Dodaj do ulubionych

Co to jest?

IP: 217.156.199.* 20.11.12, 11:21
Kiedyś w cukierni jadłam ciasto na spodzie, który nie był z ciasta biszkoptowego, kruchego, drożdżowego itd., nie był też bezą.

Spód przypominał raczej... grubego chipsa, oczywiście był słodki ale baaardzo chrupiący i pyszny.

W cukierni nazwali to, że jest to ciasto "na prażynce", ale google mi tutaj nie pomaga.

Może ktoś kojarzy, co to mogło być i jak się profesjonalnie nazywa?

Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam,
Basia
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Co to jest? 20.11.12, 11:36
      Nie wiem, czy nie pomaga.
      Ja znalazlam takie info:
      www.mniammniam.com/forum/topic.php?t=6573
      trocheinnaspizarnia.pl/pl/p/Prazynki-do-masy-pralinowej-Paillete-feuilletine/263
      Ocen, czy o to moze chodzic.
      • Gość: malam Re: Co to jest? IP: 217.156.199.* 20.11.12, 11:43
        Hej, dziękuję za odpowiedź. Widziałam to, ale zrozumiałam, że te prażynki się dodaje raczej do masy. Teraz jednak pomyślałam, że może ktoś po prostu je dodał do tego spodu (?) Ciekawe. Muszę zgooglować, jak się używa te "Paillete feuilletine".
        • linn_linn Re: Co to jest? 20.11.12, 12:24
          Np. tak:
          bakingexplosion.tumblr.com/post/24818227129/photo-is-of-the-chocolate-paillete-feuilletine-by
    • Gość: pies-li-kot Re: Co to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 14:35
      Spód mógł być grylażowy.
      W niektórych cukierniach można kupić tort " Royale" (czasami występuje pod inną nazwą) na spodzie grylażowym - bardzo cienkie warstwy jakby karmelu (coś chrupiącego o grubości mniejszej niż mm), posmak może być orzechowy, czekoladowy - konsystencja trochę przypomina nadzienie cukierków raczków, ale smak zdecydowanie inny.
      • aqua48 Re: Co to jest? 20.11.12, 14:59
        Spód mógł być także na tzw "florentynce". To karmel z zatopionymi orzechami. Można z niego robić płaskie ciastka i zapewne na spód do tortu też się nadaje.
        • Gość: malam Re: Co to jest? IP: 217.156.199.* 20.11.12, 16:12
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Po angielsku przyznaję niczego nie szukałam.

Sama jestem ciekawa, czy to faktycznie była któraś z podanych przez Was możliwości. Zamierzam to powoli sprawdzać, może najpierw zrobię spód grylażowy? Gdyby ktoś chciał się podzielić doświadczeniami w temacie, zapraszam:)
          • Gość: pies-li-kot Re: Co to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 16:34
            Przeglądałam kiedyś przepisy na grylaż i wydaje mi się, że w warunkach domowych nie jest się w stanie uzyskać takiego efektu, jakiego się oczekuje:)

Kopiuję:
            proces technologiczny masy grylażowej

· rozłożenie orzechów na blachy, 3cm warstwy
            · uprażenie orzechów w piecu do nadanie im złocistej barwy (180 °C / 15min)
            · oddzielenie zarumienionych orzechów od łuski
            · miażdżenie orzechów za pomocą trujwalcówki
            · zmieszanie zmiażdżonych orzechów z cukrem
            · powtórne miażdżenie
            · poddanie uzyskanej masy obróbce w gniotowniku (lub mieszanie w miesiarce
            · dodanie w trakcie wygniatania masy tłuszczu i pozostałych składników obróbka do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji

A torty grylażowe wg przepisów z netu chyba niewiele mają wspólnego z oryginalnym grylażem:)
            W tym przypadku pozostaję na łasce profesjonalnych cukierników:) - za bardzo uwielbiam grylaż;)
            • Gość: malam Re: Co to jest? IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 18:24
              Po angielsku przyznaję niczego nie szukałam. -> niczego innego nie szukałam miało być.

No właśnie ja też już zdążyłam zapoznać się z paroma przepisami i na razie trochę mnie przerażają... Można kupić w cukierniach grylaż? W Warszawie np.?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka