Gość: ann_marie IP: *.se.put.poznan.pl 15.07.04, 10:36 Mam straszną ilość orzechów włoskich. Do czego je wykorzystać? Dobrze i oryginalnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: orzechy włoskie 15.07.04, 14:09 Zjadaj, zrób mazurek orzechowy na Wielkanoc, dodaj do jabłek na szarlotkę. Odpowiedz Link Zgłoś
julsza Re: orzechy włoskie 15.07.04, 14:10 tort orzechowy z kremem kawowym - orgazm kulinarny :) Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: orzechy włoskie 15.07.04, 14:21 w ubieglym roku podalam przepis na ciasto z zurawinami i bita smietana. make w nim zastepuje sie zmielonymi migdalami lub dowolnymi orzechami. wyszukiwarka nie przeszukuje 2003 roku, wiec nie moge go teraz poszukac :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: orzechy włoskie IP: *.proxy.aol.com 15.07.04, 14:46 homecooking.about.com/library/archive/blfruit39.htm Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: orzechy włoskie 15.07.04, 14:57 podają z pamięci, więc nie wiem czy dobrze - rożki orzechowe: 12,5 dag zmielonych orzechów włoskich 12,5 dag cukru 25 dag mąki 25 dag tłuszczu (zawsze dawałam margarynę, raz dałam masło i podejrzewam, że już do margaryny nie wrócę, ale przepis jaki dostałam traktował o margarynie) zagnieść to krótko, rozwałkować, wyrabiać drobne rożki-rogaliczki i piec na złoty kolor, upieczoen posypać cukrem pudrem z wanilią (z przewagą wanilii - podpowiadają mi własne kubki smakowe). Pychotka tylko pracochłonne i co gorsza te rożki się fatalnie lepią. Ale warto Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Karydopita:) 15.07.04, 19:24 W większej ilości do greckiego ciasta karydopita (służę przepisem w przypadku potrzeby) i w małych ilościach do prostego a bardzo popularnego greckiego deseru: jogurt (gęsty, taki do jedzenia, a nie do picia!), polany miodem i posypany zmielonymi orzechami (włoskimi ofkors). Smacznego:) B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: orzechy włoskie IP: *.pool21345.interbusiness.it 16.07.04, 00:47 sos orzechowy do makaronu: zmielic (zmiksowac) orzechy z oliwa, parmezanem, pieprzem i dodac goracej wody do czasu otrzymania sosu gestosci smietany. pycha. pesto: bazylia+czosnek+orzechy+olej+parmezan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: orzechy włoskie IP: *.proxy.aol.com 16.07.04, 00:57 Coś z tego?... www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-8&q=orzechy+wloskie+przepisy&spell=1 Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r do Bebiak 16.07.04, 09:22 Poproszę o przepisy na wymienione przez Ciebie smakołyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutinka Re: orzechy włoskie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.07.04, 14:42 Ciasto orzechowe niesamowicie Tylko dla tych, co nie mogą żyć bez orzechów: ciasto tak bardzo orzechowe, że bardziej już nie można. 25 dag zmielonych orzechów włoskich, 5 dag mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1/2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny, 1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy, 5 jajek, szczypta soli, kilka połówek orzechów do dekoracji; na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag), 3-4 łyżki mleka, cukier waniliowy Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z orzechami. Wszystko delikatnie połączyć. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec 45 minut w temperaturze 190° C. Ostudzić. Czekoladę podgrzać na małym ogniu razem z mlekiem, wymieszać z cukrem waniliowym. Lekko przestudzoną posmarować zimne ciasto, udekorować orzechami. Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: orzechy włoskie IP: *.it / 62.233.189.* 16.07.04, 16:53 Do ciesta snickers, ale tej wersji z kruchym, chrupkim plackiem i orzechami gotowanymi w masie orzechowej. Odpowiedz Link Zgłoś