Dodaj do ulubionych

Pieczony/grillowany łosoś - dodatki

IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.12, 21:54
Hej, nie jadam ryb a w sobotę przychodzą znajomi na obiadokolację i wiem, że uwielbiają ryby, w szczególności łososia - filety i takie też chce podać. Prosze Was o pomoc z czym podać taką rybę, jakie dodoatki? Ryż, kasza, ziemniaki, chleb? I jaką surówkę? Jakiś sos tez by się przydał czy bez? Z czym Wy jadacie filet łososia? Proszę o pomoc. Nie muszę to byc wymyśle dodoatki, znajomi są niewybredni, jednak chciałabym ich zaskoczyć bo niegdy w życiu nie przyrządzałam ryb;)
PS:czym najlepiej przyprawić łososia? I gdzie najlepiej kupic? W sklepie rybnym czy może być filet kupiony np w lidlu, widziałam ostatnio, że jest mrożony lub w lodówkach, podobnie jest w biedronce.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Pieczony/grillowany łosoś - dodatki 07.09.12, 22:07
      ostatnio robilam tak
      kawalek folii aluminiowej, na to porcja fileta ryby, na rybe cieniutki plasterek cytryny ze skorka, na to minipatison rozciety na plasterki + lodyzka natki = zawiniete w pakuneczek i u mnie bylo na grillu na 10 mniu, moze byc tez w piekarniku

      do tego salatka z pomidora i szczypioru

      nam tyle wystarczylo , ale mozesz podac z pieczonymi ziemniakami, z ryzem, z chlebkami pita
    • ag_79 Re: Pieczony/grillowany łosoś - dodatki 07.09.12, 23:02
      Podobnie jak poprzednik(-czka), ja uwielbiam łososia w wersji najprostszej: pieczonego po prostu z wiórkiem masła, koperkiem, sokiem z cytryny, ciutką soli i pieprzu na wierzchu. Do tego np. zapiekane ziemniaczki i surówka z mieszanych sałat+pomidorki koktailowe + vinegret. Mniam!!
    • Gość: pies-li-kot Re: Pieczony/grillowany łosoś - dodatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.12, 23:43
      Miksuję pęczek koperku z kawałkiem masła, ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, dodaję pieprz i sól i tą miksturą smaruję płat łososia w naczyniu żaroodpornym. Ok.170 stopni, ok. 0,5 godz w piekarniku.
      Łososia kupuję w Makro lub Piotrze i Pawle, raczej świeżego niż mrożonego. Jeśli masz sklep rybny niedaleko, to teoretycznie tam powinien być najlepszy.
      Z dodatków - zwykle wyrazista w smaku surówka.
      • mitta Re: Pieczony/grillowany łosoś - dodatki 08.09.12, 07:41
        Ja robię na patelni grillowej po 3 min. z każdej strony. Wcześniej chwilę marynuję w oliwie plus trochę soku z cytryny, pieprz i sól. Uważaj ze solą, łososia można łatwo przesolić. Podaję z ryżem na sypko z warzywami - na łyżce masła podsmażam warzywa np trochę cebuli, marchew, seler, pietruszką, papryka w kostkę, dodaję ryż, jeszcze chwilę smażę i zalewam bulionem. Nie robię żadnych sosów, podaję z dowolną surówką. Łososia kupuję świeżego, bo wiem, kiedy mają w sklepie rybnym dostawę. Raz kupiłam mrożonego dzikiego w biedronce i bardzo się zawiodłam na smaku.
    • mhr2 Re: Pieczony/grillowany łosoś - dodatki 08.09.12, 12:08
      Gość portalu: inka

      to moje smakuje kazdemu mozliwe twoim gosciom tez,
      na folie klade wszystkie produkty pokrojone w cienkie plastry,
      cebule,fenkul wloski, cytryne, pomidor, por troche soli i pieprz na to "łosośia"
      ktory wewnatrz byl posolony z dodatkiem plasterkow cytryny i kopru,
      wszystko przykrywam tymi samymi produktami, zawijam i do piekarnika
      albo na gryla w ogrodku, jak masz mozliwosc dostac do tego cytryne kiszona
      bedzie o wiele smaczniejsza potrawa, u nas bagietka ale z ryzem tez smakuje,
      • el-an Re: Pieczony/grillowany łosoś - dodatki 10.09.12, 13:29
        W sosie teriyaki, ja robię w gotowym. Łososia polewasz, marynuje się w tym kilka godzin lub dobę. Kupuję świeży w B. Polecam ryby w mikrofalówce, zawijasz w papier do pieczenia i kilka minut w kuchence. Mięso przepyszne. Można też usmażyć a sos odparuje tworząc piękną glazurę. Albo posypać ziarnami kopru włoskiego i skórką cytryny. Albo curry, ale moim zdaniem łosoś jest do mleka kokosowego za tłusty, lepiej dorsz albo okoń. Do curry i teriyaki ryż. Do smażonego – pieczone kartofle. Warzywa – mieszanka kalafiora, brokułów i marchwi. Pomidory, szpinak, sałata.
    • trypel Re: Pieczony/grillowany łosoś - dodatki 11.09.12, 14:06
      Gość portalu: inka napisał(a):

      > Hej, nie jadam ryb a w sobotę przychodzą znajomi na obiadokolację i wiem, że uw
      > ielbiają ryby, w szczególności łososia - filety i takie też chce podać.

      Skoro ja lubię jagnięcinę to nie oczekuję idąc do przyjaciół ze bedą na mnie testować czy im pierwszy raz z jagnieciną wyjdzie czy nie... :)
      Ja bym zrobił to co robie dobrze i smacznie a ryb nauczyłbym sie (albo i nie) przy innej okazji - np testując na listonoszu albo nie lubianej ciotce
    • magdalenka77 Re: Pieczony/grillowany łosoś - dodatki 11.09.12, 23:13
      Ja świeżego fileta bez skóry płuczę, a potem tylko skrapiam obficie cytryną i solę z obu stron.
      Potem na 30-40 minut (filet 400-500 gram) do piekarnika na 200 stopni.
      Mam taką świetną małą brytfaneczkę z dodatkową kratką centymetr nad dnem - na tej kratce kładzie się rybkę, a jak jakiś płyn z niej wypływa, to potem ona w tym nie leży i się nie gotuje tylko piecze :-)
      • Gość: kasia Re: Pieczony/grillowany łosoś - dodatki IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.12, 08:46
        Najlepszy jaki jadłam, z forum Hanny Lis:
        Spróbuj tak: 100 ml sosu sojowego, dwie łyżki miodu, ok. 1 cm startego na tarce świeżego korzenia imbiru, ząbek czosnku, a jeśli przez przypadek student ma jakąś resztkę białego wina w lodówce to parę lyżek też nie zaszkodzi:) Wymieszaj, wrzuć do marynaty filety z łososia (dzwonka, co tam masz), zostaw na 10 min. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Wrzuć łososie na blachę do pieczenia skórą do dołu i polej odrobiną marynaty. Teraz skup się i obserwuj , bo nie wiem czy masz dzownka czy filety i jakiej grubości, a czas pieczenia od tego zależy. Od 10 do 20 minut zwykle , w zależności od wspomnianej wyżej grubości i tego czy lubisz rybę wypieczoną czy trochę w wersji sushi:) Tak czy inaczej po pięciu minutach skórą w dół, machnij skórą do góry na następnych pięć i tak dalej... Polecam do tego puree z młodych ziemniaków zmiksowane z masłem, odrobiną mleka, solą i chrzanem albo jeszcze lapiej japońskim wasabi, które można dostać w niemal każdym supermarkecie:)
        Ja do tego robię sałatkę z rukoli
        ( rukola, avocado, suszone pomidory z oliwy, pestki dyni i słonecznika-prażone)ser pleśniowy, albo mozzarella, można tez dołożyć granata na górę albo mango) polac niewielką ilością sosu (miód oliwa musztarda)

        czasami zamiast ziemniaków podaję makaron sojowy zaparzony z listkami z limonki

        naprawdę bardzo dobre

        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka