IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.12, 08:30
Poszukuję przepisu na prosty pasztet - miałam gdzieś przepis, ale oczywiście gdzieś przepadł; pamiętam że była tam wątróbka, podgarle wieprzowe, słonina, jajka, bułka, cebula, + przyprawy - nie pamiętam proporcji i dokładnego przepisu - może ktoś posiada podobny przepis. Z góry dziękuję bo w internecie nic nie znalazłam.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Pasztet 19.12.12, 08:43
      Napisz, ze nie chce Ci sie szukac.
      Tylko na forum kuchnia masz to:
      forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&author=&query=pasztet+pasztet+w%C4%85tr%C3%B3bka%2C+podgarle+wieprzowe%2C+s%C5%82onina%2C+jajka%2C+bu%C5%82ka%2C+cebula%2C&forumId=77&title=
      • reniam_123 Re: Pasztet 19.12.12, 10:05
        Ja robię taki pasztet:

PASZTET
        Ugotowane mięso z ok 3 - 4 rosołów
        2 namoczone i lekko odciśnięte bułki
        ok. 0,5kg tłustego podgardla lub słoniny
        ok 0,40 dag wątroby wieprzowej lub drobiowej
        3 - 4 jaja, sól, pieprz, imbir i zmielona gałka muszkatołowa
        garść namoczonych suszonych grzybów, jeżeli je mam, bez grzybów też wyjdzie smaczny,
        bułki moczę w tej grzybowej wodzie.

Zagotować w rondlu wodę. Kiedy się zagotuje dodać pokrojone kawałki słoniny
        ( jeżeli wędzone podgardle, to nie gotować), i gotować ok 20 min.
        Na koniec wrzucić umytą pokrojoną wątrobę
        i już nie gotować tylko zostawić do całkowitego ostudzenia. Mięso, bułkę, podgardle (słoninę), wątrobę,
        ew. namoczone i odciśnięte grzyby zmielić w maszynce 2 razy. Następnie
        wbić jajka, dodać sól, pieprz, można trochę maggi, płaską łyżeczkę imbiru i troszkę mniej gałki.
        Całość dobrze wymieszać, przełożyć do dwóch foremek lub 1 większej formując lekką 'górkę'
        (pasztet po upieczeniu lekko opada). Piec w temp. ok 200 st. tak długo, aż pasztet się zrumieni
        i lekko popęka (jak sernik). Wyciągnąć z blaszek kiedy będzie już letni.

• Gość: miki202 Oj ta, oj tam - podgarle IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.12, 16:52
      Ojej, pisze się podgardle, ale tak rzadko się je teraz je i tak rzadko wymawia, że można się pomylić. Poza tym prof. Miodek miałby coś do powiedzenia na temat naturalnej skłonności Plaków do upraszczania skomplikowanych zbitek spółgłosek.
      P.S.Sadzone jajeczka na wędzonym podgardlu - potrawa wyklęta.
    • Gość: Martyna Re: Pasztet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.12, 13:56
      Dziękuję bardzo za informacje i ratunek - literówka każdemu się może przytrafić - Wesołych Świąt
      • jhbsk Re: Pasztet 20.12.12, 14:26
        Podany wyżej przepis bardzo fajny, można ewentualnie jeszcze dodać trochę warzyw z rosołu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka