Dodaj do ulubionych

rukiew wodna

11.03.13, 20:18
w coraz większej liczbie przepisów się pojawia.

ale gdzie to w ogóle kupić?
na oczy tego w żadnym sklepie nie widziałam.
a wyhodować w warunkach domowych się da?
jaki to ma smak?
i w ogóle czy warto sobie głowę zawracać...
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: rukiew wodna 11.03.13, 20:33
      smak? hmmm pieprzowo-gorzkawy, troszke "bagienny". w sumie troche jak rzezucha, ale jednak nie calkiem.
      czy sie oplaca samemu sie chrzanic? nie wiem. ja kupuje u mnie na rynku. najczesciej przerabiam ja na zupe, lub dodaje do mieszanych salat.
      • doral2 Re: rukiew wodna 11.03.13, 20:39
        ania_m66 napisała:

> smak? hmmm pieprzowo-gorzkawy, troszke "bagienny".."

coś jak rukola, której całe krzaczory mi latem w ogródku się plenią?
        • ania_m66 Re: rukiew wodna 11.03.13, 20:53
          doral2 napisała:

>
          > coś jak rukola, której całe krzaczory mi latem w ogródku się plenią?

no w sumie (odlegle) zblizony. skrzyzuj rzezuche z rukola i dodaj ociupine "zatechlego" (bo rosnie na wilgotnym).
          albo usmiechnij sie w sezonie do squirk.
      • squirk Re: rukiew wodna 11.03.13, 20:44
        ania_m66 napisała:

> czy sie oplaca samemu sie chrzanic? nie wiem. ja kupuje u mnie na rynku. najcze
        > sciej przerabiam ja na zupe, lub dodaje do mieszanych salat.

Chrzanię się ;-) z rukwią po raz pierwszy w tym roku, ściągnęłyśmy z koleżanką nasiona kilku odmian ze sklepów z UK, rośnie toto podobnież jak głupie nawet na kawałku wilgotnej waty. Jeszcze nie wysiewałam (tzn. owszem, sporo mam już wysiane ale nie rukiew), planuję na dniach.
        :-)
    • mhr2 Re: rukiew wodna 12.03.13, 08:08
      rukiew wodna to zbieramy wiosna nad malymi strumykami, jest wspaniala z ogrodowa bym nie porownywala!
    • corrina_f1 Re: rukiew wodna 12.03.13, 09:36
      Jak jestes z Warszawy to Pan Ziółko będzie miał jak się zaczenie sezon (pod Fortecą).
    • lianis Re: rukiew wodna 13.03.13, 13:05
      Smak ostrawy, wg mnie smakiem zblizona do ostrej rzodkiewki
    • aqua48 Re: rukiew wodna 13.05.14, 14:23
      Mnie smakuje, jadłam w sałatce z selerem naciowym i pomarańczą, ale ja rukolę też lubię (jest nieco podobna w smaku).
    • babsy Re: rukiew wodna 21.06.14, 21:03
      W Wwie rukiew można kupić niemal wszędzie- w super i hipermarketach leżą zazwyczaj tam, gdzie rukola i szpinak. Na bazarze przy Hali Marymonckiej też jest.
    • kasta-0 Re: rukiew wodna 25.03.18, 17:34
      W każdym sklepie ogrodniczym, gdzie sprzedają nasiona lub bulwy kwiatów i warzyw. Można hodować nawet na spodeczku, wyścielonym watą lub ligniną, zmoczyć wodą obficie i rozsypać na to nasionka. Pilnować, aby zawsze miały wilgotno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka