Dodaj do ulubionych

Najlepsza kawa dostepna w Polsce?

12.07.04, 17:53
Którą najbardziej lubicie? Ja osobiście przepadam za neską espresso.

Pozdrawiam, aqua.cota
-------------------------------------
"To absurd dzielić ludzi na dobrych i złych. Ludzie są albo czarujący, albo
nudni."
Oscar Wilde (Fingal O`Flahertie Wills, 1854 - 1900)
Obserwuj wątek
    • powerpuffgirl Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 12.07.04, 18:52
      a ja jej nie znoszę :/ ma dla mnie jakiś dziwny smak i źle się po niej czuję.
      kawę piję tylko w sesji i zazwyczaj jest to ICE EXPERSSO Jacobsa (sesja letnia)
      lub NESCAFE 3w1 z dodatkowym mleczkiem (sesja zimowa)
      • wojtusia Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 12.07.04, 20:28
        powerpuffgirl napisała:

>
        > lub NESCAFE 3w1

sorki, ale to nie jest kawa
        • powerpuffgirl Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 12.07.04, 22:20
          ale w składzie ma kawę :/
          a Ty co pijesz?
          • wojtusia Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 12.07.04, 23:03
            ostatnio najczęściej Pellini
    • ulawaw Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 12.07.04, 19:16
      Jacobs Kronung w ziarenkach (niestety w Polsce nie mogę jej dostać). Parzona w
      ekspresie (i w nim mielona).
      • Gość: storkok Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 21:21
        Gevalia ?
        • pueblocolorado Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 12.07.04, 21:36
          W Polsce zawsze pije (o ile jest) Jakobs Kronung. W domu zawsze zaczynam dzien
          od Yuban.
          Za wszelka cene unikam kawy Folgers, w kazdej odmianie i postaci.
          • neurosis Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 12.07.04, 21:48
            jacobs kronung najgorsza kwasnica
            ochyda
            • Gość: sari Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? IP: *.ols.vectranet.pl 12.07.04, 22:04
              Zawsze warto przejść się do Pozegniania z Afryką - tam można nabyc naprawdę
              pyszne kawy!
            • neurosis Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 12.07.04, 22:05
              neurosis napisała:

> jacobs kronung najgorsza kwasnica
              > ochyda

wstyd jak diabli: ohyda mialo byc
    • bardzo_luba Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 12.07.04, 22:34
      rozpuszczalna - Marago Astry!
      zwykła - Tchibo, granatowa
      • julsza tylko Marago z Astry n/t 14.07.04, 10:50

• Gość: sz illy espreso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 23:40
    • Gość: Handy Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 23:45
      Jak wyżej - Illy, oraz Lavazza.
      Niestety, kawy niemieckie są bardzo (według mnie) kiepskie..
      • mari.na Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 13.07.04, 18:37
        lavazza qualita rossa albo qualita d'oro

nie na darmo w polsce mowi sie na neske neska nie kawa, bo do kawy temu czemus
        daleko...
        • Gość: sz niemieckie lepsze u źrodeł [w Germanii] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 22:45
          polskie Jakobs i Czibo to dno zupełne
          kiedyś jak wchodziły na nasz rynek były lepsze
      • sohoo Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 14.07.04, 15:49
        Oczywiście, ze Illy. Pan Ernesto Illy, naprawde wie jak "pali" sie kawę. Illy
        osiągnęła doskonałość pomiedzy sposobem palenia, segrgacji kawy jej jakością i
        aromatem. Szkoda tylko, że ciężko ją kupić. Kiedyś była w dystrybucji, ale
        później podobno zajął się dystrybucją koncern "niemiecki od kawy" toteż
        zniknęła skutecznie z rynku. he,he,. Czy próbowaliście parzyć ILLY w naprawdę
        dobrym ekspresie włoskim takim jak np. la Pavoni. Polecam super smaczek.
    • mon7 Re: Najlepsza kawa nie!!!dostepna w Polsce 14.07.04, 11:06
      przepraszam, ale ostania wypowiedz jest prawdziwa, nie ma w Polsce kaw o tej
      samej jaksci jak gdzie indziej. Prosze kupic kawe Jakobs w Austrii(czerwona) i
      otworzyc ja w Polsce z jej polskim odpowiednikiem. Sa to dwie rozne kawy mimo
      tych samych napisow itp. skandal. Sprawa ma sie identycznie z czekolada Milka i
      papierosami.Ja pijam Astre lub Lavazze
      • Gość: limba Re: Najlepsza kawa nie!!!dostepna w Polsce IP: *.mos.gov.pl 14.07.04, 12:29
        Niestety nie piję zbyt często kawy, więc nie mam swojej ulubionej marki.
        Jednak potrafię rozróżnić jej jakość. Kiedyś dostałam kawę rozpuszczalną z USA.
        Bardzo mi smakowała. Nie pamiętam jej nazwy, ale takiego dobrego smaku nie ma
        żadna rozpuszczalna kupowana u nas.
        A gdy już robię kawę prawdziwą, to kupuję ją w "Pożegnaniu z Afryką", chociaż
        ceny są tam b.wysokie > ja płacę zwykle ok.14 zł za 100 g.

Przy tej okazji chcę dopowiedzieć, że niedawno podobne opinie wyrażano [ja oraz
        inni forumowicze] w wątku o produktach Dr Oetkera, pochodzących z polskich
        fabryk. Są niestety dużo gorszej jakości, niż te produkowane i kupowane w
        Niemczech [a kiedyś też były one też sprowadzane do Polski, zanim utworzono
        polskie filie tej firmy].
        Wypowiedź mon7, potwierdza opinię, że inne polskie odpowiedniki zagranicznych
        towarów są złej jakości. Tylko dlaczego? Czy nie są przeprowadzane kontrole
        jakości?
        Słyszałam też, że ceny niektórych produktów w Polsce są wyższe niż za granicą –
        co powinno świadczyć o wysokiej ich jakości. Oznacza to, że nie dość, iż w
        porównaniu z innymi krajami mamy wyjątkową mizerię finansową, to każą nam
        płacić więcej i oszukują nas jeszcze na jakości. Przykre to, prawda?

• zielistka gorzej? oczywiste 14.07.04, 12:39
          skoro daje sie sprzedac zlej jakosci towar i jeszcze wszyscy sie ciesza - bo
          kupuja, nie marudza.. bo wazna jest marka a nie zawartosc, a jeszcze wazniejsza
          od zawartosci cena .. to pytam po co ladowac dobry produkt, skoro sie na tym
          straci? jakos nie zauwazylam zeby ze spadkiem jakosci spadly obroty firm -
          prosty rachunek ekonomiczny - skoro da sie sprzedac bubla w cenie dobrej a
          wizerunek marki na tym nie traci.. no to chyba jasne..

byla kiedys afera z pasta do zebow palmolive - ktos odkryl ze bajecznie tania
          paste tej marki produkuje sie w brazylii, i sprowadzil do Europy - i co? a no
          to ze skandal sie byl zrobil, sprzedaz poleciala na leb na szyje bo jakosc tego
          czegos bardzo odbiegalla od oryginalu..

a kawa illy, sagafredo, kimbo biale :) malutkie espresso z crema!! mniam,
          son=bie zaparze teraz :)
          • karmilla Re: gorzej? oczywiste 14.07.04, 13:01
            na ile mi wiadomo, to nawet jak pewnie produkty nie były wytwarzane w Polsce,
            to nawet te sprowadzane były gorsze niż sprzedawane w krajach macierzystych.
            z kaw o względnie przyzwoitych cenach piję na przemian: granatową Tchibo i
            brązową niskodrażniącą Astrę (parzone w dzbanku z filtrem). Jeśli już muszę
            rozpuszczalną: Nesca Espresso albo Nesca Gold.
            Z droższych to czasem coś na wagę w Pożegnaniu z Afryką albo innym sklepie z
            kawą, Davidoff czerwony (jeszcze niedawno zaliczałam go do kaw o przyzwoitej
            cenie, ale podrożał), Lavazza crema (w dzbanku z filtrem) albo Lawazza espresso
            (parzona w ekspresie włoskim).
            A tak generalnie to ostatnimi czasy zauważyłam spadek cen a za nim i jakości
            większości kaw, szczególnie dotyczy to kaw Sati - czerwona kiedyś należała do
            moich ulubionych, a teraz staniała o parę złotych i zaparzonej nawet powąchać
            nie jestem w stanie.
            A Jacobsów nie lubię w ogóle (choć też ostatnio się pogorszyły). We Wrocławiu w
            kilku miejscach można kupić oryginalne, i kronung chyba nawet bardziej mi
            niesmakował niż nasz, ale to nie kwestia jakości, tylko kwaśnych kaw nie lubię,
            a niemiecki wydał mi się kwaśniejszy niż nasz.
          • linn_linn Re: produkty zagraniczne 14.07.04, 13:54
            Slusznie. Juz dawno odkryli to np. wloscy producenci makaronu. Po co maja robic
            dobry makaron i sprzedawac go w kraju, gdzie jest on nagminnie rozgotowywany, a
            nawet gotowany z dnia na dzien. Malo tego: ostatnio nawet Unia Europejska
            dopuszcza uzycie maki z pszenicy miekkiej do produkcji makaronu.
            • Gość: sz leją do butelki POMACE a podpisują VERGINE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 15:03
              i tak nikt sie nie kapnie

koncern kawowy (np. Jakobs) tez wykrył że sprzedaż nie spoada jak to top
              produktu nasywac gorszego

i tak nikt sie nie kapnie
      • lahliq Re: Najlepsza kawa nie!!!dostepna w Polsce 14.07.04, 15:26
        mon7 napisała:

> przepraszam, ale ostania wypowiedz jest prawdziwa, nie ma w Polsce kaw o tej
        > samej jaksci jak gdzie indziej. Prosze kupic kawe Jakobs w Austrii(czerwona)
        i
        > otworzyc ja w Polsce z jej polskim odpowiednikiem. Sa to dwie rozne kawy mimo
        > tych samych napisow itp. skandal. Sprawa ma sie identycznie z czekolada Milka
        i
        >
        > papierosami.Ja pijam Astre lub Lavazze

Tak samo twierdzi moja znajoma w temacie proszków. Nie pierze w proszkach
        kupowanych w Polsce...
    • Gość: sz ustalmy: kawa rozpuszczalna kawą nie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 13:33
      jest wyrobem chemicznym z fabryki

nie ma wiele wspolnego z ziarnem kawoca,
      ktore w worku przypłynęło
      i upalone zostało

• karmilla Re: ustalmy: kawa rozpuszczalna kawą nie jest 14.07.04, 13:41
        no, z tego co ja wiem, to jednak trochę ma wspólnego, tylko to już jest kawa
        wyoko przetworzona. Jak to ładnie ktoś (chyba właściciel wrocławskiego
        Pożegnania z Afryką) ujął: nalezy pamiętać, ze pijąc kawę rozpuszczalną nie mam
        do czynienia z kawą, tylko z napojem kawowym. I też tak mniej więcej to widzę:
        dobra kawa rozpuszczalna potrafi czasami smakować tak trochę jak kawa, ale
        nigdy nie będzie miała jej aromatu.
        • lahliq Re: ustalmy: kawa rozpuszczalna kawą nie jest 14.07.04, 15:31
          Jak ładnie powiedziane: napój kawowy... :) Mój żołądek nie daje się oszukac i
          po "napoju kawowym" zawsze wyraża ostry protest bólem. ;) A poza tym jakby były
          pozbawione kofeiny, nie potrafią mnie obudzić. :)

Kawy, które pijam to różne gatunki, które można dostać w Pożegnaniu z Afryką
          oraz Lavazza. Po powyższych opiniach chyba zaryzykuję i kupię Davidoff.
          Inne gatunki kaw wzbogacam kardamonem.
          • sohoo Re: ustalmy: kawa rozpuszczalna kawą nie jest 14.07.04, 16:04
            jesli naprawde lubisz kawę, to mozesz sie rozczarować tym Davidoffem, nazwę to
            ma ładną, ale.. jak kawa ma choc trochę kwasu, to poprostu jest kwaśna....
            Polecam włoskie. ILLY jest dobra. Do dobrego ekspresu Segfredo jest Ok, no i
            oczywście ekspresik. Jedynie włosi wiedzą co to jest ekspresso, reszta to
            jeszcze raczkuje. No, a kawa "niemiecka" to jakies popluczyny, nawet w dobrym
            ekspresie nie wyjdzie. Słyszalem, że do reklam z kawą używają "coca-coli" bo
            się lepiej filmuje, a ten "dymek" ladnie się dorabia komputerowo. Dla mnie
            oprócz kawy to trzeba mieć ekspresik.
            • dethy Re: ustalmy: kawa rozpuszczalna kawą nie jest 14.07.04, 18:14
              sohoo napisał:

> jesli naprawde lubisz kawę, to mozesz sie rozczarować tym Davidoffem, nazwę
              to
              > ma ładną, ale.. jak kawa ma choc trochę kwasu, to poprostu jest kwaśna....

Ja tez lubie Davidoffa.Oprocz tego pijam tchibo exlusive.
              Rozpuszczalnych nie pijam,bo zawieraja kadm.
              • sohoo Re: ustalmy: kawa rozpuszczalna kawą nie jest 15.07.04, 14:04
                Dzieki za cytat,
                włączyłem się do akcji bo naprawdę lubię KAWĘ. Oczywiście zostaliśmy obdarowani
                przez "Najwyższego" tak znakomitymi instrumentami jak kubki smakowe i węch, ze
                kazdy z nas moze delektowac sie tymi zmyslami. I jak to bywa z nami, kazdy ma
                troszeczke inny instrument. Nie chce torpedować Davidoffa, ale poprostu
                moje "narzędzia" inaczej badają tą dziedzinę i dlatego staram się zalecać to o
                czym informują mnie moje zmysły. Jak zwykle sprawa smaku, jest sprawą ulotną,
                no ale w jakiejs kategorii, np. kategoria kawy expreso. Bo trudno jest jest
                porównywać expreso z rozpuszczalną. To zupełnie nie te kategorie.
                • dethy Re: ustalmy: kawa rozpuszczalna kawą nie jest 15.07.04, 18:12
                  Juz teraz bez cytatu.
                  Dyskusja o kawie przypomina mi dawniejsza dyskusje,a potem klotnie o serach.
                  Nie krytykujmy wiec gustow innych ludzi,bo w zamysle autora watku mialo byc
                  wypowiedzenie sie jaka kawe lubimy czy pijemy(juz nie pamietam).Jak sam
                  powiedziales kazdy ma kubki smakowe,jeden mniej jeden wiecej i co czlowiek to
                  inny gust.
                  Ja lubie Davidoffa,bo do tej pory lepszej nie pilam.
    • truscaveczka Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 14.07.04, 16:03
      No to w końcu? Trochę drogi ten Davidoff. Natomiast zainteresowało mnie w
      jednym z postów, że obok Lavazzy ktoś pije Astrę - rzeczywiście taka dobra?
      Pozdrawiam, Trus^^
    • ampolion Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 14.07.04, 16:08
      Mówicie jedynie o puszkowych mieszankach takiego czy innego producenta. Czy w
      Polsce nie ma sklepów z "kawą z worka" posegregowanych wedle kraju pochodzenia,
      gatunku, palenia (świeżego palenia!)? Bo to się liczy, a nie gotowizny z półki.
      Coś takiego:
      www.portorico.com/coffee.html
      • sohoo Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 14.07.04, 16:17
        Zgoda, ale kilka razy okazało się, zę biorąc taką kawę na próbę, okazało się,
        że była zbyt mocano palona. Dotyczy to "palarni", które reklamują
        się "paleniem" kawy w Polsce. Zbyt mocne palenie w niektórych gatunakach
        kawy, "przekłamuje" jej właściwy smak. A kawę przepaloną się czuje... Niektóre
        marki osiągnęły powtarzalność poprzez doskonałą segregację ziaren, a jedno
        skawszone ziarno może zepsuć cały worek...jak z ludźmi.
    • ixi456 Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 14.07.04, 16:19
      Czy wy nie wiecie, że oprócz dobrej kawy należy mieć jeszcze dobry ekspres?
      Wówczas jest pychotka. Ja mam włoski ekspres, firmy La Pavoni i używam kawy
      Illy lub Lavazza. Jak sobie zaparzę to po prostu niebo w gembie. To może pójdę
      zrobię sobie jeszcze jedną. Po tym pisaniu o kawie naszła mnie olbrzymia
      ochota.
      • Gość: krasnowo Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 14.07.04, 16:55
        Tak się czasem składa, że niektórych nie stać na taki ekspres, a mimo to kupują
        (i piją) dobrą kawę.
        • ixi456 Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 14.07.04, 17:12
          Słuchaj Krasnowo. Mój to nie był tani, ale słyszałem, że najtańszy kosztuje
          1300. Wybulisz ale masz ekspres, a nie te atrapy w supermarkecie.
          • Gość: KRASNOWO Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 14:36
            Fajnie - ale 1300,- to niektórzy na miesiąc zarabiają...
            • ixi456 Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 15.07.04, 16:17
              SIEMA KRASNOWO. A NIE SĄDZISZ, ŻE WIĘCEJ STRACI TAKA OSOBA, KTÓRA KUPI CHIŃSKIE
              DZIADOSTWO I NP. PO MIESIĄCU ATRAPA PRZESTANIE DZIAŁAĆ? TO JAK? CO MIESIĄC NOWA
              ATRAPA.TO WIĘCEJ BĘDZIE KOSZTOWAŁO NIŻ DOBRY EKSPRES. A TAK JAK SIĘ TROCHE
              ZAOSZCZEDZI (FAJEK, BROWARA NIE KUPI) TO PRZEZ DŁUGIE LATA BEDZIE MOZNA PIĆ
              PYSZNĄ KAWKĘ. SŁYSZAŁEM OD KUPLA FAJNE POWIEDZONKO -"NIE STAĆ MNIE NA
              DZIADOSTWO". POZDRO.
              • Gość: krasnowo Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 20:25
                Nie rozumiesz o co mi chodzi - nie zastanawiam się nad kupnem ekspresu - ani
                badziewnego, ani wypasionego - po prostu nie ma takiej opcji, kawę przyrządzam
                w ekspresie niskociśnieniowym i uważam, że to dobra alternatywa dla kogoś kogo
                nie stać na ŻADEN ekspres ciśnieniowy. Pewnie, że jak bym mogła to bym sobie
                kupiła - ale jak nie to nie - trudno, mam wiele ważniejszych wydatków.
                Poczułam się nieco urażona stwierdzeniem : "Czy wy nie wiecie, że oprócz dobrej
                kawy należy mieć jeszcze dobry ekspres?" z naciskiem na słowo "należy" - wiemy,
                wiemy, ale nas nie stać i dobra kawa musi wystarczyć i dostarczyć przyjemności.
                • ixi456 Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 16.07.04, 09:40
                  Witaj Krasnowo. Nie miałem zamiaru Cię urazić. Przepraszam, że tak to
                  odebrałaś. Miałem na myśli, że w dobrym ekspresie można poczuć prawdziwy ,
                  wyjątkowy smak kawy i jest lepiej kupić coś porządnego niż potem, dokładać do
                  napraw, ewentualnie do zmiany ekspresu, gdy kawa wychodzi okropna. Ja życze Ci
                  powodzenia i sukcesów, byś nie miała problemów z zakupem czego pragniesz i
                  żebys mogła się napić naprawdę dobrej kawy, we własnych kątach, kiedykolwiek
                  będziesz miała na nią ochotę. Pozdr.
                  • karmilla Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 16.07.04, 09:52
                    ixi456 napisał:

> Miałem na myśli, że w dobrym ekspresie można poczuć prawdziwy ,
                    > wyjątkowy smak kawy
                    W takim razie pozostaje nam tylko współczuć tym, którzy pijali kawę zanim
                    wynaleziono dobre ciśnieniowe ekspresy, albowiem oni nigdy nie poznali
                    prawdziwego smaku kawy.
                    Zupełnie nie rozumiem dlaczego zwykło sie uważać espresso (oczywiście tylko z
                    dobrego, drogiego ciśnieniowego ekspresu) za jedynie słuszną kawę. W krajach
                    arabskich od stuleci gotuje się kawę w tygielkach i nie sądzę, by była ona w
                    czymś gorsza od espresso (że inna to na pewno, i na pewno mniej zdrowa, ale
                    smakowo nie gorsza). Poza tym są kawy, które dobre smakują tylko z ekspresu
                    przelewowego czy dzbanka z filtrem, a tracą na smaku zaparzone w ekspresie
                    ciśnieniowym.
                    Tylko ze dobry ekspres ciśnieniowy kosztuje ładnie powyżej tysiąca złotych więc
                    jeśli się już ma taki ekspres to najlepiej twierdzić, że tylko parzenie w takim
                    ekspresi pozwala poznać prawdziwy smak dobrej kawy.
                    • ixi456 Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 16.07.04, 11:26
                      Po co tygielek? Przecież taniej jest zalać kawę wrzątkiem i wystarczy do tego
                      kawa, szklanka i woda. Nauka i technika daje nam olbrzymie możliwości
                      odczuwania nowych smaków, doznań. Oczywiście zawsze można wrócić do czasów
                      kamienia łupanego ale po co jak teraz mamy tak olbrzymie możliwości. Kiedyś
                      ludzie nie mieli dużego wyboru. Teraz każdy może wybrać coś dla siebie - co mu
                      odpowiada, smakuje...itd. Z dobrego ekspresu uzyskuje się szczególną kawę, bo
                      technologia w nim zastosowana daje mu takie możliwości. Niektórzy inżynierowie,
                      firmy specjalizują się w tym całymi latami, czasami słyszy sie o firmach, które
                      specjalizują sie ponad wiek. To jest tradycja. A kto słyszał o tradycji picia
                      kawy w Arabii Saudyjskiej. Rozumiem we Włoszech.
                      • karmilla Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 16.07.04, 11:51
                        ixi456 napisał:

> Po co tygielek? Przecież taniej jest zalać kawę wrzątkiem i wystarczy do tego
                        > kawa, szklanka i woda.
                        Jeśli dla ciebie kawa zalana wrzątkiem w szklance a kawa gotowana w tygielku z
                        np. kardamonem to jedno i to samo, a jedyna kawa nadająca się do picia to
                        espresso koniecznie z bardzo drogiego ekspresu to ja ci współczuję. Bo ja pijam
                        różne kawy, różnie parzone i dzięki temu mogę poznać bogactwo smaków kawy

> A kto słyszał o tradycji picia kawy w Arabii Saudyjskiej. Rozumiem we
                        Włoszech.
                        Ja słyszałam, nie tyle w Arabii Saudyjskiej, co w krajach arabskich. I ta
                        tradycja tam była chyba jeszcze zanim się kawa pojawiła w Europie. A jak ty nie
                        słyszałeś to znaczy, że masz małe, i w dodatku jednostronne pojęcie o kawie
      • sohoo Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 14.07.04, 17:04
        Jaja sobie robisz, ty też masz to? przecież to rzadkie w Polsce. Ale, to nie
        taki prosty ten ekspres. Kawa fakt, wysmienita. No, ale obsługa tego ustrojstwa
        wymaga nie lada gimanstyki, nieprawdaż? Moze masz inne doświadczenia?
        • Gość: sz eXpress IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 19:16
          ekspress to też problem!

LaPavoni, FrancisFrancis, Gaggia, ...
          wloskie aparaty sa w Polsce drozsze niz za Odrą

pazerni importerzy monopoliści przedstawiciele
          którym życzymy szybkiego bankructwa
          • novi3 Re: eXpress 15.07.04, 13:09
            No to typowo polskie, sam nie mam to innym tez nie pozwole. Zyczenia godne
            pochwaly, zyczymy innym zlego tlumaczac tym wlasna nieudolnosc. Checielibyśmy a
            nie mamy, no to zyczmy innym bankructwa, bravo!!! Jak zdychać to wszyscy razem.
            Mamy ten kompleks co? lepszsych od nas co?, ze im sie udaje a my tylko sie
            slinimy ze zlosci, i zyczymy im zeby zdechli. Latwiej to powiedzieć, niz to, ze
            poprostu mamy gorzej tylko dlatego, ze innym właśnie tak zyczymy. Nie rób
            drugiemu...., no ale to nie dotyczy Polaków, prawda? Lepiej za Odrą wydawać
            kasę (wiadomo tam jest VAT 14% u nas 22%) no ale to nie Niemcy zrobili nam
            wysokość podatku VAT, to pazerni Polacy jak twierdzisz. Nie jedna firma
            chcialaby miec taka marze!! a tak w ogole to swietny pomysl kupowac za Odrą,
            zawsze można dołożyć jeszcze do wyjazdu z 50 do 100 Euro, kupic ekspress z
            servisem i gwarancja za Odrą, to dobry pomysł np. dla mieszkanca Suwałk, albo
            Rzeszowa. Najwazniejsze jest to, żeby nie pozwolić zarobić Polakowi bo może
            będzie bogatszy ode mnie. Lepiej napychać kabze za Odrą, tego przecież nie
            widać.
            • Gość: sz oj oj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 15:51
              duzy post i ciężkie armaty
              to troszkę nie tak ...
              ale to nie ważne

pewne natomiast że chytry dwa razy traci
            • wojtusia Re: eXpress 15.07.04, 16:08
              odnoszę wrażenie, że ktoś tu spamuje
              pod różnymi nickami usiłuje nas nachalnie namówić na, moim zdaniem, mocno
              badziewny expres
              • Gość: sz ja nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 18:58
                od dawna pisze pod tym znaczkiem
    • marcepanna dalmayer 15.07.04, 14:54
      ta mi najlepiej smakuje
      dalam sie skusic kiedys na Blue Montain i efekt taki ze jakos zaskoczona bylam
      ze : i to jest to?
      zbyt duzo oczekiwalam
      w kazdym razie moja mama sie uzaleznila od blue Montain a ja nadal Dalmayer
      • karmilla Re: dalmayer 15.07.04, 15:01
        z Dalmayerów piłam tylko prodomo, i bez zachwytów. Piłam zarówno parzone w
        dzbanku z filtrem, jak i w ekspresie włoskim, a i tak mi nie smakowało.
        a co do ekspresów: lubię kawę espresso, ale nie uważam, że to jedynie słuszna
        kawa. Na ogół mam ochotę na słabszą a większą kawę i wówczas wolę z dzbanka z
        filtrem (no, i jednak inny gatunek/rodzaj kawy) niż np. z ekspresu przelewowego.
        Na blue mountain to jednak nie mam odwago się rujnować - za drogie żeby kupować
        nie spróbowawszy (chyba że informacja, że 10 dag kosztuje 75 zł jest
        przesadzona)
        • Gość: Cynamoon Re: dalmayer IP: *.it / 62.233.189.* 15.07.04, 16:20
          Ja ostatnio bardzo zagustowalam w Idee kaffee. Bardzo.Niezmiennie lubie tez
          Lavazze.
          Z takich popularnych, lubie tchibo granatowe. W okolicach swiat Bozego
          Narodzenia dolaczona byla do tej kawy probka o smaku orzechow nerkowca.
          Pyszna !
          I Jacosbsy, ale jak sa kupione poza Polska, niestety.

Rozpuszczalnych nie pijam w zasadzie, ale jesli juz, to Nesca Espresso mi
          smakuje. I lubilam Nesce Alta Rica, zdaje sie niedostepna w Pl.
          Mam tez w pamieci przepyszna kawe rozpuszczalna z USA. Nazywala sie Folgers
          Grow.
        • mamadwojga Dallmayr 08.08.04, 10:28
          A ja właśnie tylko i wyłącznie Dallmayr Prodomo. Długo szukałam kawy która nie
          jest kwaśna a za to jest aromatyczna. I Dallmayr mi odpowiada najbardziej.
          :-)))
          • znasz_prawde Re: Dallmayr 17.02.14, 02:12
            Kupiłem jakiś czas temu Dallmayr prodomo w lidlu. Po jakimś czasie używania zrobiła się tak kwaśna, ze nie da się wypić. Kawa syf czy dla lidla zrobili specjał taki ?? Inne kawy te co piłem nawet po terminie były ok. Z aldi jeszcze jest dziadoska i to od razu, bez czekania na objaw
            • jeepwdyzlu kilka słów dziesięć lat później 17.02.14, 11:54
              wszystkie kawy wymieniane w tym wątku nie są dla koneserów...
              lavazza, segalfredo, tchibo, jacobs, nawet dallmayr - produkują różne kawy w różnych grupach cenowych, ale nawet te droższe mają średnią jakość
              Od 2004 roku - kiedy zaczęła się ta dyskusja sporo się zmieniło.
              Po pierwsze - Polacy kupili miliony ekspresów - i kolbowych i automatycznych i kapsułkowych.
              Po drugie - sprzedaż w sieci jest znaczącą częścią rynku - a polskich palarni i hurtowni kawowych przybywa.
              Kawa za 30-40 zł za kilogram nie może być dobra. Minimum - to 45 zł i lavazza crema albo 50zł i tschibo milano. Niezłe kawy kosztują ok 70-80 zł (kilka mieszanek Kimbo, La Braziliany, Antonia z Kołobrzegu i oczywiście dziesiątki innych)
              A od 90, 100, 120 zł za kilogram zaczyna się prawdziwa zabawa - illy, izzo, arabiki z kimbo, passalaqua, niektóre mieszanki ze Szwecji (ale nie gewalia)

Oczywiście odróżniajmy tzw mielonki od kawy ziarnistej. Prawdziwy wielbiciel kawy kupi zawsze kawę ziarnistą, a jak nie ma młynka - to poprosi o zmielenie w sklepie. Ale będzie pił kawę świeżą.
              Przy okazji zapraszam na fora kawowe - cafeprego i wszystkookawie
              Jak ktoś chce poznawać ten świat - nie ma lepszego miejsca...
              ciao
              jeep

PS. Kawa rozpuszczalna to nie kawa tylko napój kawopodobny...
            • Gość: E Re: Dallmayr IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.14, 14:05
              Niestety też kupiłam w Lidlu. Z mlekiem jeszcze jakoś da się wypić, ale dziś zrobiłam espresso i gorszego syfu nie piłam. Kwaśna jak woda z ogórków. Kawa w ziarnach, a więc stara nie jest.
    • baky Bezapelacyjnie "Mamut kolumbijski"! 15.07.04, 16:27
      Duuże ziarna. Kupuję w "Spotkaniu z Afryką". Pani młynkuje ją na miejscu.
      • Gość: hej miele IP: 81.223.108.* 15.07.04, 22:35
        • baky Ta firma od sprzętu AGD? :O)) _n/t 16.07.04, 13:39
          • orissa Lavazza (n/txt) 16.07.04, 16:59

• baky Oooo, też lubię!!! :O))_n/t 16.07.04, 17:10
    • Gość: olo meksyk maragogippe ciemno palona IP: *.core.lanet.net.pl 07.08.04, 19:08
    • Gość: Ela Lavazza Arabica (Najlepsza kawa dostepna w Polsce? IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 08.08.04, 00:17
      Kawy sa 2 rodzaje: Arabica i Robusta. Niestety w Polsce (z wyjatkiem Lavazzy, a
      pare miesiecy temu widzialam takze Arabice Bliklego) nigdy nie jest napisany
      sklad. Poniewaz Arabica jest 3 razy drozsza od Robusty, to od razu widac jak
      mozna ludzi nabijac (kawa to nie jest jedyny towar na ktory jeszcze Polacy nie
      sa wymagajacy !).
      Kawe wkladam do rozka papierowego nad dzbankiem, i zalewam wrzaca wode.
      Potrzeba mi dwa duze francuskie bole na sniadanie (wiecej niz pol litra), z
      mlekiem (swiezym a nie UHT), i z chlebem z konfitura.
      • Gość: Cy Re: Lavazza Arabica (Najlepsza kawa dostepna w Po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 00:27
        Ja tez dluuuugo zaparzalm kawe w pepierowym rozku umieszczonym w plastikowym
        specjalnym lejku :-) Ostatnio jednak przerzucialam sie na wloski zaparzacz
        cisnieniowy.
    • i.nes Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 08.08.04, 10:13
      Z kaw sklepowych pijam głównie Lavazzę. Ale pod domem mam palarnię Singidunum, gdzie bywam przelotem i
      testuję kolejne kawy czarne i oczywiście znoszę paczuszki do domu. Zazwyczaj
      mam kolumbijską supremo i coś jeszcze. Nie lubię ziaren robusty, więc zawsze
      losuję coś z arabik.

Kawę pijam z włoskiego ekspresu ciśnieniowego (takiego stawianego na gaz). W
      starej pracy zdarzało mi się pić parzoszkę, czyli "po turecku". Nota bene, nie
      wiem, czy wiecie, ale Turcy nazywają taką kawę parzoną "po polsku" :)) Bardzo
      też lubię sposób grecki, czyli półsłodką kawę gotowaną 3 razy w tygielku.
      • karmilla Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 08.08.04, 21:33
        i.nes napisała:

> Kawę pijam z włoskiego ekspresu ciśnieniowego (takiego stawianego na gaz). W
        > starej pracy zdarzało mi się pić parzoszkę, czyli "po turecku". Nota bene,
        nie
        > wiem, czy wiecie, ale Turcy nazywają taką kawę parzoną "po polsku" :))
        I w tym wypadku to chyba oni mają rację ;-))

> Bardzo też lubię sposób grecki, czyli półsłodką kawę gotowaną 3 razy w
        tygielku.
        tia, a ja ten sposób znam jako turecki (no, ale z tym parzeniem po grecku a
        turecku, to chyba coś jak z gyrosem i kebabem - Grecy sobie przyswajają jakiś
        turecki przepis, subtelnie modyfilują i wprowadzają w świat jako własny ;-) )
        • i.nes Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 08.08.04, 22:20
          > Grecy sobie przyswajają jakiś
          > turecki przepis, subtelnie modyfilują i wprowadzają w świat jako własny ;-))

Zapewne podobnie to działa i w drugą stronę. Bliscy sąsiedzi i długa historia
          sporów.
          • Gość: ven.tus Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? IP: 193.110.99.* 09.08.04, 12:41
            Ja troche z innej beczki, ale skoro jestescie znawcami kaw, to zapytam:

Czy prawdziwa kawa, zapuszkowana, może się przeterminować?
            Pewnie tak, ale ile trzeba na to czasu?

Mam taka kawę, chyba ILLY, od dwóch lat!
            Miało byc kiedyś na prezent komuś, nie wyszło, potem się zapomniałao.. i tak
            przeleżała.
            A ja przez ten czas doczekałam się porządnego expresu do kawy. I wreszcie mogę
            zrobic porzadna kawę.
            Tylko czy można?.. Po dwóch, a może nawet trzech latach?
            • karmilla Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 09.08.04, 12:53
              nigdy nie trzymałam tak długo kawy więc jedyne co moge doradzic to spróbować (o
              ile puszka była szczelnie zamknięta, bo jak już kiedyś wcześniej otwierana, to
              ja bym wyrzuciała bez próbowania) - jak nie wyjdzie to się wyrzuci - stratna
              więc nie będziesz. A czasem wystarczy powąchać po otwarciu. Aha, uprzenio
              sprawdź termin przydatności do spożycia podany na puszce - może faktycznie se
              przeterminowała.
              Jeśli jest ziarnista (bo zdaje się widziałam kiedys w sprzedaży Illy
              ziarnistą), to otwórz, na suchej patelni bardzo delikatnie podrzej ziarna,
              zmiel i zobacz, czy się do czegoś nadaje.
              • fairy5 Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 09.12.04, 18:47
                ile u was kosztuje ta kawa illy? albo lavazza? kupilam czerwona puszke lavazzy
                calkiem dobra ale malo wydajna i chyba mi wystarczy na ok 6 razy (w 8 kubkowym
                expresie) jakos nie warta ceny..... ile kosztuja te kawy? illy jest u mnie dwa
                razy drozsza czy jest tez lepsza? dzieki
    • Gość: gość portalu Re: Dallmayr IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.13, 12:12
      u spamera nie warto kupować,jakby firma była uczciwa toby nie spamowała,wniosek prosty,unikać!!!
    • klaviatoorka tylko Gewalia 08.07.13, 19:17
      przerabiałam wszystko, o czym piszecie, ale od roku piję tylko Gewalię. Najpierw kupioną na promie, ale teraz czerwoną z Netto, też niezłą- mocną i aromatyczną, ale nie kwaśną i niczym innym poza czystą kawą "nie trąci"
      Ekspres jest ważny, w podróży bardzo smakuje mi kawa na Orlenach ( mają fajne expresy), ale myślę, że ważna jest też WODA
      .powiem skromnie, że mam w studni żywą, czyściutką źródlaną, więc mogę się raczyć i doszukiwać niuansów smakowych...
      • aka10 Re: tylko Gewalia 09.07.13, 11:15
        klaviatoorka napisała:

> przerabiałam wszystko, o czym piszecie, ale od roku piję tylko Gewalię. Najpier
        > w kupioną na promie, ale teraz czerwoną z Netto

Radze sprobowac Zoegas, jesli masz dostep. Gevalia sie do niej nie umywa.
        • ania_m66 Re: tylko Gewalia 09.07.13, 11:34
          a ktora z tych polecasz?
          schweden-markt.de/Kaffee/Zoegas/
          lubie kawy bardzo aromatyczne, niekwasne, nie za mocno palone i nie bardzo mocne i gorzkie.
          lekka nuta wanilii, slodu lub karmelu (zadne tam aromaty! o czysta kawe mi chodzi) bylaby bonusem :)

aka10 napisała:

> klaviatoorka napisała:
          >
          > > przerabiałam wszystko, o czym piszecie, ale od roku piję tylko Gewalię. N
          > ajpier
          > > w kupioną na promie, ale teraz czerwoną z Netto
          >
          > Radze sprobowac Zoegas, jesli masz dostep. Gevalia sie do niej nie umywa.
          >
    • codzienna.gazetka Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 09.07.13, 12:03
      Brazylijska Arabica.
    • 8n Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 17.02.14, 12:14
      najbardziej smakuje mi kawa Kenijska z ekspresu przelewowego (albo chemexu! <3)
      • rakowiec21 Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 07.03.14, 12:29
        gdzie można dostać dobrą kenijską?

8n napisała:

> najbardziej smakuje mi kawa Kenijska z ekspresu przelewowego (albo chemexu! 
        > 0;3)
    • dagielka Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 07.03.14, 14:08
      Lavazza Qualita Rossa jak dla mnie bezapelacyjnie najlepsza <3 kocham ten zapach i aromat :)
    • powabna_ewa Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 19.05.14, 08:42
      jest taka fajna kawa nie pamiętam tylko z jakiej firmy bo nie mam przy sobie opakowania.. 'milano style' style sie nazywa 80%arabici i 20% robusty...pyyyszka
    • jaszczur.ka_87 Re: Najlepsza kawa dostepna w Polsce? 21.08.14, 17:08
      Lavazza z ekspresu z Krupsa jest pycha :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka