Dodaj do ulubionych

kaczka na pasztet

IP: *.gdynia.mm.pl 05.03.13, 22:47
Witam Kochai,

pytanie juz trochę wielkanocne mam, a mianowicie, chciałabym pierwszy raz zrobić pasztet z kaczki i nie wiem jak sobie przeliczyć ilość mięsa, tzn potrzebuję zrobić 4 foremki, to ile tych kaczuch muszę mieć (2x 1,5 kg wystarczy? ), tak orientacyjnie proszę o informację jak Wam to zazwyczaj wychodzi, i jeszcze pytanie, czy jakis specjalny rodzaj tej kaczki powinien być (np taka z biedronki się nada?)?
dziękuję i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: kaczka na pasztet 05.03.13, 23:05
      4 foremki jakie? do lodu? rozumiem, ze keksowki, ale te maja rozne rozmiary.
      dla forumowiczy bez zdolnosci jasnowidzenia normalna osoba podalaby pojemnosc tych foremek ;)
      co to za nowa rasa "kaczka z biedronki"?
      • Gość: Endy Re: kaczka na pasztet IP: *.gdynia.mm.pl 05.03.13, 23:27
        foremki 10cm szer./21cm dł./ 6,5cm wys.

wiele razy były omawiane różne produkty/półprodukty z biedronki/lidla/tesco, tak więc pomyślałam, że będzie wiadomo o co chodzi. nie znam się na kaczkach, kiedyś był wątek o różnych ich rodzajach (różne nazwy), nie pamiętam, więc grzecznie spytałam czy na pasztet nadaje się jakiś konkretny rodzaj, ta z biedronki nie ma nazwy(nie zauważyłam), w tesco są np.o nazwie barbarie,
        nie rozumiem po co ta ironia od razu?
        pozdrawiam
        • ania_m66 Re: kaczka na pasztet 05.03.13, 23:40
          pomysl, ze na tym forum pisuja ludzie z australii, pakistanu, UK, USA, kanady, chin, hiszpanii, niemiec, belgii, szwecji, austrii i czort wie skad jeszcze. nektorzy z nich potrafia robic pasztet z kaczki i tez mogliby cos doradzic. biedronki za rogiem nie maja.
          wymierzylam swoje foremki. te twoje sa dosc male. jako, ze w sklad pasztetu z kaczki wchodzi nie tylko kaczka, ale i watroba/watrobka i np podgardle czy boczek dwie spore kaczki powinny wystarczyc. w kaczce nie ma w sumie duzo miesa. wesz juz z jakiego przepisu bedziesz robic?
          • Gość: Endy Re: kaczka na pasztet IP: *.gdynia.mm.pl 05.03.13, 23:50
            jeszcze nie wiem z jakiego przepisu, do tej pory robiłam tylko domowy wieprzowo-drobiowy (na podstawie przepisu z kwestii smaku), a Ty masz jakiś sprawdzony z kaczki? wstępnie myślałam o przepisie pookcook'a...

w każdym razie, dzięki za odpowiedź:)
            • ania_m66 Re: kaczka na pasztet 06.03.13, 00:04
              pasztet to od lat dzialka mojej mamy. robi z przepisow ze starej "kuchni polskiej"
              fajny pasztet z kaczych udek pokazywala nobull.
              moze masz jakas bude z drobiem i moglabys zamowic? wg mnie na na oko na 4 twoje foremki musialabys skladniki potroic. moze troszke mniej.
              • ania_m66 Re: kaczka na pasztet 06.03.13, 00:10
                ten pookcooka tez jest super no i bardzo przypomina ten, ktory robi moja mama z tym, ze bez zurawin. na oko na te twoje 4 mniejsze foremki rowniez bedziesz musiala skladniki potroic.
                zapytaj sie autora o wymiary jego foremki.
                • Gość: Endy Re: kaczka na pasztet IP: *.gdynia.mm.pl 06.03.13, 00:35
                  dzięki )
    • nobullshit Re: kaczka na pasztet 06.03.13, 00:38
      Masz tu dwa sprawdzone przepisy, może Ci się przydadzą, jeśli nie konkretnie do zrobienia, to do przeliczenia wagi kaczek na formy.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78098784,78098784.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,83520411,83520411,0,2.html?v=2
      "Małe keksówki", o których mówię, mają wymiary 25x11x7.
      Kaczka może pochodzić z dowolnego sklepu :) Radziłabym jednak kupować same nogi i piersi. Jeśli kupisz całe kaczki, trudniej będzie wszystko wyliczyć, bo więcej Ci odejdzie.
      • Gość: Endy Re: kaczka na pasztet IP: *.gdynia.mm.pl 06.03.13, 00:52
        o, dzięki serdeczne, bo właśnie popadłam w konsternację, czy nie lepiej kupić jednak kaczkę "na części ":) i tak też zapewne uczynię:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka