
                    - bruschetty z bagietki z samym pesto rosso (tez w sumie bialo-czerwone)
                    - jajka nadziewane zmiksowanymi upieczonymi paprykami doprawionymi czosnkiem i octem balsamicznym
                    - jajka nadziewane sardynkami w pomidorowym sosie
                    - pomidorki nadziewane krewetkami koktajlowymi lub miesem kraba w majonezowo-cytrynowym sosie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka