solaris_1971 26.05.13, 21:25 Do czego dodajecie bialej cebuli ? Czym sie rozni w smaku od tej zwyklej ? Jest lagodniejsza ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wuwu Re: biala cebula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 23:15 jest soczysta, delikatniejsza niż zwykła i słodkawa dodawać można wedle życzenia, przychodzi mi na myśl, że bym raczej do pasty rybnej nie dodała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: biala cebula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 23:32 Być może są różne białe cebule, ja się natknęłam na taki zajzajer, że szkoda gadać... a miała być delikatna i słodkawa :( Do dziś nie wiem w czym rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: biala cebula IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.13, 23:34 Ma bardzo delikatny smak, jest chrupka. Jem przede wszystkim na surowo, dodaję do kanapek, surówek. Nie powoduje wzdęć. mogą ją jeść osoby które maja problemy z wątrobą. Podobno za wschodnią granicą używana jest jako lekarstwo i jest tam bardzo droga. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: biala cebula 27.05.13, 08:09 Skuszona reklamą: że delikatna, słodkawa, tez kupiłam i okazała się być ostrą, bardziej od zwykłej. Już mijam ją z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: biala cebula IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.13, 10:31 Jeszcze mi się nie zdarzyło kupić białej cebuli ostrej. Biała cebula [czosnkowa] jest idealnie kulista, duża o białej cienkiej łusce, np: ogrodniczo-rolny.pl/320-home/sterling-f1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ki Re: biala cebula IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.13, 11:36 A mnie nie zdarzyło się kupić białej (czosnkowej) łagodnej. Ostra jak diabli. Jak potrzebuję mieć łagodną i słodkawą, to kupuję cukrową. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: biala cebula 27.05.13, 12:42 Cukrowa też jest bardzo dobra. Są dwa gatunki cukrowej: jedna duża kulista, najczęściej sprowadzana z Hiszpanii i Peru, druga ma cebule podłużne i ta jest uprawiana u nas. Ta nasza jest niestety nietrwała w przetrzymywaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: biala cebula 27.05.13, 11:58 To jest cebula sałatkowa (jako taka sprzedawana jest u mnie). Jest soczysta, jędrna, ma grube warstwy, jest łagodniejsza i delikatniejsza w smaku od zwykłej. Ja używam jej do potraw na surowo - do kanapek, sałatek, surówek. Do pieczenia i smażenia używam zwykłej. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: biala cebula 27.05.13, 13:10 Do salatek bardzo dobra jest czerwona. Biala powinna byc lagodna, ale moze zalezy to od gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: biala cebula 27.05.13, 13:27 Widze, ze jest mowa o 2 rodzajach bialych cebul : czosnkowej i cukrowej. Po czym je odroznic ? U mnie w sklepach sa : zolta, czerwona i biala. Odpowiedz Link Zgłoś