Dodaj do ulubionych

zakwas - popsuty?

05.10.12, 09:59
Chyba mi się zakwas popsuł. Prowadzę go przeszło pół roku i zawsze pachniał kwasem, a teraz mam wrażenie, że alkoholem. Jak go "nakarmię" to pięknie przerabia i chleb dalej na nim pięknie rośnie, w smaku taki jak zawsze. Tylko ten zapach mnie dziwi. Albo mi się coś z węchem stało...
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: zakwas - popsuty? 05.10.12, 16:41
      Alkoholem, czy może raczej amoniakiem?
    • mhr2 Re: zakwas - popsuty? 05.10.12, 16:48
      zrob nowy bo z czasem powinno sie to robic, wszystko sie psuje?,
      • kk345 Re: zakwas - popsuty? 05.10.12, 18:40
        mhr, ależ Ty bzdury wypisujesz, az ekran cierpnie...
        • hazo Re: zakwas - popsuty? 05.10.12, 18:50
          mhr2 napisała:
          > zrob nowy bo z czasem powinno sie to robic, wszystko sie psuje?,
          >
          Chyba się nie znasz na zakwasie. Dobrze prowadzony zakwas im starszy tym lepszy. Ja swój mam już 8 rok i świetnie się ma.

Jeśli zapach ci nie odpowiada, to wylej większość; zostaw 2-3 łyżki i dokarm najlepiej mąką żytnią 2000 i odpowiednią ilością wody. Po kilku dokarmianiach zakwas będzie silny i chętny do pracy.

• mhr2 chcesz nowy ekran, to nie dziala 10.10.12, 12:19
          kk345,

>ależ Ty bzdury wypisujesz, az ekran cierpnie...
      • Gość: gość Re: zakwas - popsuty? IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.12, 20:32
        większej bzdury nie słyszałam
      • pabloluzak Re: zakwas - popsuty? 13.12.14, 16:25
        Bzdura, zakwas może mieć kilka lat i być dobry. Czy naczynie, w którym go przechowujesz czyścisz czasami? Wymyj sobie naczynie i do czystego przełóż zakwas.

Mój zakwas ma czasem nieprzyjemny zapach, jakby silikon. Wiem, że to śmieszne, ale tak jest. Przyczyną jest kwas octowy.

Zakwas dopóki nie jest spleśniały nie śmierdzi zgniłym jajem, jest zdatny do użycia.
    • roseanne Re: zakwas - popsuty? 05.10.12, 17:21
      jesli dalej ladnie rosnie to wszystko ok
      jak pieklam chleb na zakwasie to uzywalam tego samego przez dwa lata, oczywidcie dokarmiajac jak trzeba

drozdze sie wzmocnily :-)
      • doral2 Re: zakwas - popsuty? 05.10.12, 18:10
        zakwas może "pachnieć" nawet acetonem.
        póki nie śmierdzi, że się nie da wytrzymać, nie ma pleśni, to jest dobry.
        • squirk Re: zakwas - popsuty? 05.10.12, 18:27
          Potwierdzam, mój ma juz ponad 5 lat (bardzo o niego dbam), zapach jest dość intensywny, ale zakwas świetnie pracuje i nic mu się nie robi, więc niech pachnie, jak chce, póki pachnie wszystko ok.
          :-)
        • kk345 Re: zakwas - popsuty? 05.10.12, 18:39
          Dlatego własnie pytałam o zapach acetonu- bo ten jest całkiem normalny:)
    • Gość: jagoda Re: zakwas - popsuty? IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.12, 20:35
      Poczytaj sobie tutaj
      www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne
      • sexstory12 Re: zakwas - popsuty? 06.10.12, 16:20
        Dziękuję za podpowiedzi. Zrobiłam tak - nakarmiłam zakwas i zostawiłam na całą dobę. Potem zdjęłam ten twardy kożuch, który się na wierzchu zrobił i zastygł (nie zamykałam pojemnika). I teraz zakwas pachnie normalnie, jak zawsze. A już się bałam, że go utraciłam...
    • Gość: ag_79 Re: zakwas - popsuty? IP: *.torun.mm.pl 06.10.12, 18:20
      Jeżeli śmierdzi jak zmywacz do paznokci (acetonem), to jest "głodny", trzeba go dokarmić (dodać wody i mąki) - zbyt dawno robiłaś na nim chleb.
      Ja z reguły robię raz na tydzień i zawsze zakwas mi zgłodnieje :)
    • Gość: rosii.manifo Re: zakwas - popsuty? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 06.10.12, 18:25
      Nie popsuł się zakwas tak ma czesto pachnie lekko alkoholem zależy jakiej mąki uzywasz do zakwasu - ja proponuję mąke typ 650 więcej znajdzesz na mojej stronie
      zapraszam
      rosii.manifo.com/
      • condor Re: zakwas - popsuty? 10.10.12, 12:12
        Czym uzasadniony jest twój wybór mąki do zakwasu ? Dlaczego 650 a nie razowa czy z pełnego przemiału ? Też prowadzę swój zakwas od paru lat i nie zauważyłem różnicy pomiędzy mąkami których używam, czyli żytnia 700 lub 2000.
        • sexstory12 Re: do condor 10.10.12, 13:12
          Piszesz, że karmisz zakwas typem 2000. Ja też kiedyś trochę tej mąki dałam, ale tylko trochę, bo bałam się że coś popsuję. Zawsze myślałam, że ten typ jest dla zakwasu za ciężki i stosuję typ 720. Powiedz proszę, czy mogę karmić zakwas tylko mąką typ 2000, czy jest jakaś różnica w przerabianiu takiego zakwasu?
          • condor Re: do condor 10.10.12, 21:47
            Moim zdaniem nie ma znaczenia typ mąki na której prowadzimy zakwas. Przynajmniej ja takiej różnicy nie widzę ;)
            • hazo Re: do condor 10.10.12, 22:08
              Ja widzę dużą różnicę.
              Mam zakwas od 2005 roku. Na początku był karmiony mąką żytnią 720. Chyba po dwóch latach zauważyłam, że stał się niemrawy i zaczęłam karmić żytnią 2000. Rośnie po niej wspaniale. Jak uzbiera mi się dużo w słoiku muszę uważać, żeby z niego nie uciekł.
              Jak wiem, że niebawem będę potrzebowała zakwas pszenny, to przekładam około 2-3 łyżek żytniego do innego słoika i dokarmiam pszenną 650. Po kilku dniach mam zakwas pszenny. Nigdy do zakwasu nie dolewam wody z kranu tylko niegazowaną mineralną.
    • Gość: OLA zzakwas IP: 88.156.81.* 13.12.14, 11:20
      zdziwiłyście mnie o0 ja robię zakwas od początku do końca tylko na żytniej 2000, chleb piekę z 300g mąki żytniej 2000 i 100 g mąki pszennej 750, im wyższy numerek tym lepiej, po co do zakwasu dawać 750 skoro super rośnie na 2000?
      • Gość: klik A przyszłoroczną Wielkanoc zacznij obchodzić za IP: *.gdynia.mm.pl 13.12.14, 12:52
        dwa lata. Taki "poślizg" to coś dla Ciebie jak widać.
        • Gość: Niezapominajka112 Re: A przyszłoroczną Wielkanoc zacznij obchodzić IP: *.centertel.pl 20.10.20, 18:51
          a ja to czytam, i mi się przydało po 8 latach, internetowy bufonie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka