Dodaj do ulubionych

Podpiekanie spodu do tarty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 11:26
Robiąc tartę na kruchym cieście zawsze podpiekam ciasto z obciążeniem "dyżurnych' fasolek.
A co z tartą na francuskim cieście? Będzie podstawą do zielonych szparagów zalanych masą z żółtek, śmietany i sera. Czy też podpiekać, czy z fasolkami? Jak długo?Bo takie obciążone ciasto francuskie to chyba będzie jak klucha? Podzielcie się proszę doświadczeniem.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Podpiekanie spodu do tarty 22.05.13, 12:17
      Ja podpiekam z obciążeniem- bez obciążenia robi się poduszka i nie ma miejsca na nadzienie:)
      • Gość: kwaśna śmietana Re: Podpiekanie spodu do tarty IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.13, 13:21
        Fakt, ja też kiedyś podpiekłam bez obciążenia i nie miałam jak nałożyć kremu na wybrzuszone na maxa ciasto.
    • squirk Re: Podpiekanie spodu do tarty 22.05.13, 15:01
      Dokładnie taką tartę od niedawna robię i nie podpiekam spodu wcale, wykładam go szynką, na to podgotowane szparagi, zalewam i do piekarnika, może to herezja ale proszę na mnie nie psykać, smakuje nam miękki spód i kruche brzegi a zabawy w pieczenie mniej co bardzo cenię bo mam ostatnio mało czasu.
      :-)
    • roseanne Re: Podpiekanie spodu do tarty 22.05.13, 15:52
      lokalna mistrzyni pieczenia, anna olson, poleca pieczenie blatu ciasta francuskiego obciazonego blaszka do pieczenia, ciasto to ladnie rozdziela sie na platki, ale nie wyrasta na gory i doliny
      tak przygotowywane jest np do napoleonkow
      • Gość: pies-li-kot Re: Podpiekanie spodu do tarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 17:40
        > lokalna mistrzyni pieczenia, anna olson

Lubię jej program w Kuchni+ "Na słodko" :)

Podpiekam z obciążeniem, zawsze.
        • squirk Re: Podpiekanie spodu do tarty 22.05.13, 17:52
          Gość portalu: pies-li-kot napisał(a):

> > lokalna mistrzyni pieczenia, anna olson
          >
          > Lubię jej program w Kuchni+ "Na słodko" :)

Wolę "Sezon na świeżość", prowadzącą lubię bardzo, przesympatyczna i naturalna jest. Zwłaszcza w porównaniu z deskami "grającymi" w każdym jednym polskim programie (nie ma, moim zdaniem, godnego uwagi polskiego programu kulinarnego z naturalną grą aktorską, swobodą, oswojeniem z kamerą itp.) wypada rewelacyjnie.
          :-)
          • mhr2 Re: Podpiekanie spodu do tarty 23.05.13, 11:18
            tych programow nie znam, ale metode pomiedzy blaszkami znam i polecam:)
            • Gość: GMK Re: Podpiekanie spodu do tarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 12:19
              Dzięki, o taką właśnie radę prosiłam. Spróbuję, ale z opisu wynika, że zadziała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka