Dodaj do ulubionych

Babeczki + masa + ozdoby

06.02.13, 23:00
Mam takie pytanie...
czy jak zrobie babeczki w tym stylu:
www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-snickerdoodle---rudolfy
(głownie chodzi mi o masę)
i dodam jako ozdobę takie ciastko:
www.slodkiefantazje.pl/rubinowe-serduszka
lub takie:
www.mojewypieki.com/przepis/kruche-kakaowe-ciasteczka
to czy masa sie zabarwi a lukier rozpusci? Chodzi mi o to, czy będzie wyglądac estetycznie po kilku godzinach... (dziecko do szkoły potrzebuje i nie wiem czy robić taka kombinacje czy bezpieczniej same ciastaeczka). Nie mam doświadczenia z barwnikami...
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Babeczki + masa + ozdoby 06.02.13, 23:24
      Moim zdaniem twoje obawy są całkiem zasadne. W kremie jest i tłuszcz, i woda, a więc dwa popularne rozpuszczalniki barwników - po paru godzinach któryś 'złapie' barwnik i wokół dekoracji powstanie coś w rodzaju rumieńca.

Może zrezygnuj z czerwonych dekoracji w sensie lukru i zrób proste serduszka z czekolady (szprycą na papier - albo same kontury, albo wypełnione, np dwoma kolorami czekolady i pomarmurkowane czy tam coś)? A czerwony akcent z kawałeczka truskawki, gdzieniegdzie mozna kupić, są drogie i pewnie niedobre, ale do dekoracji dużo nie zużyjesz, a te zimowe sztuczne odmiany są bardzo trwałe, więc akurat tutaj idealne.
      • loola_kr truskawki 14.02.13, 10:56
        dzisiaj rano skończyłam babeczki, dodałam jak radziłaś akcenty z truskawek (akurat trafiłam na piękne w wyglądzie i tanie) - całość w dużej ilości na szklanej paterze wyglądała imponująco pomimo niedokładnych serc. Dzieci były zachwycone, serca z białej czekolady zdecydowanie miały większe wzięcie.
    • ania_m66 Re: Babeczki + masa + ozdoby 06.02.13, 23:27
      ciasto kruche z ktorego zrobione sa ciasteczka jest higroskopijne wiec chyba mozesz sobie wyobrazic co stanie sie gdy wetkniesz nie w mokra mase?
      wg mnie to bardzo zly pomysl.
      moze lepiej zrob te ozdoby z bialej czekolady rozmieszanej z czerwonym barwnikiem?
      ta duzo lepiej zniesie wilgoc kremu.
    • loola_kr Re: Babeczki + masa + ozdoby 07.02.13, 15:43
      dziękuję za rady!
      to zrobię serca z czekolady, jak mi się uda to z białej z barwnikiem (zamówiłam czerwony w żelu...), jak nie wyjdą to z ciemnej.
      Mam w głowie takie koronkowe wzory ale pewnie w rzeczywistości będą dużo brzydsze niż w wyobraźni ;)
      A czerwone ciastka zrobię dodatkowo bo śmieszne.

• bene_gesserit Re: Babeczki + masa + ozdoby 07.02.13, 18:18
        Koronkowe wzory narysuj na kartonie, podłóż pod pergamin do pieczenia i po prostu rysuj szprycą po konturach - wyjdą, a te co mniej udane mozesz stopić na nowo albo pożreć :)
        • loola_kr Re: Babeczki + masa + ozdoby 08.02.13, 10:20
          sercowe szablony gotowe, już nie mogę się doczekać kiedy zrobię.
          Mam nadzieję, że nie będzie żadnych wpadek technicznych (np ze się nie odkleją od papieru lub połamią w trakcie odrywania...) Bo wpadki estetyczne, tak jak pisałaś, pożre się.
          Nawet ja będą trochę nierówne to i wychowawczyni, i dzieci będą zadowolone, nie mają wyjścia :P, bo jestem jedyną mamą robiącą wypieki na każdą okazje.
          • ania_m66 Re: Babeczki + masa + ozdoby 08.02.13, 11:52
            wydaje mi sie, ze nic sie nie stanie jesli te czekoladowe ozdoby wykonasz kilka dni wczesniej. czekolada to nie swieza ryba, a moze w weekend masz wiecej czasu zeby pocwiczyc?
            • loola_kr dziekuję 08.02.13, 23:13
              dobry pomysł :) potrenuję w niedzielę albo poniedziałek wieczorem (jutro akurat mam gości).
              • loola_kr Re: dziekuję 11.02.13, 11:37
                zrobiłam.
                najpierw z ciemnej czekolady bo wydawała mi się bezpieczniejsza, nie wiem dlaczego. Na początku była zbyt płynna i serca miały wzorek bardziej "plamowy" niż koronkowy, potem jak trochę zgęstniała było lepiej ale daleko im do szablonu. Z białą czekolada było łatwiej (nie barwiłam bo dziecko zaprotestowało, ma być biała) wyszedł bardzo koronkowy choć w sposób lekko chaotyczny.
                Ogólnie pomimo, ze z szablonem serca mają niewiele wspólnego wyglądają dobrze, a najważniejsze, że dziecko z zachwytu miało oczy jak spodki.
                Dziękuję bardzo za rady!
                • Gość: Ama Re: dziekuję IP: *.agora.pl 11.02.13, 14:23
                  Rada trochę spóźniona, ale może przyda się później. Ja opatentowałam taką metodę na ciekawe kształty z czekolady - układam na woskowanym pergaminie foremki do wycinania ciastek (mam ich multum) i do nich wlewam trochę czekolady. Ważne, żeby foremki nie były pogięte (jak to się zdarza aluminiowym) i ściśle przylegały do papieru. Jeśli boisz się, że czekolada przyklei się do foremek, zanurz ich brzegi w oleju. W ten sposób można łatwo zrobić niewielkie serduszka, gwiazdki, kółka, choinki (tak, teraz nie sezon, wiem) i co tylko chcesz. Jedynym ograniczeniem jest kształt posiadanych foremek.
                  To dobra metoda szczególnie dla osób, którym trochę brakuje wprawy lub wiary we własne umiejętności. ;)
                  • bene_gesserit Re: dziekuję 11.02.13, 19:41
                    Można też rozsmarować dosć cienko (ok. 1mm) czekoladę na papierze do pieczenia i kiedy stwardnieje, ale będzie jeszcze elastyczna, wycinać foremkami różne kształty. Szybciej, chociaż wymaga pewnej wprawy.
                    • loola_kr Re: dziekuję 12.02.13, 21:43
                      może kiedys spróbuję z wykrawaniem w czekoladzie. Ale cosn ie bardzo wierzę, ze mi wyjdzie bo juz raz próbowałam z "płachtą" czekolady i nie poszło najlepiej :D

a tak przy okazji zapytam bo nie chce zakładac nowego watku: jak się robi taki wzorek?
                      www.mojewypieki.com/przepis/kruche-kakaowe-ciasteczka
                      zakupiłam na wszelki wypadek gotwy lukier w tubce, nigdy nie robiłam lukru...

• ania_m66 Re: dziekuję 12.02.13, 22:54
                        loola_kr napisała:

> może kiedys spróbuję z wykrawaniem w czekoladzie. Ale cosn ie bardzo wierzę, ze
                        > mi wyjdzie bo juz raz próbowałam z "płachtą" czekolady i nie poszło najlepiej
                        > :D
                        >
                        > a tak przy okazji zapytam bo nie chce zakładac nowego watku: jak się robi taki
                        > wzorek?
                        na czerwony lukier kapiesz krople bialego i myrdasz zamoczonym wen patyczkiem zataczajac zgrabne male koleczka zanim zastygna :)
                        > www.mojewypieki.com/przepis/kruche-kakaowe-ciasteczka
                        > zakupiłam na wszelki wypadek gotwy lukier w tubce, nigdy nie robiłam lukru...
                        >
                        • loola_kr Re: dziekuję 14.02.13, 00:09
                          dzieki wielkie!
                          skończyłam. Zrobiłam niestety z podwójnej ilości (ok. 160 ciastek mi wyszło) więc trochę się umordowałam...
                          Ale fajnie się robiło te wzorki.
                          Do tego przygotowałam te czerwone ciastka - wyszły mi nie bardzo czerwone...
                          więc jeszcze zrobiłam kruche z mielonymi migdałami bo są pyszne ale nie miałam siły ich ozdabiać wiec tylko ozdobiłam rozpuszczoną czekoaldą.
                          babeczki gotowe ale będę kończyc jutro rano bo nie chcę żeby masa za bardzo wsiąkła w nie..
                          Troche przesadziłam z ilością, bo wszystko zrobiłam z podwójnych porcji... ale koleżanki w pracy sie ucieszą :)
                          dziekuje jeszcze raz za rady.
                          • ania_m66 Re: dziekuję 14.02.13, 00:30
                            szczerze podziwiam za pracowitosc.
                            wyrwalam sie, ze zrobie na piatek do pracy szyfonowe ciasto pandanowe proste jak konstrukcja cepa i juz mam lenia ;)

loola_kr napisała:

> dzieki wielkie!
                            > skończyłam. Zrobiłam niestety z podwójnej ilości (ok. 160 ciastek mi wyszło) w
                            > ięc trochę się umordowałam...
                            > Ale fajnie się robiło te wzorki.
                            > Do tego przygotowałam te czerwone ciastka - wyszły mi nie bardzo czerwone...
                            > więc jeszcze zrobiłam kruche z mielonymi migdałami bo są pyszne ale nie miałam
                            > siły ich ozdabiać wiec tylko ozdobiłam rozpuszczoną czekoaldą.
                            > babeczki gotowe ale będę kończyc jutro rano bo nie chcę żeby masa za bardzo wsi
                            > ąkła w nie..
                            > Troche przesadziłam z ilością, bo wszystko zrobiłam z podwójnych porcji... ale
                            > koleżanki w pracy sie ucieszą :)
                            > dziekuje jeszcze raz za rady.
                            • loola_kr Re: dziekuję 14.02.13, 11:03
                              szyfonowe ciasto pandanowe proste jak konstrukcja cepa
                              ooo ja w życiu takiego ciasta nie widziałam nawet na zdjęciach (dopiero w Twoim wątku zobaczyłam) a po nazwie wydawałoby mi się super trudne :)
                              • miriam.7 Re: dziekuję 27.02.13, 19:30
                                takie dekoracje z pewnością spodobałyby się moim dzieciakom, bo jest kolorowo, jak ja im coś przygotuję do jedzenia to kręcą nosem, bo nie jest wystarczająco kolorow a posypki i owoce do desrów już się Nam znudziły, dlatego aż się rumienie jak widzę takie piękne ozdoby, ale to chyba każda mama wie, że im bardziej kolorow tym lepiej dlatego muszę stać się nieco bardziej pomysłowa w kuchni.
    • magdroza Re: Babeczki + masa + ozdoby 12.02.13, 15:28
      zamaiwam w necie perełki i serduszka cukrowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka