Dodaj do ulubionych

Świeże zioła

19.04.13, 14:22
Używacie świeżych ziół do potraw czy tylko suszonych, niech mi ktoś powie, czy rzeczywiście są takie o niebo lepsze? Jak już świeże to kupować czy sobie sadzić samemu? Np. mięty świeżej nie lubię, ale bazylia, czemu nie, na pomidorku:)
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Świeże zioła 19.04.13, 14:36
      pikadooor napisała:

      > Używacie świeżych ziół do potraw czy tylko suszonych, niech mi ktoś powie, czy
      > rzeczywiście są takie o niebo lepsze?

      Wg mnie o wiele, wiele lepsze, większość bo np. oregano zyskuje po wysuszeniu i wolę suszone.
      :-)
      • robart76 Re: Świeże zioła 19.04.13, 15:36
        Zgadzam się w 100%! Oregano jest znacznie lepsze suszone, ale już bazylia, tymianek czy rozmaryn, tylko świeże.
        Wszystko zależy od potrawy, nieraz nie da się użyć świeżych, np. do tak zwanych suchych potraw pieczonych w piekarniku.
    • rafal_b_ Re: Świeże zioła 19.04.13, 14:37
      ja ostatnio kupiłem w kauflandzie oregano i tymianek w doniczce. Potrzebowałem do sałatki. Ładnie wygląda. Koszt 4 zł bodajże był za doniczkę, więc nie tak dużo, a nie chciało by mi się siać jakoś tego. Ogólnie zaś to nie za często kupuję zioła w doniczce. Najczęściej to bazylię jak co. Gdybym miał większy parapet to może i bym pokupował ich trochę. Co do różnicy w smaku to trudno mi określić. Świeżego oregano jeszcze nie używałem, tylko suszone, tymianku zaś nigdy nie używałem bo nie miałem potrzeby. Ale jutro się okaże ile wart są te zioła w doniczkach.
    • bene_gesserit Re: Świeże zioła 19.04.13, 15:14
      Należy je traktować jako dwie różne przyprawy. To nie jest jedynie kwestia intensywności - wiekszość suszonych ziół smakuje po prostu inaczej, niż świeże. W dodatku długie i/lub złe przechowywanie także wpływa na zmianę smaku.
    • izka7790 Re: Świeże zioła 19.04.13, 18:07
      Zioła po wysuszeniu pachną intensywniej, lecz smakują inaczej niż świeże. Nie używam suszonego tymianku, gdyż ma za mocny aromat, za to świeży bardzo chętnie. Oregano czy rozmaryn, zarówno świeże, jak i suszone, zależnie od potrawy. Za to liść laurowy, miętę, kolendrę, pietruszkę, koperek, bazylię, zawsze świeże.
      Zioła nie są wymagające, moje rosną zarówno w ogródku, jak i w skrzyni na tarasie. Niektóre hodowane z siewek, inne zakupione w doniczkach.
      • bene_gesserit Re: Świeże zioła 19.04.13, 20:29
        izka7790 napisała:

        > Zioła po wysuszeniu pachną intensywniej, lecz smakują inaczej niż świeże.

        Dla mnie zioła rzadko mają jakikolwiek smak (niektóre, zazwyczaj lekko gorzkawy), natomiast świeże pachną o niebo bardziej intensywnie.
    • vandikia Re: Świeże zioła 19.04.13, 20:32
      świeże zioła są o trzy nieba lepsze !!!
      niestety do tej pory miałam je głównie w porze wiosenno letniej w ogródku, bo w domu kompletnie się nie trzymają, przeczytałam mnóstwo na ten temat, stosowałam różne metody, nie trzymają się i już, najdłużej chyba wytrzymał tymianek.. liczę, że niebawem w nowym domu, który jest o wiele bardziej ciepły i słoneczny od obecnego hodowla ruszy pełną parą
      a ostatecznie wolę kupić krzaczek bazylii w markecie i niech wytrzyma 3 tygodnie niż używać suszonej, suszona jest dobra do marynat, zup ale jest też najlepsza jak każde inne zioło tuż po otwarciu, a niestety całego opakowania się odrazu nie zużyje
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Świeże zioła IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.13, 20:42
      Suszona bazylia jest dla mnie niejadalna, świeżą mogę jeść garściami. Oregano zdecydowanie wolę świeże, suszone ujdzie od biedy. Rozmaryn jest o niebo lepszy świeży, suszony kłuje i jest zanadto wyczuwalny w potrawach. Uwielbiam doniczkową kolendrę, za to nie wyobrażam sobie stosowania suszonego koperku, natki pietruszki czy szczypiorku. Nie hoduję sama, nie mam zupełnie ręki do roślin. No, może tylko rzeżuchę. Kupuję w doniczkach, ale nieczęsto, bo zioła są dość drogie.
      • vandikia Re: Świeże zioła 19.04.13, 20:48
        no właśnie, ja też do tej pory nie kupowałam zbyt często w doniczkach "bo drogie" ale po zastanowieniu.. czy na pewno? doniczka za 4 zł wystarcza zwykle do kilku potraw, takie zioła trzymają się u mnie przeciętnie ok miesiąca.. za jeden dobry chleb w piekarni płacę 2 zł z hakiem, w sklepie pod domem prawie 4 zł i zjadam z mężem w ciągu dnia/dwóch, za kilka plasterków dobrego sera żółtego płacę więcej niż 4 zł, za paczkę mrożonej marchewki Hortexu zapłaciłam wczoraj 6 zł.. porównując ceny zioła wcale nie wychodzą drogo.. krzaczek masz na 3-4 razy, a jak urośnie to na więcej, więc tak naprawdę to nie są duże pieniądze.. wydaje mi się, że utarło się gdzieś w świadomości konsumentów, że dużo kosztują i takie myślenie gdzieś tam pokutuje, chociaż może nie jest wcale odzwierciedleniem konsumenckiej rzeczywistości :)
        • bene_gesserit Re: Świeże zioła 20.04.13, 10:42
          Jeśli chciałabym mieć taki wybór, jaki by mi się marzył i jaki z grubsza jest dostępny na rynku)- co najmniej kilkanaście swieżych ziół - to byłoby to drogo (4,5 x powiedzmy 15 szt co parę tygodni). Jeśli zadawalam się dość trwałym rozmarynem i dokupowaną bazylią noi oczywiście ciętym szczypiorkiem, koperkiem i natką, to to drogo nie jest. Ale bez torebkowego oregano, majeranku i liści laurowych się nie obejdzie.
    • tralalumpek Re: Świeże zioła 20.04.13, 08:41
      uzywam swiezych, rzadko suszonych, mroze ziola i sa znakomite,
      niektore (np. czosnek niedzwiedzi) zupelnie traca wlasnosci po wysuszeniu
      co do oregano, mroze i dodaje np do pizzy i nie uwierze w teksty jak powyzej, ze suszone oregano jest lepsze
    • coralin Re: Świeże zioła 20.04.13, 12:05
      Do sałatek świeże zioła: bazylia (po pomidorów), tymianek do sałatki z pieczoną papryką. Suszonej bazylii solo nie mam, ale jest w mieszankach, bardzo lubię zioła prowansalskie i włoskie mieszanki. Natka pietruszki tylko świeża, koperek latem świeży, zimą mrożony. Dobrze trzyma aromat suszona nać selera.
    • lonely.stoner Re: Świeże zioła 20.04.13, 14:39
      w zeszlym roku mialam posadzona bazylie, oregano, pietruszke, miete, melise, rozmaryn i koperek, w tym roku dodalam nowej bazyli (bo ja uwielbiam), kolendre i rukole- chociaz to akurat nie ziolo, ale czasem ja tak traktuje ! Ja wole ziola siweze - suszone to juz nie to samo, sprobuj zrobic pesto z suszonej bazyli ;P
        • pikadooor Re: Świeże zioła 22.04.13, 16:17
          I ja chyba tak zrobię, ze sobie na balkonie ogródek założę, kupię w doniczkach sadzonki, czyli co, bazylię, tymianek, koperek, pietruszkę i oregano kupować?
          • roseanne Re: Świeże zioła 22.04.13, 16:22
            do twojej kolekcji dodaje rowniez szczypiorek, a bazylie obowiazkowo w kilku odmianach - zwykla z zielona, fioletowa, grecka
            obok tezxpori seler korzeniowy - dla lisci, ktore to wspaniale aromatyzuja zupy
          • kazik355 Re: Świeże zioła 22.04.13, 19:43
            Dokladnie, mozna jeszcze szczypiorek, na sniadaniowe kanapki jak znalazl:)) a gdzie chcesz kupować te sadzonki? Bo mi niestety te z supermarketów nie zawsze się przyjmowały:( w almie widzialem piekne i duze ziola, ale strasznie drogie..
            • squirk Re: Świeże zioła 22.04.13, 19:51
              kazik355 napisał:

              > Dokladnie, mozna jeszcze szczypiorek, na sniadaniowe kanapki jak znalazl:)) a g
              > dzie chcesz kupować te sadzonki?

              W Warszawie np. pod Halą Mirowską albo na innych takich placach/targach, poza tym są centra ogrodnicze, szkółki itp. Wiekszość wysiewam sama ale i tak nie wytrzymuję i dokupuję jakieś pomidory czy paprykę, rozmarynu nie sieję, kupuję krzaczki i przesadzam.
              :-)
      • pikadooor Re: Świeże zioła 07.05.13, 15:37
        Też mam taki zamiar hodować te sadzonki w ten sposób, żeby sobie jeszcze namrozić trochę ziół, tak mi sprzedawca na Bio Bazarze polecił, powiem szczerze, ze się trzymają bardzo dobrze, nie tak jak bazylia z LIDLA w doniczce za 4 zł, co po 2 dniach umarła
    • Gość: mała ogrodniczka Re: Świeże zioła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 09:12
      Ja rzeczywiście wolę smak świeżych ziół, szczególnie latem jako dodatek do sałatek. Niestety suszone zioła dla mnie wszystkie smakują podobnie. W zeszłym roku próbowałam wyhodować własne zioła z takich kubełków, które sprzedawali z Ikei, ale nie bardzo chciały rosną. W tym roku robię drugie podejście tym razem spróbuję kupić zioła u ogrodnika, bo jak przeczytałam w Twoim Ogrodniku - zioła z marketu mają niewielką szanse na przeżycie. A ja dodatkowo mam ciemną kuchnię, więc będzie mi szczególnie trudno. Życzcie mi powodzenia.
      • tralalumpek Re: Świeże zioła 10.05.13, 18:57
        po raz kolejny czytam oregano i nie moge pojac, porownywalam, smak zielonego, prosto z ogrodu (nie z doniczki a moze tu tkwi wyjasnienie) i wiem ze wole zielone ogrodowe poregano a nie suszone!
        o co chodzi z suszonym? do jakiego jest porownywane?
            • qubraq Re: Świeże zioła 14.05.13, 16:37
              tralalumpek napisała:

              > ale ja nie hoduje, one same rosna w ogrodzie :)

              Ale Ci dobrze... :-) poradź jak i gdzie wsadzić czosnek niedźwiedzi w ogrodzie; dostalem na kiermaszu w Powsinie kilka sadzonek i trzeba je teraz wsadzic do gruntu... ;-)
              • tralalumpek Re: Świeże zioła 14.05.13, 22:07
                wow! u mnie juz dawno przekwitl i teraz jest w fazie "gubienia" lisci
                ja posadzilam (jak widac na zdjeciach) w zaciszu, zacienionym miejscu ale slonko okresowo tez tak zaglada paroma promykami, pozostawilam jednak dosc duzy dystans do rabat kwiatowych , z racji ponoc zakusow terytorialnych tegoz ziela
                widze ze wszystkie trzy sadzonki maja sie dobrze
                mysle ze powinienes wybrac miejsce zeby sie mogl rozrosnac ale nie tak inwazyjne, meczac inne zielone stwory, mysle tez ze zbyt wymagajace toto nie jest
                moje doswiadczenia z czosnkiem niedzwiedzim (sadzonki) tez sa dopiero tegoroczne czyli bedziemy oboje obserwowac nasze poczynania czosnkowe :)
        • lashqueen Re: Świeże zioła 19.05.13, 13:53
          tralalumpek napisała:

          > po raz kolejny czytam oregano i nie moge pojac,

          Niektóre zioła po wysuszeniu zyskują, jednym z nich jest oregano. Podobnie jest z laurem. Dorzuciłabym tu jeszcze ostre papryczki.

          Bazylia, mięta czy szałwia po wysuszeniu to jedna wielka pomyłka.
          • tralalumpek Re: Świeże zioła 19.05.13, 15:24
            no wlasnie nie, ja uwazam ze oregano nie zyskuje po wysuszeniu :(
            robilismy dzisiaj z mezem pesto z oregano w trzech wydaniach: z orzeszkami piniowymi, pestkami dyni i pomidorami suszonymi (+grana padano)
            zniwa oreganskie :)
            • lashqueen Re: Świeże zioła 19.05.13, 17:04
              Skoro tak wolisz. A jakiego oregano używasz? U nas jest to dzikie oregano, sprzedawane najczęściej w takich bukietach. Ma obłędny aromat.
              www.saporidellasibaritide.it/public/origano.JPEG
              Identycznie jest z majerankiem, który jest spokrewniony z oregano. Zupełnie inna rzecz, jak dodasz świeże listki, a inna suszony, jako dodatek np. do mięsa. Wolę suszony.
                • lashqueen Re: takie: 20.05.13, 08:47
                  Takie bywa czasem w supermarketach, ale w moich stronach używa się raczej tego suszonego, co podałam fotkę wyżej. W naturze tak rośnie
                  www.mondodelgusto.it/gallery/13031.jpg
                  Długie, proste gałązki. Kwitną na fioletowo.
                  img00.elicriso.it/it/piante_aromatiche/origano/1origanum_vulgare.jpg
                  tiny.pl/h863t
                  • tralalumpek Re: takie: 20.05.13, 09:10
                    niestety, zdjecie sie podpielo nie to co zamierzalam ale pozniej zrobie w ogrodzie to wysle wlasciwe
                    u mnie raczej nie doczeka zeby zakwitlo bo rosnie na koszonym trawniku :) , ktoregos razu jednak zostawilam pare i wiem ze tak kwitne
                    moj trawnik zaczyna zyc swoim zyciem od roznokolorowych fiolkow (kazy kolor zaczyna wiosne o innej porze), sa stokrotki rumianki .... i oregano, inne ziola (znansze w kuchni) pogonilam z trawnika (np. mieta)
                    laczke jednak kosze :)
    • komanchu Re: Świeże zioła 18.07.13, 20:42
      Ja uwielbiam zioła i używam w ogromnych ilościach - zarówno świeże, jak i suszone. Tych w doniczkach nie kupuję ze względu na cenę. Jedna doniczka to stanowczo za mało na moje potrzeby, a zakup dziesięciu to już spory wydatek. Aczkolwiek w ubiegłym roku skusiłam się na młodziutkie sadzonki lawendy i cytrynowego tymianku po 1,5 zł. Generalnie jednak bardziej opłacalna jest dla mnie uprawa z nasion. Bazylię cynamonową wysiałam do doniczki na balkonie, gdy podrosła, przesadziłam do gruntu - z jednego opakowania nasion mam 15 krzaczków. Kocimiętka też rośnie jak szalona - mam cały długi zagonek kocimiętki właściwej. W tym roku do kolekcji dokupiłam kocimiętkę Mussina. Mięta też rozrasta się jak głupia. Kolendra - całe dwa zagonki - co kilka dni zbieram spory pęczek i suszę. To samo z koperkiem.
      Problematyczne okazały się natomiast szałwia i oregano. Nie wzeszło ani jedno nasiono. Przypuszczam, że wybrałam zły termin siewu. Kilka krzaczków oregano znalazłam jednak rosnących na nieużytkach nieopodal ogródków działkowych. Przesadziłam. Rokowania są pomyślne. Podobnie uczyniłam z miętą długolistną - bardzo często rośnie w dzikich stanowiskach. Wiosną wykopałam kilkanaście krzaczków. Ma fantastyczny aromat zbliżony do gumy Wrigley's Spearmint. Planuję jeszcze pozyskanie ze stanu dzikiego macierzanki piaskowej.
      Uprawa ziół z nasion nie jest wcale taka trudna. Podstawą jest jednak dobra ziemia i podlewanie oraz nawożenie, najlepiej gnojówką z pokrzywy. Dobry jest też obornik. Zarówno na działce jak i na balkonie używam uniwersalnej ziemi ogrodowej. Kupuję duże 20 litrowe worki i wysypuję w miejsce planowanego siewu tudzież do doniczek. Doniczki muszą być duże i głębokie. Na uprawę ziół w gruncie wybieramy stanowisko ciepłe i osłonięte od wiatru, ale rośliny nie powinny też rosnąć wystawione na silne, południowe promienie słoneczne. Rano słońce, po południu cień - to właściwa ekspozycja.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka