wielkafuria 26.03.13, 14:56 czym nadziewacie jaja? :) jakieś przepisy sprawdzone? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marbor1 Re: nadziewane jajka IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 15:03 Na Galerii Potraw jest prawie 30 wpisów na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: nadziewane jajka 26.03.13, 15:14 dziekuję :) znalazłam fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,143080835.html nawet nie wiedzialam ze takie forum istnieje. A czym je nakładanie do białek? nie mam "strzykawy". worek z obciętym rogiem? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: nadziewane jajka 26.03.13, 15:34 worek ok, lub nawet lyzeczka do herbaty, kawy - tyle mniej ozdobnie wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: nadziewane jajka IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 16:46 A ja w tym roku zrobię ze dwa z mleczem ze śledzia. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: nadziewane jajka 26.03.13, 18:28 ja zwykle robie z nadzieniem z kiełbasy wiejskiej w sosie czosnkowym, z nadzieniem z szynki w sosie koperkowym. W tym roku testuję ze szpinakiem a drugie (jak będę miec siłe) z anchois. Robiłam kiedyś z anchois w sosie kaparowym ale były takie sobie, może bez sosu będą lepsze.... Odpowiedz Link Zgłoś
minor_swing Re: nadziewane jajka 26.03.13, 23:01 moje na dzisiaj to: oczywiście żółtka, szynka, rzodkiewka, dymka, majo i musztarda. pierwszy raz robiłam, smaczne ale mało oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: nadziewane jajka IP: *.globalconnect.pl 27.03.13, 01:52 minor_swing napisała: > moje na dzisiaj to: > oczywiście żółtka, szynka, rzodkiewka, dymka, majo Co to jest majo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: nadziewane jajka IP: *.agh.edu.pl 27.03.13, 01:57 majonez, nie wiem czemu ucięło :) a swoją drogą, cóż innego można dać do pasty jajecznej, zaczynające się od "majo"? czyżby to było złośliwe zapytanie? ------- minor_swing Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eis Re: nadziewane jajka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.13, 20:57 Gość portalu: sylwia napisał(a): > majonez, nie wiem czemu ucięło :) > > a swoją drogą, cóż innego można dać do pasty jajecznej, zaczynające się od "maj > o"? > czyżby to było złośliwe zapytanie? > > wielkafuria napisał(a): > musztarda? jesssu.... Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.2 Re: nadziewane jajka 27.03.13, 14:46 loola_kr napisała: > ja zwykle robie z nadzieniem z kiełbasy wiejskiej w sosie czosnkowym, z nadzien > iem z szynki w sosie koperkowym. W tym roku testuję ze szpinakiem a drugie (jak > będę miec siłe) z anchois. Robiłam kiedyś z anchois w sosie kaparowym ale były > takie sobie, może bez sosu będą lepsze.... Brzmią pysznie. Poratujesz jakimś przepisem? Szczególnie interesowałby mnie przepis na nadzienie z kiełbasy wiejskiej w sosie czosnkowym oraz na nadzienie z szynki. Odpowiadając na pytanie : robię z żółtek zmieszanych z serem i doprawionych curry, ze szpinakiem, z pieczarkami, z łososiem/tuńczykiem i oliwkami (tapenadą), z ajvarem, z rzodkiewką, z pesto, z musem z kolendry i migdałów. Lubię różnorodność. :) A jeśli chodzi o to czym nakładam, to teraz tym - to w sumie do tortów i ciast, ale daje radę. Ale dobrych kilka lat radziłam sobie za pomocą woreczka spożywczego i łyżeczki. Łyżeczką szybciej, ale woreczkiem ładniej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: nadziewane jajka 27.03.13, 20:48 dokładnych proporcji nie podam bo zawsze robię "na oko". Gotuję jajka na twardo, żółtka miksuję w blenderze z kiełbasą wiejską, czosnkiem i odrobiną majonezu lub sosu (dla scalenia), sos: śmiatana 18%, majonez kielecki, czosnek, pieprz, sól (ilość czosnku i majonezu zależy jaką kto lubi intensywność). Białka nadziewam i polewam sosem. Te z szynką poodbnie, tylko żółtka miksuję z szynką, solą, pieprzem i odrobiną śmietany, sos: śmiatana, sól, pieprz, koperek. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.2 Re: nadziewane jajka 28.03.13, 13:57 loola_kr napisała: > dokładnych proporcji nie podam bo zawsze robię "na oko". > Gotuję jajka na twardo, żółtka miksuję w blenderze z kiełbasą wiejską, czosnkie > m i odrobiną majonezu lub sosu (dla scalenia), sos: śmiatana 18%, majonez kiele > cki, czosnek, pieprz, sól (ilość czosnku i majonezu zależy jaką kto lubi intens > ywność). Białka nadziewam i polewam sosem. > Te z szynką poodbnie, tylko żółtka miksuję z szynką, solą, pieprzem i odrobiną > śmietany, sos: śmiatana, sól, pieprz, koperek. Super dzięki, zapisane i na pewno zostanie wykorzystane. PS Też nigdy nie podaje proporcji, bo na oko wszystko wrzucam.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: nadziewane jajka IP: 195.164.0.* 27.03.13, 14:40 ja najbardziej lubię te faszerowane, panierowane bułką tartą, podawane w skorupkach, na ciepło :) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: nadziewane jajka 28.03.13, 11:08 a propos nadziewanych jaj, widzialam ostatnio 'w przelocie' czyli sluchajac jednym uchem filmik w tv, w ktorym gosc do skorupek, wczesniej wygotowanych, wlewal cale zoltko, gotowal w skorupce ...cos tam jeszcze dodawal ...i fenomenalnie jako danie z czyms tam serwowal.... czy ktos moze wie o czym ja pisze? :) czy ktos cos takiego widzial, potrafi, zna..... ??? Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: ja znalazłam to 28.03.13, 15:42 babeczki www.uwielbiamgotowac.com/2012/03/babeczki-w-skorupkach.html#.UVRV4jdh4cs namiotle.pl/3926/wielkanocne-jajka-z-ciasta-pieczone-w-jajowych-skorupkach/ efektowne, ale tyle zachodu:( Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: ja znalazłam to 28.03.13, 15:57 dzieki, nie nie moglam ogladac tego programu a tylko zerkalam jednym okiem ale wiem ze gosc odcinal skorupke, oddzielal bialak od zoltek, skorupki zapiekal= dezynfekcja, wlewal zoltka....chyba wstawial do naczynia (kilka sztuk) i ....czyms jeszcze te skorupki napelnial, na koniec szedl jakis bialy krem....serwowal na kiszonej kapuscie smazonej w glebokim oleju (frittiertes Sauerkraut)...(oczywiscie kapusta byla na talerzu ;) nie pamietam jaki to byl program bo moze bym gdzie w necie przepis znalazla... Odpowiedz Link Zgłoś