doral2 06.01.13, 16:09 czy ktoś robił i jadł i może się podzielić wrażeniami smakowymi? przepis na kapustę mam. bardziej mi zależy na przepisach, co z tej kapusty można zrobić. kimchi już sobie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marbor1 Re: kiszona kapusta pekińska 06.01.13, 16:25 Nie spotkałam się jeszcze z taką kapusta. Można ją zrobić we własnym zakresie, ale myślę że ona nie jest trwała. Trzeba ją po ukiszeniu trzymać w lodówce. Nalazłam taki przepis, może Ci się przyda. www.dietawarzywnoowocowa.pl/2010/06/kiszona-kapusta-pekinska-na-ostro.html Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: kiszona kapusta pekińska 06.01.13, 20:04 zwykłą kapustę kiszoną też się trzyma w lodówce. więc tu mnie nie zadziwisz. wiem, bo robię, przynajmniej raz na miesiąc. za przepis dziękuję, ale nie chodzi mi o przepis jak ukisić kapustę pekińską, bo to wiem, ale co potem z niej zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: kiszona kapusta pekińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.13, 20:10 doral2 napisała: > za przepis dziękuję, ale nie chodzi mi o przepis jak ukisić kapustę pekińską, > bo to wiem, ale co potem z niej zrobić. To samo, co ze zwykłej kwaszonej i zobaczyć, co będzie :-) Nie wydaje mi się, żeby to jakaś kolosalna różnica smaków była, ale oczywiście mogę się mylić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: kiszona kapusta pekińska IP: *.fbx.proxad.net 06.01.13, 20:11 Kimchi chyba robi sie z innej kapusty: pak choi. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: kiszona kapusta pekińska 06.01.13, 20:24 z pekińskiej też się robi, stąd mój wacik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re:do marbor1 IP: *.mirasoft.pl 06.01.13, 21:47 Fajny przepis i stronkę podałaś.Dziękuję,skorzystam ja:) Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: kiszona kapusta pekińska 21.03.13, 15:31 Z tego co mi kolega mający szwagierkę Koreankę opowiadał to Kimchi jest generalnym określeniem na każdą kiszonkę m.in. z kapusty pekińskiej. Ale można robić kimchi (czyli kiszonkę) z różnego rodzaju kapusty, grzybów i co się tylko da ukisić. U nas w knajpach podaje się oczywiście kimchi kapuściane robione z kapusty pekińskiej w ten sposób: 1. szatkujesz kapustę 2. solisz obficie 3. dodajesz rozgnieciony czosnek i ostrą chilli (może być sambal oelek) 4. ugniatasz w słoiku czy innym naczyniu tak, żeby sok który wylezie z kapusty całkiem ją zakrył... mozna przycisnąć talerzykiem po 3 dniach jest dobre do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: kiszona kapusta pekińska 21.03.13, 15:32 aaaa... zapomniałem!... warto jeszcze ociupinkę pocukrzyć Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: kiszona kapusta pekińska 21.03.13, 15:39 simon_r napisał: Kimchi i podobne znam i robię, interesuje mnie przepis na kapuste pekińską kiszoną całkiem zwyczajnie i bez ceregieli typu chili, czy mam rozumieć, że kisi się ją tak, jak białą? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kiszona kapusta pekińska 21.03.13, 16:39 simon_r napisał: > Z tego co mi kolega mający szwagierkę Koreankę opowiadał to Kimchi jest generalnym > określeniem na każdą kiszonkę m.in. z kapusty pekińskiej. jak sądzisz czy da sie ukisić taka kapustę zalewając ją np zakwasem selerowym na kilka dni? albo jakims innym zakwasem - np. buraczanym... Czy warto robic taki eksperyment? Ja znam różne kimczi z czasów mieszkania w koreańskim domu dziecka w Śródborowie w latach 1956-59... Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: kiszona kapusta pekińska 21.03.13, 13:28 Jesli chodzi o przepisy z wykorzystaniem kimchi to www.kuchnieorientu.pl/portal/przepis/288/zupa-z-kimchi-z-miekkim-tofu--kimchi-jigae www.kuchnieorientu.pl/portal/przepis/299/karkowka-smazona-z-kimchi ale najbardziej pasuje moim zdaniem jako surówka/dodatek do potraw (łagodnych, jako kontrast), przeczytałam, że zwłaszcza z rybami dobrze się komponuje. Kiszonej "zwyczajnie" pekińskiej nie znam, czy zechciałabyś podać przepis, jeśli masz? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Re: kiszona kapusta pekińska 22.03.13, 00:30 Jesli chodzi o kimchi to na GP w watku Thiessy o kuchni koreanskiej jest kilka bardzo dobrych przepisow. Jesli chodzi o po prostu kiszona kapuste pekinska (bez chilli) to w polnocnych Chinach skad to pochodzi (suan cai sie nazywa) kisi sie ja w calych glowkach (nie szatkowana). Typowe potrawy z uzyciem tak kiszonej kapusty to: - Chao Gan Tou Fu: stir fry z suszonego toufu (takiego w postaci cienkiego platka) pokrojonego w paski plus kiszona kapusta, przezroczysty makaron, boczek i zielona chilli. - Suan Caj Jiao Zi: pierozki z wieprzowina i kapusta kiszona - Suan Cai Dun Rou: kawalki boczku (ze skora) powoli duszone z kapusta kiszona, przezroczystym makaronem i czasem grzybami. - Suan Cai Fen Si: stir fry z kapusty kiszonej i przezroczystego makaronu. Odpowiedz Link Zgłoś