Dodaj do ulubionych

Wlosi w Polsce

14.07.04, 08:21
Witam wszystkich i zwracam sie o pomoc w imieniu znajomej pary Wlochow,
ktorzy w sierpniu wybieraja sie po raz pierwszy do Polski i bardzo chca
skosztowac prawdziwej polskiej kuchni. Czy moglibyscie im poradzic:
1) gdzie mogliby dobrze zjesc w Krakowie i w Warszawie (domowa kuchnia
polska, smaczna i o przystepnych cenach),
2) jakich potraw koniecznie musza skosztowac w Polsce?
2) co mogliby sobie zawiezc do Wloch z polskich specjalnosci kulinarnych?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 09:29
      "Moi" Włosi zawsze sceptycznie podchodzili do kapusty - kapuśniak, bigos etc.
      Zachwycalją się flakami - jest nawet jakaś toskańska potrawa a'la nasze
      flaczki. Podałam salceson ciemny z chrzanem bądź musztardą - smakował;
      pasztetowa/wątrobianka też do bagietki wciągnęli z zapałem; smakowały im pyzy
      drożdżowe (poznańskie) z kaczką i czerwoną kapustą na ciepło.
      • szpulkaa Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 10:54
        nie wiem, jak Wlosi, ale moge powiedziec, co lubia Francuzi:-) zawsze i
        wszystkim smakowaly pierogi w roznych wariantach. z miesem bywa roznie, bo w
        Polsce jada sie mieciutkie, dobrze wypieczone, a we Francji glownie krwiste...
        wszystko wiec zalezy jak konserwatywny jest gosc z zagranicy;-) mysle, ze
        zawsze warto, zeby sprobowali tradycyjnych dan polskich. moze im nie
        zamsakowac, ale warto, zeby znali smak: bigosu, zurku, plackow ziemniaczanych,
        w lecie chlodniku... no i oczywiscie ciasta!! :-) nic nie przebije polskiego
        serniku i nigdzie nie ma polskiego makowca.
        w Krakowie warto cos zjesc na Kazimierzu, bo niedrogo i smacznie. nie znam nazw
        knajpek... w ostatecznosci mozna sobie przygotowac mape kulinarna w oparciu o
        internet:-)
        jako pamiatki kulinarne moi znajomi zazwyczaj wywoza polskie suche kielbasy,
        glownie krakowska:-) do tego chrzan /cos takiego nie istnieje we Francji/,
        pierniczki torunskie, czekolady Wedla. zdarzylo sie tez, ze zakupili duza ilosc
        polskich ciast w proszku:-)
        • linn_linn Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 11:02
          We Wloszech istnieja ciasta w plynie. Takie, ktore wystarczy wlac do
          tortownicy / w proszku tez sa /.
          • szpulkaa Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 11:16
            i jak to smakuje? jak ciasto z proszku? mniej czy bardziej chemiczne?;-)
            • linn_linn Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 13:43
              Trudno powiedziec. Moze mniej, ale ja probowalam tylko raz. Czasem kupuje takie
              rzeczy z ciekawosci, ale nigdy nie kupuje po raz drugi. Niektore natomiast
              chetnie zrobilabym, ale po domowemu / np. ciasta czekoladowe o tzw. miekkim
              sercu; mam juz przepis, ale czekam na chlodniejsza pore /.
              • szpulkaa Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 19:36
                lubie czasem zrobic sernik na zimno z papierka... lubie ten smak i juz;-)
                • linn_linn Re: Wlosi w Polsce 15.07.04, 10:49
                  Jak sie lubi, nie ma rady. Ja kupuje raz z uwagi na to, ze chce zobaczyc co to
                  jest / nie wszystkie /. Nastepnym razem czytam dokladnie skladniki i to
                  wystarczy, aby odlozyc na polke. Chetnie jednak sciagam pomysly.
        • 3eti Re: Wlosi w Polsce 16.07.04, 15:00
          Szpulkaa,chrzan mozna kupic w Auchan,przynajmnie we Francji Polnocnej.Sa rozne rodzaje,nawet z
          borowkami (nie pamietam nazw firm,wiem ze z Niemiec),pozdrowienia :)
    • kdd Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 10:56
      Moja kuzynka ok. 20 lat temu wyszła za mąż za Włocha i wyjechała z Polski.
      Kiedy parę lat temu przyjechała pierwszy raz do Polski od czasu swojego wyjazdu
      z kraju, z mężem i teściami, zatrzymała się w domu moich rodziców. Rodzice mają
      całoroczny dom z dużą działką na wschodnich krańcach Polski. Włosi przyjechali
      latem, byli zafascynowani naszą przyrodą, zachwycali się, że u nas tak zielono,
      taka bujna roślinność. Tata zabierał ich na ryby (panowie byli wniebowzięci).
      Włosi chodzili z rodzicami do lasu na grzyby i jagody. Objadali się później
      zupą grzybową ugotowaną przez mamę, duszonymi grzybkami z młodym ziemniaczkami
      i koperkiem, pierogami z jagodami (chodziaż kiedy dowiedzieli się, że Polacy
      chętnie jedzą makaron ze śmietaną i jagodami byli totalnie zdegustowani).
      Bardzo im smakowały świeże smażone rybki. Mama ma w ogrodzie mnóstwo warzyw,
      pomidory prosto z krzaka, zioła na grządkach, sad, krzaki z porzeczkami,
      truskawki. Wszystko to bardzo im odpowiadało. Bardzo chwalili kuchnię mamy, a
      mama nie gotowała żadnych niezwykłych potraw: potrawkę z kurczaka w sosie
      koperkowym, duszoną cielęcinę podprawiana śmietaną, lekki rosołek, zupę
      ogórkową, zupkę jarzynową z młodych warzyw. Pamiętam, że bardzo im smakowały
      klopsiki w sosie pomidorowo-ziołowym. O ile tylko pamiętam barszcz z buraków
      nie wzbudził ich entuzjazmu. Twoi Włosi powinni zabrać z Polski grzybki
      marynowane, grzyby suszone, miód spadziowy, miód gryczany, dobrej jakości
      wędliny przygotowywane wg dawnych receptur.
    • hania55 Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 11:09
      Lista hitów kulinarnych wśród cudzoziemskich znajomych goszczących w Polsce:

1. pierogi (zwłaszcza ruskie),
      2. kaczka z jabłkami podawana z duszoną czerwoną kapustą,
      3. zrazy wołowe,
      4. chłodnik,
      5. bigos,
      6. kasze,
      7. śledzie na różne sposoby,
      8. nalewki,
      9. pierniki.
      • hania55 Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 11:11
        Zapomniałam dodać o jabłkach (sezon na papierówki tuż-tuż) i ogórkach kiszonych
        (zwłaszcza małosolnych) oraz pieczywie razowym (woziłam już nie raz w ramach
        prezentu ;-)).
        • sigrun Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 11:50
          Moi włoscy znajomi i przyjaciele dosłownie zajadali się polskimi wędlinami
          (zwłaszcza kiełbasą myśliwską i kabanosami), kaszanką z chrzanem, chłodnikiem,
          botwiną, grochówką, krupnikiem, ogórkami nadziewanymi mięsem, etc. Należy
          jednak pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy, której nieprzestrzeganie może
          zaważyć na sukcesie całego posiłku. Niestety (dla prawdziwych smakoszy) Włosi,
          tak jak większość Polaków to niereformowalni, wybredni kulinarni konserwatyści
          i dziwacy. W żadnym wypadku nie należy zdradzać składników oraz tajników
          przygotowania niektórych polskich smakołyków. Nauczyłam się tego z autopsji.
          Np. kiedyś zaprosilam kilku znajomych na chłodnik. Goście się zajadali, a nawet
          poprosili o dokładkę wypytując jak się to cudo sporządza. Po ujawnieniu
          składników z głośnym brzękiem wszystkie łyżki opadły jednocześnie, a goście
          zaczęli pochrząkiwać twierdząc, że już się najedli i że dziękują bardzo:(((
          Historia powtórzyła się również z nóżkami w galarecie, botwiną, flakami i zupą
          pomidorową!
          Natomiast miłe wspomnienia wiążą się pobytem moich toskańskich przyjaciół w
          Warszawie, gdzie codziennie kosztowali najróżniejsze specjały polskiej i
          staropolskiej kuchni, a że towarzystwo było dość majętne stołowaliśmy głównie u
          Gesslera. Cena warta wyprawy. Niestety Fukier okazał się totalną porażką.
          Snobistycznie, drogo i co gorsza mało na talerzu:(((
          • linn_linn Re: polskie wedliny w Rzymie 14.07.04, 13:48
            Niektorzy wypatrzyli juz polskie wedliny w polskich sklepach w Rzymie i wpadaja
            tam po zakupy. Zreszta nie tylko Wlosi.
    • Gość: kubu Re: Wlosi w Polsce IP: *.chello.pl 14.07.04, 11:32
      czesto bywam we Wloszech i Wlosi czesto bywaja u mnie
      troszke moge Ci podpowiedziec, niemniej nie zastrzegam sie, ze to sie w 100%
      sprawdzi :)

nie serwowac Wlochom:
      - bigosu (zwlaszcza latem). chociaz gdyby im serwowac tradycyjnego schabowego,
      to moze jak dodatek sprobuja mldej kapusty
      - czerwonego barszczu i innych potraw z burakow. nie rusza za nic w swiecie. no
      chyba, ze beda bardzo mili

serwowac:
      - zurek (nie tylko smaczny, ale i zabawny, bo w srodku tyle roznych rzeczy -
      kielbasa, ziemniaki, jajko... wloskie zupy sa dosyc proste i konkretne)
      - zupe ogorkowa (pod warunkiem, ze sie robi dobra)
      - zupe pieczarkową
      - wszelkiego rodzaju potrawy mączne - od kopytek i leniwych przez pierogi po
      knedle (wszystko w wariantach od bardzo slodkich po bardzo ostre i slone) - to
      nie tylko moja obserwacja. moja znajoma nawet myslala o otworzeniu w Rzymie
      knajpki tylko i wylacznie z takim jedzeniem
      - nalesniki i krokiety
      - placki ziemniaczane (najlepiej wariant z gulaszem)
      - potrawy z grzybow - od banalnych pieczarek na masle, przez dania z kurek
      (jezeli jeszcze beda w sierpniu), po rozne inne rzeczy
      - ryby
      - oscypki
      - wedliny (zwlaszcza rzeczy wedzone oraz wedliny robione w domu)
      - CHLEB!!!!! nie wiem czy kiedys jadlas wloski chleb. to koszmar i nic
      dziwnego, ze oni sie zajadaja naszymi specjalami :)

knajpy - tu byc moze mam troche zdezaktualizowane dane, bo ostatnie pol roku
      siedzialem wlasnie w Rzymie
      ale z serii niedrogo a dobrze polecam w Warszawie:
      - pod Samsonem (Freta) - kuchnia polska i zydowska. a potem mozna skoczyc do
      Barylki i zaserwowac im polskie miody pitne :)
      - Butelka (na tylach Nowego Swiatu) - malutka knajpka z oblednie pysznym
      jedzeniem.
      - Krokiecik (Jasna)
      - ponoc w okolicy krokieciku otworzyli nam tez Green Waya - tam tez je sie
      dobrze, ale bezmiesnie
      - dobre jedzenie robia w Cafe Brama, no ale tam dominuje menu poludniowe -
      greckie i wloskie, wiec nie wiem czy jest sens
      - bardzo dobre pierogi serwowali w restauracji na Krakowskim Przedmiesciu
      (mniej wiecej na przeciwko budynku Odwachu). Knajpa sie w tym specjalizuje i to
      widac
      - nalesniki to specjalizcja Manufaktury na Bednarskiej
      - najlepsza kawa to Green Coffee (Marszalkowska, zaraz za Forum) - zreszta sie
      chwala, ze maja najlepsza kawe na polnoc od Mediolanu :)

natomiast jak masz nieograniczony budzet to oczywiscie zabieraj ich do
      Tsariny :)))

w Krakowie za to polecam wietnamska restauracje na Kazimierzu (ul. Miodowa)
      wedlug mnie najlepsza kuchnia azjatycka w Polsce :)

za to jak sama dzielnie walczysz w kuchni to polecam takie rozne fajnosci typu:
      zrazy staropolskie z kasza gryczna, kresowe zeppeliny a do tego krolik w
      smietanie, mamy naprawde dobre rzeczy w naszej kuchni :)))
      • aariel Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 11:42
        Wszystkim Wlochom ktorych znam bardzo smakowal: zurek i placki ziemniaczane :)
        No i jeszcze sledzie, ale to nie wszystkim (ale wszyscy chcieli probowac)
        • sigrun Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 12:04
          Prawda. Placki ziemniaczanie to absolutny hit na skalę europejską. Dodam
          jeszcze, że Włosi przepadają za naszymi faworkami vel chrust. Oni też mają co
          prawda tzw. "cenci", ale są tak twarde i niewyrobione, na dodatek pozbawione
          cennego składnika w postaci brandy lub nawet chamskiego spirytusu, że po
          usmażeniu można nimi dosłownie kruszyć mury lub nawet kogoś zabić;-P Moje
          faworki domowej roboty zawsze robiły furorę.
          • aariel Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 12:11
            A moze jeszcze kindziuk im zasmakuje?
    • gracjella Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 13:29
      Dzieki za wszystkie rady, nie spodziewalam sie az tylu odpowiedzi w tak krotkim
      czasie. Niektore rzeczy pokrywaja sie z naszymi upodobaniami, jesli chodzi o
      to, co przywiezc z Polski. Sama mieszkam we Wloszech juz od 13 lat i z mezem
      tez przywozimy sobie roznosci, ktorych tu brakuje. Moj maz jest Wlochem, ale
      przepada za wieloma polskimi specjalami, uwielbia m. in. ogorki kiszone, ktore
      tu we Wloszech udaje mi sie robic (w Polsce kupilismy nasiona ogorkow, koperku
      oraz korzenie chrzanu i tu zasialismy). Wlochow, ktorzy wybieraja sie do
      Polski, nie znam osobiscie, tylko poprzez wloskie forum kulinarne. Z
      przyjemnoscia przekaze im Wasze porady. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam :-)
      • ampolion Re: Wlosi w Polsce 14.07.04, 15:51
        Kilka linków odnośnie tradycyjnej kuchni "staropolskiej":
        zsrtrzcinica.winet.pl/html/forum/forum4.htm
        156.17.3.106/wks/viewart.php?where_string=id=22&return2page=/wks/kuchnia.php
        renesans.art.pl/kuchnia.htm
        Polecam też zwrócić uwagę na kuchnię regionalną. Mam kilka linków, mogę podać.
    • Gość: s. Re: Wlosi w Polsce IP: *.light.csk.pl 15.07.04, 16:46
      poczęstuj razowym chlebkiem, a jeśli biały to tylko z prywatnych małych
      piekarni bądź małych sklepików, nie dawaj tego świństwa krojonego pakowanego w
      folie z supermarketu
      • Gość: dalloway Re: Wlosi w Polsce IP: 217.153.190.* 16.07.04, 14:55
        wlasnie mieszkam caly miesiac w warszawie, bo mam tu robote, ajako ze jestem
        sama i daleko od prawdziwego domu, szukam fajnych knajp
        oprocz tych sztandarowych, wymienianych tu juz - -ktroe tez polecam - zachecam
        do wycieczki na zoliborz. w domu pielgrzyma przy ul. popieluszki (ale lepiej
        dojechac od felinskiego) jest restauracja serafino - po prostu rewelacja,
        zwykla dobra kuchnia, bez nadmiaru pomyslow, wszytsko pyszne - bylam juz kilka
        razy i znowu mam ochote
        najbardziej polecam pieczona kaczke (kawal miekkiego kruchego miesa bez kosci)
        i cudowne placki ziemniaczna z sosem kurkowym (uwaga: zamawiajac te placki raz
        dostalam malutka porcyjke, a raz fure jedzenia - chyba warto precyzowac swoje
        zamowienie)
    • kdd Re: Wlosi w Polsce 16.07.04, 15:27
      Link do strony z recenzjami warszawskich restauracji, autorstwa Macieja Nowaka:
      www2.gazeta.pl/cjg/0,33251,1167011.html
    • Gość: tea Re: Wlosi w Polsce IP: *.dsl.pipex.com 16.07.04, 15:56
      To i ja dodam cos od siebie, moj narzeczony jest Wlochem, zdazylam sie nieco
      zorientowac. Najwiekszy hit to zurek/knorr/z kabanosem i jajkiem, mam go pol
      szafki. Grochowka, w przyszlym tygodniu odwiedza nas kolega Wloch i juz mam na
      nia zamowienie. Biala kielbasa pieczona, ogolnie wedliny.
      To czego nie lubia: bigos,buraki,suche miesa, ktore czesto przyrzadza sie w
      domach i pierogi, ponoc bez smaku.
    • ampolion Re: Wlosi w Polsce 16.07.04, 16:50
      Interesująca zupa, może im smakować:
      www.e-delikatesy.pl/?AptusShopSID=645bf2d6c22a1db54c59fc4dcb7dfe37
      • ampolion Re: Wlosi w Polsce - poprawka 16.07.04, 16:56
        Jeszcze jeden idiotyzm: zamiast tego co jest aktualnie na stronie, wchodzi
        strona domowa.
        Trzeba kliknąć "Przepisy kulinarne" i zrolować do "Zupa cytrynaowa z biała
        kiełbasą", wygląda interesująco.
        www.e-delikatesy.pl/?AptusShopSID=645bf2d6c22a1db54c59fc4dcb7dfe37
    • gosiowo Re: Wlosi w Polsce 16.07.04, 17:00
      moja znajoma wloska Polka jada w Warszawie u Kuronia - Studio Buffo i wychodzi
      szczesliwa :D
    • Gość: Kasia Re: Wlosi w Polsce IP: *.crowley.pl 16.07.04, 17:55
      Waliców 13 - Folk Gospoda - pyszne i niedrogie polskie specjały i wyjątkowo
      miła obsługa, fajna atmosfera, będzie się wszystkim podobało, tam zatrzymują
      sie wycieczki zagraniczne (te lepsze :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka