Dodaj do ulubionych

Pavlowa inaczej

IP: *.centertel.pl 24.06.12, 11:58
W dzisiejszy, niedzielny poranek zobaczyłam w TV jak w Australii piekli bezę na ten tort.
Nie podano dokładnie przepisu, ale beza była formowana w tortownicy i po jej zdjęciu upieczona w wysokości klasycznego biszkopta do tortu. Podano, że do masy białek dodano proszek do pieczenia i sok z cytryny. Czy ktoś zna ten przepis. Bo ta olbrzymia beza była imponująca. I taką wysoką bezę ozdobiono masą z bitej śmietany i świeżymi owocami.
Coś innego.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Pavlowa inaczej 24.06.12, 12:17
      australijski gugiel jest bardzo uczynny, jak wlasnie sprawdzilam
      poniewaz to ty, a nie ja widzialas ten program i efekt koncowy, moze po prostu poszukaj sama?
      takich duzych wlasnie, wyrosnietych wysokich spodow bezowych jest na zdjeciach z blogow z antypodow sporo. a po zdjeciu dostaniesz sie do strony z przepisem.
      • squirk Re: Pavlowa inaczej 24.06.12, 12:22
        Nie tylko z antypodów, nasze blogerki też wysokie torty bezowe robią, jak dla mnie to zwyczajna beza, tylko wyższa i z dodatkiem proszku do pieczenia (co nie do końca rozumiem, bo beza i tak solidnie sie ponapusza podczas pieczenia), a ocet i sok z cytryny występują w przepisach zamiennie.
        :-)
        • bene_gesserit Re: Pavlowa inaczej 24.06.12, 13:30
          Moze chodzi o to, ze beza ściśnięta formą i na sterydach (w sensie na proszku do pieczenia) strzela w górę?

Ale czy to fajne jest? Wygląda pewnie imponująco, ale na wysokiej bezie mało jest miejsca na smietankę i owoce - w kazdym razie mniej, niż takiej normalnej, plaskatej :)
          • marghe_72 Re: Pavlowa inaczej 24.06.12, 22:20
            bene_gesserit napisała:

> Moze chodzi o to, ze beza ściśnięta formą i na sterydach (w sensie na proszku d
            > o pieczenia) strzela w górę?
            >
            > Ale czy to fajne jest? Wygląda pewnie imponująco, ale na wysokiej bezie mało je
            > st miejsca na smietankę i owoce - w kazdym razie mniej, niż takiej normalnej, p
            > laskatej :)

otóż to
            ja też lubię napchać masy tak od serca :)
    • krysia2000 Re: Pavlowa inaczej 25.06.12, 19:53
      Beza, bita śmietana i owoce. Rzeczywiście coś innego. Zupełnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka