Dodaj do ulubionych

pulpeciki leekkostrawne

IP: *.gdynia.mm.pl 25.01.13, 18:16
takie z dorbiu, dla osoby doroslej, ale po przejsciac zaladkowych , ktora generalnie ostatnie 10 dni jest na kelikach, kislu, mannie na wodzie, krupniku z ryzu z marchewka i miesem z piersi indyka, ale wsyztsko na przecier. lekarz kazal wprowadzac powoli lekkie posilki, i teraz nie wiem, jakz zrobic sos do takich lekkich pulpecikow (normalnie dodaje mleko, a jest jeszcze zabronione), jak taki sos (np koperkowwy) zrobic bez mleka, zeby bylo chudo, lekkostrawnie? czy w ogole bez sosu moze je lepiej podac? aha, jeszcze jedno, zamiast bulki tartej do miesa mozna dodac manne?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: pulpeciki leekkostrawne 25.01.13, 18:19
      Możesz zrobić z mięsa drobiowego, zamiast bułki tartej - kleik ryżowy, taki dla niemowląt, do tego jajko. I całość na parze, bez sosu.
      • ania_m66 Re: pulpeciki leekkostrawne 25.01.13, 18:25
        kompletnie nic nie dodawaj. naprawde nie trzeba.
        jak sie robi b. soczyste pulpety pisalam tu kilka razy
        przepis np tu
        forum.gazeta.pl/forum/w,77,121981522,121982696,Re_Ludzie_ratujcie_Twarde_pulpety_co_jest_.html
        buly i kleiki zrobia mieso twardym.
      • Gość: Endy Re: pulpeciki leekkostrawne IP: *.gdynia.mm.pl 25.01.13, 18:33
        ooo, na parze to by było super, ale nie rozwala sie? normalnie zrobic kulki i obtoczyc w czyms(kleik/manna?) zanim na sitko pojda czy bezposrednio na sitko bez obtaczania?
        • ania_m66 Re: pulpeciki leekkostrawne 25.01.13, 18:42
          w niczym nie obtaczac.
          najprosciej ugotowac w garnku z ledwo mrugajacym bulionem, czy wrecz osolona woda.
          trwa to duzo krocej niz przypuszczasz, wiec po paru minutach trzeba probowac. maja byc soczyste.
          na parze tez sie da, ale rowniez pamietaj o tym, ze trwa to krotko.
    • Gość: gość Re: pulpeciki leekkostrawne IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.13, 19:06
      Możesz zrobić sos koperkowy bez maki, możesz zmielić w młynku takim np. do kawy ryż, powstaje super "mąka ryżowa", często tak robię, bo nie możemy śmietany, a po sosach z mąką mamy problemy. Generalnie duszę mięso z warzywami, potem warzywa miksuję i mam z tego super sos.
    • hester83 Re: pulpeciki leekkostrawne 25.01.13, 19:30
      dieta łatwo strawna dopuszcza jedzenie pomidorów. ja kiedy wymagałam diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu często robiłam sobie pulpeciki z mielonego mięsa indyka ze sporą ilością natki pietruszki i dusiłam je w sosie z pomidorów świeżych lub z kartonika. Same pulpeciki nie wymagają dodatku bułki, jajka czy manny wystarczy zmielić w maszynce do mięsa pierś indyka z natką, doprawić i formować pulpeciki. W rondlu zagotowuję krojone pomidory (jeśli używam świeżych to obieram i oczyszczam z nasion, jeśli tych z kartonu to przelewam zawartość kartonika do rondla) i jak sos już wrze wkładam pulpeciki i kilkanaście minut gotuję wszystko razem na wolnym ogniu, obracając pulpeciki w połowie gotowania i mieszając co jakiś czas. Można do tego sosu potem dodać ryż ugotowany lub makaron ale bardzo drobny.
      • Gość: Endy Re: pulpeciki leekkostrawne IP: *.gdynia.mm.pl 25.01.13, 20:40
        dzięki, pomidorowy sos to tez dobry pomysł!
      • eeeewa Re: pulpeciki leekkostrawne 28.01.13, 23:16
        No, nie wiem... pulpeciki z suchego indyka, bez bułki, jajka i ugotowane w kwaśnych pomidorach, chyba nie moga być dobre.
        • eeeewa Re: pulpeciki leekkostrawne 28.01.13, 23:19
          Tzn. uważam,że będą bardzo twarde.
          • Gość: Endy Re: pulpeciki leekkostrawne IP: *.gdynia.mm.pl 29.01.13, 00:59
            dodałam samo żółtko, kasze manne(nie duzo), pietruszke i koperek, ugotowałam w bulionie. marchewke, pietrszuke, warzywa, troszke pora w blenderze zsiekałam na drobnice, podgotowałam w malej ilosci wody, dolalam sosu pomidoroego docukrzyłam odrobine i dorzuciłam odrobine ziół do podkrecenia smaku, zagesciłam, wyszło ok! wcale nie kwasne i nie suche, a pacjent zjadł ze smakiem:) i nawet zażyczył sobie takie jak juz wyzdrowieje:)
          • hester83 Re: pulpeciki leekkostrawne 29.01.13, 07:46
            Pomidory nie są kwaśne wystarczy kupić pomidory dobrej jakości, odpowiednio je doprawić i odpowiednio długo redukować. Pulpeciki bez dodatków nie są twarde ponieważ zapobiega temu duszenie ich w sosie pomidorowym. Uważasz że będą bardzo twarde twarde...cóż może najpierw wypadałoby spróbować.
    • kuchniazone Re: pulpeciki leekkostrawne 25.01.13, 20:10
      Ja by, zrobiła wywar warzywny, potem w tym ugotowała pulpety i tak podała. Jak musi być sos, to po prostu uduś je w sosie własnym, dodaj ciut koperku i niewielkie ilości przypraw, po diecie kleikowo - ryżowej będzie i tak smakowało :)
      • Gość: Endy Re: pulpeciki leekkostrawne IP: *.gdynia.mm.pl 25.01.13, 20:44
        sosu nie musi byc, nie chaialm tylko zeby wyszly za suche...ale juz wsyztsko wiem, wiec na najblizszy tydzien bedzie kilka opcji, bez sosu na parze na poczatek, potem w sosie pomidorowym (dieta ma trwac długi czas) ) dzikękuje za porady,
        pozdrawiam serdecznie, Endy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka