Dodaj do ulubionych

Bulgur - sposoby, przepisy i sekrety

24.07.12, 20:33
Słuchajcie - pewnie będe nieoryginalna, ale bulgur odkryłam całkiem niedawno. Szukam w sieci róznych przepisów, ale powiem, ze te typowo arabskie za bardzo do mnie nie przemawiaja. Od dwoch dni zajadam się zdrowotną sałatką z dodatkiem fety i ananasa, którą sama sobie wymyśłiłam łącżąc rózne przepisy. Robie tez zupe- taki ala krupnik , mam w planie tez ugotować jarzynową, robiłam z sosem pomidorowym ale smakował tak sobie.

Druga sprawa to jak dobrze bulgur ugotować. bo ja tak troche na intuicje to robie?Czyli gotuje jak ryz, ale coś mi sie zdaje,ze chyba powinno sie jak kuskus?Gdzieś tam czytałam że zalewa sie mlekiem???

Macie jakieś swoje sposoby, jakieś fajne przepisy?Najlepiej z mięsem>?

Obserwuj wątek
    • brooks44 Re: Bulgur - sposoby, przepisy i sekrety 24.07.12, 20:41
      Na opakowaniu mojego bulguru napisane bylo zeby po prostu zalac wrzaca woda i czekac az napecznieje, co tez czynie :)
      Najbardziej smakuje mi w polaczeniu z upieczonymi burakami, feta, orzechami wloskimi, zielona pietruszka, posypany odrobina soli, chilli i kapka oliwy. Nawet w tej chwili robie ta salatke na lunch do pracy :)
      Mozna tez na slodko: z rodzynkami (namoczonymi w jakims alkoholu), orzechami i miodem.
      • sznupkowie Re: Bulgur - sposoby, przepisy i sekrety 24.07.12, 21:19
        czyli ja przegotowałam? Nastepnym razem zrobie jak z kuskusem, zobacze jaka róznica. Na słodko nie przełkne ,ale z burakami wypróbuje - sama teraz zrobiłam z fetą i ananasem i orzechami nerkowca. Możesz powiedzieć jak pieczesz buraki? Przepis wygląda pysznie.
        • brooks44 Re: Bulgur - sposoby, przepisy i sekrety 24.07.12, 22:24
          Sa rozne typy bulguru, moj sie tylko zalewa wrzatkiem ale wiem ze niektore sie gotuje (a wlasciwie "mruga") bo i taki mialam.
          A buraki pieke w piekarniku, w skorkach, w 180 st az beda miekkie. Niestety u mnie buraki to warzywo egzotyczne (jak i u Ciebie pewnie :) ) wiec rzadko moge je dostac, wtedy korzystam z juz ugotowanych, z folii.
          Aha, zamiast fety moze byc ser kozi typu brie, nawet lepiej sie komponuje w tej salatce.
    • iwonka55 Re: Bulgur - sposoby, przepisy i sekrety 24.07.12, 21:28
      ja gotuje tak jak ryz, czyli na szklanke bulguru daje 2 szklanki wody. Najpierw w rondlu rozgrzewam troche oliwy, wrzucam bulgur, zalewam woda i zostawiam na wolnym ogniu na okolo 20 minut.

jem to normalnie do miesa jak inne dodatki, czasami przesmazam przed podaniem z sosem pomidorowym i odrobina harissy

pozdrawiam
      iwona
    • coralin Re: Bulgur - sposoby, przepisy i sekrety 24.07.12, 23:04
      Ja odkryłam 3 lata temu i od tego czasu nie kupuję kuskusu. Lubie bulgur ten trochę grubszy, bo widziałam tez na wschodzie taki drobny. Pyszny jest z pomidorami i natka pietruszki oraz z orzechami, w wersji bardziej zimowej (to moje zdanie, bo latem jem mało mięsa) z dodatkiem mięsa. Ja lubię doprawić po wschodniemu (ras el hanout, sos z granatów), ale nawet jeśli nie lubisz i tylko posolisz, dasz oliwy i tak będzie smacznie.
      • sznupkowie Re: Bulgur - sposoby, przepisy i sekrety 25.07.12, 11:33
        dzięki wielkie.:) Ja znałazłam fajny przepis , w przepisie jest ryz ale zastąpie go Bulgurem, już mi ślinka leci bo może być pyszne:

przepis po angielsku ale wam zapodam
        • znana.jako.ggigus bulgur po hiszpansku 27.07.12, 14:17
          podawany przeze mnie zamiast ziemnaikow - po ugotowaniu podsmazyc cebule i czosnek, na to dac bulgur i kmin rzymski. smazyc jeszcze pare mnunt czesto mieszajac i przyprawic
    • 83kimi Re: Bulgur - sposoby, przepisy i sekrety 25.07.12, 12:54
      Na szklankę bulguru daję trochę więcej niż szklankę wody, jak wchłonie całą wodę, to daję trochę masła, mieszam i trzymam jeszcze przez chwilę w cieple. Jem z sosami, warzywami. Czasami też dodaje bulgur do zupy warzywnej, tylko nie należy dodać za dużo, bo zamiast zupy otrzymamy kaszę z sosem.
    • lianis Re: Bulgur - sposoby, przepisy i sekrety 27.07.12, 11:13
      Moj maz robi z makaronem vermicelli, przepis oryginalny cypryjski z domu wyniesiony
      Cebulke drobniutko posiekac zeszklic na oliwie, dodac bulgur, Przecier pomidorowy, papryke, sol pieprz, wode, na malym ogniu gotowac
      W osobnym garnuszku na masle podsmazyc makaron vermicelli (polowe tej ilosci co kaszy) az lekko zbrazowieje. Dodac do poltwardej kaszy i gotowac az bedzie miekkie i woda odparowana.
    • para-buch Re: Bulgur - sposoby, przepisy i sekrety 30.07.12, 12:05
      Zajadamy się bulgurem przygotowanym niczym risotto - na bulionie z dodatkiem warzyw, n. konserwowej kukurydzy i zielonej papryki, ale smaczna jest też wersja z kawałkami kurczaka - dodajesz do nieco, czego tylko dusza zapragnie.
      • sznupkowie Re: Bulgur - sposoby, przepisy i sekrety 30.07.12, 20:30
        Wielke dzięki....coś czuje,że bulgur zagości u mnie na dłuzej. Wczoraj wlasnie na szybko zrobiłam sobie na kolacje - tak jak tu podawaliscie - dodalam troche masla ,przyprawy i pietruszke- nic wiecej nie potrzeba było do szczęscia....pyszne!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka