Dodaj do ulubionych

nadziewane jajka

26.03.13, 14:56
czym nadziewacie jaja? :)
jakieś przepisy sprawdzone?
Obserwuj wątek
    • Gość: marbor1 Re: nadziewane jajka IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 15:03
      Na Galerii Potraw jest prawie 30 wpisów na ten temat.
      • wielkafuria Re: nadziewane jajka 26.03.13, 15:14
        dziekuję :)
        znalazłam fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,143080835.html
        nawet nie wiedzialam ze takie forum istnieje.
        A czym je nakładanie do białek? nie mam "strzykawy".
        worek z obciętym rogiem?
        • roseanne Re: nadziewane jajka 26.03.13, 15:34
          worek ok,
          lub nawet lyzeczka do herbaty, kawy - tyle mniej ozdobnie wyjdzie
          • Gość: miki202 Re: nadziewane jajka IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 16:46
            A ja w tym roku zrobię ze dwa z mleczem ze śledzia.
    • loola_kr Re: nadziewane jajka 26.03.13, 18:28
      ja zwykle robie z nadzieniem z kiełbasy wiejskiej w sosie czosnkowym, z nadzieniem z szynki w sosie koperkowym. W tym roku testuję ze szpinakiem a drugie (jak będę miec siłe) z anchois. Robiłam kiedyś z anchois w sosie kaparowym ale były takie sobie, może bez sosu będą lepsze....
      • minor_swing Re: nadziewane jajka 26.03.13, 23:01
        moje na dzisiaj to:
        oczywiście żółtka, szynka, rzodkiewka, dymka, majo i musztarda.
        pierwszy raz robiłam, smaczne ale mało oryginalne.
        • Gość: klara Re: nadziewane jajka IP: *.globalconnect.pl 27.03.13, 01:52
          minor_swing napisała:
          > moje na dzisiaj to:
          > oczywiście żółtka, szynka, rzodkiewka, dymka, majo

Co to jest majo?
          • Gość: sylwia Re: nadziewane jajka IP: *.agh.edu.pl 27.03.13, 01:57
            majonez, nie wiem czemu ucięło :)

a swoją drogą, cóż innego można dać do pasty jajecznej, zaczynające się od "majo"?
            czyżby to było złośliwe zapytanie?

-------
            minor_swing
        • wielkafuria Re: nadziewane jajka 27.03.13, 20:30
          musztarda?
          • Gość: Eis Re: nadziewane jajka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.13, 20:57
            Gość portalu: sylwia napisał(a):

> majonez, nie wiem czemu ucięło :)
            >
            > a swoją drogą, cóż innego można dać do pasty jajecznej, zaczynające się od "maj
            > o"?
            > czyżby to było złośliwe zapytanie?
            >
            >

wielkafuria napisał(a):

> musztarda?

jesssu....
      • marusia.2 Re: nadziewane jajka 27.03.13, 14:46
        loola_kr napisała:

> ja zwykle robie z nadzieniem z kiełbasy wiejskiej w sosie czosnkowym, z nadzien
        > iem z szynki w sosie koperkowym. W tym roku testuję ze szpinakiem a drugie (jak
        > będę miec siłe) z anchois. Robiłam kiedyś z anchois w sosie kaparowym ale były
        > takie sobie, może bez sosu będą lepsze....

Brzmią pysznie. Poratujesz jakimś przepisem? Szczególnie interesowałby mnie przepis na nadzienie z kiełbasy wiejskiej w sosie czosnkowym oraz na nadzienie z szynki.

Odpowiadając na pytanie : robię z żółtek zmieszanych z serem i doprawionych curry, ze szpinakiem, z pieczarkami, z łososiem/tuńczykiem i oliwkami (tapenadą), z ajvarem, z rzodkiewką, z pesto, z musem z kolendry i migdałów. Lubię różnorodność. :) A jeśli chodzi o to czym nakładam, to teraz tym - to w sumie do tortów i ciast, ale daje radę. Ale dobrych kilka lat radziłam sobie za pomocą woreczka spożywczego i łyżeczki. Łyżeczką szybciej, ale woreczkiem ładniej. :)
        • loola_kr Re: nadziewane jajka 27.03.13, 20:48
          dokładnych proporcji nie podam bo zawsze robię "na oko".
          Gotuję jajka na twardo, żółtka miksuję w blenderze z kiełbasą wiejską, czosnkiem i odrobiną majonezu lub sosu (dla scalenia), sos: śmiatana 18%, majonez kielecki, czosnek, pieprz, sól (ilość czosnku i majonezu zależy jaką kto lubi intensywność). Białka nadziewam i polewam sosem.
          Te z szynką poodbnie, tylko żółtka miksuję z szynką, solą, pieprzem i odrobiną śmietany, sos: śmiatana, sól, pieprz, koperek.
          • marusia.2 Re: nadziewane jajka 28.03.13, 13:57
            loola_kr napisała:

> dokładnych proporcji nie podam bo zawsze robię "na oko".
            > Gotuję jajka na twardo, żółtka miksuję w blenderze z kiełbasą wiejską, czosnkie
            > m i odrobiną majonezu lub sosu (dla scalenia), sos: śmiatana 18%, majonez kiele
            > cki, czosnek, pieprz, sól (ilość czosnku i majonezu zależy jaką kto lubi intens
            > ywność). Białka nadziewam i polewam sosem.
            > Te z szynką poodbnie, tylko żółtka miksuję z szynką, solą, pieprzem i odrobiną
            > śmietany, sos: śmiatana, sól, pieprz, koperek.

Super dzięki, zapisane i na pewno zostanie wykorzystane.

PS Też nigdy nie podaje proporcji, bo na oko wszystko wrzucam.:)
    • Gość: Kasia Re: nadziewane jajka IP: 195.164.0.* 27.03.13, 14:40
      ja najbardziej lubię te faszerowane, panierowane bułką tartą, podawane w skorupkach, na ciepło :)
    • tralalumpek Re: nadziewane jajka 28.03.13, 11:08
      a propos nadziewanych jaj, widzialam ostatnio 'w przelocie' czyli sluchajac jednym uchem filmik w tv, w ktorym gosc do skorupek, wczesniej wygotowanych, wlewal cale zoltko, gotowal w skorupce ...cos tam jeszcze dodawal ...i fenomenalnie jako danie z czyms tam serwowal....
      czy ktos moze wie o czym ja pisze? :) czy ktos cos takiego widzial, potrafi, zna..... ???
      • adwarp Re: ja znalazłam to 28.03.13, 15:42
        babeczki
        www.uwielbiamgotowac.com/2012/03/babeczki-w-skorupkach.html#.UVRV4jdh4cs
        namiotle.pl/3926/wielkanocne-jajka-z-ciasta-pieczone-w-jajowych-skorupkach/
        efektowne, ale tyle zachodu:(
        • tralalumpek Re: ja znalazłam to 28.03.13, 15:57
          dzieki, nie
          nie moglam ogladac tego programu a tylko zerkalam jednym okiem ale wiem ze gosc odcinal skorupke, oddzielal bialak od zoltek, skorupki zapiekal= dezynfekcja, wlewal zoltka....chyba wstawial do naczynia (kilka sztuk) i ....czyms jeszcze te skorupki napelnial, na koniec szedl jakis bialy krem....serwowal na kiszonej kapuscie smazonej w glebokim oleju (frittiertes Sauerkraut)...(oczywiscie kapusta byla na talerzu ;)
          nie pamietam jaki to byl program bo moze bym gdzie w necie przepis znalazla...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka