Dodaj do ulubionych

superPizza Giezika :)))

12.07.04, 16:58
Dziękujemy Ci Gieziku za przepis na pizzę!

Była naprawdę pyyyszna.
Co prawda wprowadziłam małą zmianę w przepisie -zamiast mąki pszennej użyłam mieszanki mąki pszennej i kukurydzianej (proporcja 2:1). Ale myślę, że zmiana ta wpłynęła głównie na kolor-przyjemnie żółtawy.

Aby przepis nie zaginął gdzieś w necie pozwalam sobie wkleić do niego linka.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12885419&a=12912442
Pozdrawiam bardzo serdecznie
veica

Obserwuj wątek
    • veica Re: superPizza Giezika :))) 12.07.04, 17:00
      Aha, mam jeszcze pytanko. Czy ciasto na pizzę można zamrozić?

• Gość: wini3 Re: superPizza Giezika :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 09:44
        Nie chciało mi się czytać wszystkiego co napisano o pizzy Giezika, być może
        powtórzę się - nie lubię tego mokrego pod sosem pomidorowym i dlatego piekę
        placek pusty a dodatki zapiekam później na podpieczonym już. Wtedy mam pewność
        że to nie zakalec. Dlatego można upiec gotowe puste placki, zamrozić i tylko
        nałożyć na nie stosowne dodatki i upiec. Jesteśmy zawsze gotowi do wizyty
        niespodziewanych gości i nie napracujemy się zbytnio. I jeszcze - nie żałuję
        oliwy - wtedy jest chrupiąca .
        • giezik Re: superPizza Giezika :))) 13.07.04, 09:49
          smacznego w takim razie (chyba powinienem za przynajmniej 20 tys. sprzedawac - to a propos wątku sprzed zdaje sie tygodnia) :)))

ja czasem kukurydzianej tez podsypie, wlasnie dla koloru, ale max 1/3.
          Co do tego "mokrego po dosem" (wini), jesli dasz gęsty sos i włożysz do baardzo gorącego piekarnika, to chyba nie robi sie to o czym myslisz, czyli taki kluchoglut (a moze glutokluch), tylko jest po prostu pomidorowo ziołowy posmak.
    • szpiczak Re: superPizza Giezika :))) 13.07.04, 10:59
      jadlam...jadlam...musze pochwalic dobry przepis i super ciasto!!!
      pozdrawiam
    • giezik bonus 13.07.04, 11:16
      jako bonus propozycja nieco odjechana (raczej dla wielbicieli smaku rybnego, choć niezdecydowancyh również może zachęcić).
      Przygotowujey ciasto drożdżowe na podstawie klasycznego przepisu. Najlepiej sprawdzonego i takiego, który nie zawiedzie w trudnych chwilach.
      W czasie gdy ono sobie w zaciszu rośnie, odsączamy sardynki z oleju. Sardynki są dość drogie, możemy więc wykrozystać szprotki w oleju, choć to nie to samo. najważniejsze pytanie - jaka ilość. Nie napiszę ile puszek, bo puszki puszkom nierówne. Bywają takie, w których mieści się zaledwie 5 maleńkich rybek, a bywają i większe. Żeby nie przedłużać, sardynek ma być tyle, by pokryły ciasto.
      Tym samym zgrabnie przechodzimy do fazy kolejnej, po wyrośnięciu ciasta robimy placek i układamy na nim sardynki.
      Rybom przydajemy charakteru posupując je poszatkowanym czosnkiem (ze 2 ząbki), świeżą bazylią i .... tu rzecz najważniejsza: ogromna ilością natki pietruszki.
      Średniej wielkości pęczek posztakowany powinien przykryć ryby w wystarczajacy sposób.
      Na koniec spryskujemy lekko oljeme, odrobinę solimy, nico więcej niż odrobinę pieprzymy i do piekarnika na 15 - 20 min. Oczywiscie piekarnik musi byc gorący, przynajmniej tak, jak.... to tylko piekarniki potrafią.
    • Gość: marcia.m Re: superPizza Giezika :))) IP: *.ibs.com.pl 13.07.04, 12:44
      też robiłam :) i dołączam sie do podziekowań :).
      pozdrowienia dla Giezika!
      • babeczkaa Re: superPizza Giezika :))) 13.07.04, 19:34
        a ja jutro zrobie skoro tak zachwalacie,pozdrowionka i smacznego :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka