japanunieprzerywalempanieposle 13.06.12, 14:06 mozna mrozic ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmopolitesiorbut Re: ser typu oscypek 13.06.12, 14:12 japanunieprzerywalempanieposle napisała: > mozna mrozic ? Każdy można ale traci smak i konsystencję. W zasadzie nadaje się tylko do zapiekanek no i może na pizzę albo risotto ale za to ręki sobie snupkom uciąć nie dam. Nigdy nie stosowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: ser typu oscypek 13.06.12, 14:29 można a potem pokroic na plastry, podsmazyć na maśle i podac z żurawiną - mniaaaam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ser typu oscypek IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.12, 14:55 a po co mrozić? Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: ser typu oscypek 13.06.12, 15:06 hmmm bo mam go za duzo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasqda Re: ser typu oscypek IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.12, 19:23 Oscypka nigdy za dużo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: ser typu oscypek IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.12, 21:21 Jak się podsuszy możesz trzeć do różnych dań. Mrożony na pewno nie będzie już to co powinno być, pewnie bez aromatu, i smak już nie ten. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: ser typu oscypek 14.06.12, 08:41 jak bedzie mniej wedzony w smaku to tym lepiej dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: ser typu oscypek 14.06.12, 13:15 To ile masz tego oscypka parę kilogramów? :o Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: ser typu oscypek 31.08.12, 06:53 > Jak się podsuszy możesz trzeć do różnych dań o to to właśnie :-) ja również z frakcji susząco-trącej. Dość często dostaję od górali duże sery tego typu. Niestety, oscypki tylko w sezonie, ale poza - górale robią je z krowiego i też smaczne. sery lądują w lodówce, sporo zjadamy smażone, grilowane, z żurawinami, borówkami itp, a reszta sobie łagodnie podsycha potem na bieząco trzemy. Często trafia do dań, gdzie wg przepisu miał trafić parmezan itp... Poprzez wędzenie - oscypek zmienia smak dania, ale to ciekawe doświadczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: ser typu oscypek 31.08.12, 08:07 Górale oscypki mrożą, chocby po to zeby poza sezonem mieć na sprzedaż owcze. Oscypek do 3 msc w zamrazalniku wytrzymuje bez żadnych zmian smaku. Co ciekawe - po powtórnym zamrozeniu puszcza wodę, staje sie suchy i niejadalny. Dlatego ktoś kto kupił oscypka wczesniej zamrożonego ale nie miał o tym pojęcia i wsadził go po raz drugi do zamrazalnika jest przekonany że ich mrozic nie wolno :) Odpowiedz Link Zgłoś