eurytka 08.10.12, 09:40 lepiej ususzyć czy zamarynować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simon_r Re: ostra papryka 08.10.12, 11:50 Ja zmiksowałem w blenderze i poporcjowałem sobie. Porcje zamroziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: ostra papryka 08.10.12, 12:31 Początkowo myślałam wrzucić w całości do zamrażarki, ale miejsca mam mało. Marynowanie w małych słoiczkach mnie kręciło ale za dużo roboty, wyciąganie gniazd nasiennych niebezpieczne dla oczu, dlatego nanizałam na nitki i suszę na kaloryferze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: ostra papryka IP: *.dyn.iinet.net.au 08.10.12, 12:41 zamarynowac w duzym sloju i tzrymac w lodowce, uzywajac kiedy trzeba mozna zmiksowana, mozna pokrojona, mozna w calosci nalezy pamietac by sparzyc ja przed zamarynowaniem i odlac wode, dodac tez nalezy sol bo papryczki chilli to nie tylko ostrosc, to rowniez smak, ale smak ginie jesli sie nie doda soli ... i paru innych ingredientow to wlasnie TEN smaczek tak lubie , nie tylko w potrawach, swietny jest tez w bialych winach z Nowej Zelandii, dlatego boli mnie bardzo, gdy slysze ze niektorzy marynuja chilli bez dodatku soli, dla ostrosci jedynie :(( Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: ostra papryka 08.10.12, 12:55 Nawet nie wiem czy to chili, ot papryka ostra powiedział facet gdy kupowałam na placu jakiś czas temu, skusiłam się bo tanio. Dodawałam do sosu pomidorowego , pokrojoną w paski. Ostrości daje niesamowicie. Te papryki nie są takie mięsiste jak te słodkie. Skórka dość twarda, jak pergamin. Zastanawiałam się czy oleju nie dać do marynaty by były soczyste i octu? O soli to nie wiedziałam. Ale już się suszą i problem zniknął:) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: ostra papryka 08.10.12, 19:54 szkoda, że już się suszą. można było włożyć do słoika i zalać olejem lub oliwą. dwa w jednym, bo i miałabyś świeża w miarę paprykę i do tego jeszcze ostry olej/oliwę. trzeba tylko pilnować by papryka była cały czas olejem/oliwą zakryta. i trzymać w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: ostra papryka IP: *.dyn.iinet.net.au 08.10.12, 23:46 > Zastanawiałam się czy oleju nie dać do marynaty by były soczyste i octu? ocet jak najbardziej, w jakiejs tam proporcji z woda, i cukru ociupine tez mozna, papryczki lubia sie z cukrem, olej/oliwa to tez dobry pomysl > O soli to nie wiedziałam. niewiele osob wie :) sol nie tylko wydobywa smak papryczek, lagodzi tez ich ostrosc Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: ostra papryka 08.10.12, 21:15 eurytka napisała: '...wyciąganie gniazd nasiennych niebezpieczne dla oczu,.." nie widzę związku pomiędzy wyciąganiem gniazd nasiennych z papryki a oczami. chyba, że po wyciąganiu gniazd nasiennych wsadzisz palucha do oczu. więc nie rób tego, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
sznupkowie Re: ostra papryka 08.10.12, 21:50 Przecież suszone papryczki chili świetnie nadają sie do zrobienia oliwy chili. nawet nie wiedziałam,ze można robic ze swieżych. Jak juz ususzysz papryczki to podgrzej troche oliwy, ale nie zagotuj i dodaj pokruszone papryczki i pare w całości dla ozdoby. Pomieszaj tak to z 10 minut na maleńkim gazie i przelej do butelek. mozesz dodać czosnku lub ziół. Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: ostra papryka 09.10.12, 11:16 Dziś są na wpół ususzone, plastyczne, wyginają się. Mam dwa sznury w sumie ok 80 sztuk. Ogonek łatwo wyrwać i nasionka łatwo usunąć, łatwiej niż wówczas jak jędrne były. Tak z 10 sztuk sobie w olej czy oliwę wsadzę, jednak myślę, że trochę je w nim podgrzeję, zanim zamknę w słoiczku. Dzięki za rady. Trochę się oświeciłam. Odpowiedz Link Zgłoś
saksalainen Taka? 09.10.12, 11:43 pl.wikipedia.org/wiki/Papryka_habanero Papryki habanero dają się dobrze suszyć, bo mają cienkie ścianki. Można też przeciąć tylko na pół albo w ćwiartki i zamarynować ze wszystkim (nie wyciągać gniazd nasiennych). Ja lubię na słodko: Kroję w cienkie paski, wrzucam do słoika, zalewam rumem, słoik zakręcam, do garnka z wodą, na gaz aż w słoiku się zagotuje. Można to długo trzymać i potem dodawać do dżemów, albo do rumu którym nasączamy ciasto (ale ostrożnie). Można potem dolewać rumu kilka razy, aż papryczki będą jadalne (alkohol wypłukuje kapsaicynę) i potem użyć ich do dekoracji ciast albo deserów. Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: Raczej taka 09.10.12, 12:54 lula.pl/lula/1,111768,9353646,Ostra_papryka_przyspiesza_przemiane_materii.html www.fakt.pl/Papryka-obniza-cisnienie,artykuly,81016,1.html Kupiłam z myślą na obniżenie ciśnienia i lepszą przemianę, i by nie używać soli... Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: Raczej taka 09.10.12, 12:55 Nie wiem w końcu czy te nasionka usuwać czy nie? Podobno w nich sekret skrywa się? Odpowiedz Link Zgłoś
saksalainen Re: Raczej taka 09.10.12, 13:42 Aha, czyli "normalne" chilli (nie takie ostre jak habanero). Gniazdo nasienne jest najbardziej ostre. Jak się usunie, całość będzie mniej ostra. Możesz z ususzonych usunąć i osobno zemleć. Odpowiedz Link Zgłoś