erin7 13.09.12, 12:30 Witam. Jak zrobic ciemny sos do miesa, taki ala pieczeniowy, żeby dobrze sie komponowwał z prażoną kaszą gryczaną i do tego był na naturalnych składnikach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: ciemny sos do mięsa 13.09.12, 12:39 erin7 napisała: > Witam. Jak zrobic ciemny sos do miesa, taki ala pieczeniowy, żeby dobrze sie ko > mponowwał z prażoną kaszą gryczaną i do tego był na naturalnych składnikach? Najpierw trzeba mieć pieczeń, potem to co zostało w rondlu po wyjęciu pieczeni można rozprowadzić np. czerwonym winem, dodać łyżkę masła, podprawić i zredukować na bardzo wolnym ogniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: ciemny sos do mięsa 13.09.12, 12:46 podsmazyc mieso, dodac warzywa i razem podsmazyc zeby sie zrumienily, podlac szklanka czerwonego wina wytrawnego i do piekarnika bo w nim tak robione mieso jest najsmaczniejsze, Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: ciemny sos do mięsa 13.09.12, 12:51 Tutaj i jeszcze tutaj. Niezawodny Rafał. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: ciemny sos do mięsa 13.09.12, 13:42 Zrobić "gulasz" wołowy po prostu. Mięso w kostkę, dobrze obsmażyć i do rondla. Na tę samą patelnię pokrojoną w półplasterki albo ćwierćplasterki cebulę, posolić, odrobina cukru... lekko podsmażyć (nie rumienić!) zmniejszyć gaz i podusić pod przykrywką aż zmięknie i zmieni barwę na ciemniejszą - wrzucić do mięsa, całość zalać wodą tak, żeby prawie przykryła wszystko. Dać przyprawy - ja daję tylko pieprz w kulkach, ziele angielskie (2-3 kulki) i listek laurowy + kilka suszonych grzybów. Zagotować, zmniejszyć gaz i pomalutku dusić do miękkości mięsa. Cały sos zrobi się brązowy po takim potraktowaniu "sam z siebie". Jeśli wciąż wydaje się za jasny, dodaję odrobinę ciemnego sosu sojowego. Podczas duszenia pilnujesz, żeby Ci się nie wygotował płyn - uzupełniasz w razie czego. Na koniec dolewasz jeszcze wody, żeby płynnego sosu trochę było, przyprawiasz do smaku - sól (jeśli trzeba), mielony pieprz + zioła, jakie lubisz. Ja zagęszczam lekko niewielką ilością mąki rozprowadzonej wodą - nie lubię, jak mi sos spływa na talerz, a ziemniaki/kluski/kasza/ryż zostają gołe. Z tej bazy robię też inne wariacje - dodaję np paprykę do duszenia, albo na końcu daję przecier pomidorowy, albo suszone pomidory przy końcu duszenia, a czasem śmietany czy jogurtu jak chcę mieć sos akurat jasny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: ciemny sos do mięsa 13.09.12, 15:59 Ja robię tak:mocno obsmażam przyprawione mięso,dodaję pokrojoną cebulę,obsmażam,aż zaczyna ciemnieć.Jeśli mam warzywa(marchew,seler,por)dorzucam je do cebuli i też się obsmażają.Dodaję przecier,czasem paprykę w proszku,chwilę smażę.Całość zalewam winem,piwem,bulionem lub wodą,odparowuję,przykrywam i duszę,doprawiam.Sos jest ciemny i esencjonalny.I pyszny :). Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: ciemny sos do mięsa 13.09.12, 16:25 Spróbuj coś takiego. Co prawda chłopiec mówi o gulaszu, ale możesz wykorzystać sam pomysł. www.youtube.com/watch?v=Kf-LqZRVAW8 Odpowiedz Link Zgłoś