Gość: sofiah IP: 212.124.92.* 11.07.04, 09:51 czy ktos zna prosty, domowy przepis na kawe frappe? zobaczycie, szybko przyjda i do Polski upaly, a wtedy taka kawusia mrozona jak znalazl! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: kawa frappe 11.07.04, 09:57 Na poczatek zajrzyj do watkow z zeszlego roku. Bylo wiele przepisow. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: kawa frappe 12.07.04, 00:57 Masz shaker? moze byc wysoki waski sloik z zakretka. 1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej, 1 lyzeczka cukru, - 2-3 kostki lodu, - ciut wody, - szklanka mleka, - slomka! Jak posmakujesz, bedziesz wiedziec ile dokladnie cukru, kawy i mleka Ci pasuje. Wsyp lyzeczke kawy rozpuszczalnej, cukru tyle ile slodzisz ( ja nie slodze, ale cukier dodaje, bo kawa sie nie ubija jak powinna)dodaj 2 kostki lodu i wlej ciut wody, tyle zeby nie przykryla kostek lodu. Natychmiast zakrec mocno i utrzepuj bardzo energicznie! kawe az powstanie gesta piana wypelniajaca caly sloik. - przelej te ubita piane jednym ruchem do wysokiej szklanki i pozwol jej sie "ustac" ok. 3-4 minut - to wazne! ( tak jak to sie robi z piwem) - po chwili dopiero ukaze sie na spodzie kawa i zbita piana na niej, - do sloika w ktorym zostalo duzo piany na sciankach, wlej mleko i "poplucz" ten sloik, zeby zebrac cala piane, - teraz wlewaj to mleko na sam srodek kawy powoli, zauwaz ze piana sie unosi do gory "wychodzac" ze szklanki, powinna wyjsc na ok 4-5 cm! ( jesli nie pozwolisz sie kawie "ustac" na poczatku tylko wlejesz szybko mleko, to numer z pianka Ci nie wyjdzie;) - podaje sie tylko ze slomka! Taka kawe podaje sie w kazdej knajpie w Atenach i jest przepyszna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: kawa frappe IP: *.futuro.pl 12.07.04, 15:55 a ja podpatrzylam jak robia frappe w CoffieHeaven i robie czasem taka w domu zaparzyc mocna kawe (ok. 1/4 filizanki, ale ma byc siekiera) kostki lodu wrzucic do miksera dolac troche mleka 2 kulki lodow waniliowych i np. sok malinowy, czekoladowy, adwokat, rum itd. zmiksowac na miał :) z proporcjami trzba troche potrenowac. pzdr. KaGS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofiah Re: kawa frappe IP: 212.124.92.* 18.07.04, 13:57 bardzo dziekuje za przepis na frappe,/przepraszam ze z opoznieniem/, przepis swietny, kawa podobnie, b. serdecznie pozdrawiam ps. ja tez te kawe "smakowalam" w Grecji i dlatego chcialam miec chociazby namiastke tej prawdziwej dobrej greckiej. sofiah Odpowiedz Link Zgłoś
zdzirka Re: kawa frappe 12.07.04, 16:26 Dwie uwagi: 1. naprawdę ważne - kawa MUSI być z ekspresu ciśnieniowego. 2. dodajcie odrobinę kardamonu a smak będzie niepowtarzalny. i trzecia: 3. nie przesłodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: ubijak do mleka 12.07.04, 16:54 a czy ktos nabyl i wyprobowal takie urzadzonko z IKEI do ubijania mleka? jeszcze nie zdarzylam uzyc a ciekawa jestem doswiadczen innych :-) choc nie spodziewam sie cudow za taka cena... Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: ubijak do mleka 13.07.04, 09:39 no to sama odpowiem na swoje pytanie :-) Polecam ten ubijak do mleka z Ikei - jest tani i wyglada niepozornie, ale super extra ubija mleko do kawki - 3 zl warte wydania! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasmin27 Re: kawa frappe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 18:38 Tego sposobu nauczyła mnie poznana na wakacjach Greczynka. Do słoika lub butelki dodac kawę rozpuszczalną, zimną wode i odrobine cukru. Zamknąć i wstrzasac do uzyskania zadowalajacej ilości piany. (ja lubię jak piany jest około 1/3 wysokosci) Przelać do wysokiej szklanki, dodać kostki lodu i troche mleka jak ktos lubi, mozna dodac lody waniliowe. Najczęściej jednak uzywam takiego małego miksera do napojów, który przywiozłam z Grecji. Wyglada tak jak te w Ikei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erlich Re: kawa frappe IP: *.net-serwis.pl 18.07.04, 17:16 Żaden to cpecyał na upały. Grecy zwyczajnie zerżnęli przepis od Francuzów. Tak jak kawa po grecku, nazwa zupełnie nieznana poza Grecją, świat pija kawę po turecku. Nie wiem, co może być frapującego we frappe, skoro należy w niej wykorzystać taką ohydę smakową jaką jest kawa rozpuszczalna (pfuj!). Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: kawa frappe (Eng.) 18.07.04, 17:18 www.ehow.com/how_961_make-coffee-frappe.html Odpowiedz Link Zgłoś