Dodaj do ulubionych

Czekoladowa pyszność- dziękuję za przepis!!!

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.04, 18:15
Niestety nie wiem komu mam dziękować :(
Skopiowałam przepis z forum dawno temu ale dopiero wczoraj zrobiłam.
Banalnie proste i błyskawiczne w przygotowaniu. I równie błyskawicznie
zniknęło ze stołu :)
Podaję przepis dla zainteresowanych. (a może autor sie odnajdzie :)

"Ciasto" czekoladowe rodem z Anglii
20 dag masła
20 dag czarnej gorzkiej czekolady
20 dag cukru
20 dag posiekanych migdałów
3 duże jajka
Roztopić czekoladę i zmieszać dokładnie z reszta składników. Wlać do
tortownicy o srednicy 20 cm, wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika na
45-50 min (nie moze być za długo w piecu, bo wysycha). wyjąć z forym, ułozyc
na półmisku i zdjąć papier.
Obserwuj wątek
    • Gość: agn Re: Czekoladowa pyszność- dziękuję za przepis!!! IP: *.chello.pl 27.07.04, 19:35
      wyglada podobnie jak brownie (przepis p. Kręglickiej ale dawno temu) ale
      brakuje mąki, tak miało być czy jakiś błąd?!
      pozdrawiam
      • Gość: Ada Re: Czekoladowa pyszność- dziękuję za przepis!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.04, 19:39
        Tak miało być :)
        ja robiłam bez mąki.
        O ile dobrze pamiętam gdy ten przepis był wcześniej podany na forum też od razu
        padło pytanie o mąkę. I autorka odpowiedziała, że bez mąki :)
    • Gość: Beata Re: Czekoladowa pyszność- dziękuję za przepis!!! IP: *.dami.pl 27.07.04, 21:06
      mam kilka pytań co do pieczenia:
      1)wygląda że jest bardzo łatwe w przygotwaniu, czy rzeczywiście?
      2)czy rozpuszczoną czekolade łączy się z pozostałymi składnikami gdy jest
      gorąca czy trzeba przestudzić?
      3)wymieszać mikserem ?
      • Gość: Ada Re: Czekoladowa pyszność- dziękuję za przepis!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.04, 21:49
        Banalnie łatwe. Ja zrobiłam tak:
        do garnka wlałam kilka kropek wody, postawiłam na malutkim gazie i dodałam
        czekolady połamane na kawałeczki (pewnie sa też inne sposoby rozpuszczenia
        czekolady- w mikrofali? na parze? :) i masło, które juz w garnku pokroiłam taka
        drewniana łopatka na kawałki- żeby szybciej się rozpuściło. I zaraz zdjęłam z
        ognia - czyli to się nie zagrzało mocno, końcówka rozpuszczania już po zdjęciu
        z gazu. Czyli w sumie nie zagrzało się to mocno. Potem wsypałam cukier, migdały
        (kupiłam płatki, przesypałam do woreczka foliowego i przejechałam po nich parę
        razy wałkiem do cista- w ten sposób powstały pokruszone migdały :) Uwaga- tych
        migdałów jest dużo bo aż 200g, może to one pełnia role mąki? Na końcu całe jaja
        wymieszałam dokładnie ta drewniana łopatką i wlałam do foremki wyłożonej folia
        aluminiową bo nie miałam pergaminu.
        Goście mówili, że to najpyszniejszy zalakec na świecie :)) tak jakby sam
        zalakec murzynkowy. Naprawde polecam
        • Gość: Beata Re: Czekoladowa pyszność- dziękuję za przepis!!! IP: *.dami.pl 27.07.04, 21:55
          dzięki:)
        • Gość: Ada Re: Czekoladowa pyszność- dziękuję za przepis!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.04, 21:58
          oczywiście zakalec
    • Gość: Pichciarz Re: Czekoladowa pyszność- dziękuję za przepis!!! IP: *.proxy.aol.com 27.07.04, 22:44
      Jeszcze raz polecam angielskojęzyczną stronkę, którą ochrzciłem "Czekolada do
      wszystkiego":

www.chocolatecuisine.com/recipes/recipes.php
      • Gość: kuch Re: Czekoladowa pyszność - poprawki IP: *.man.polbox.pl 28.07.04, 12:28
        Pamiętam kilka miesięcy temu przepis na taki właśnie torcik czekoladowy podała
        Gracjella (niestety zniknęła z forum). Robie go co weekend, z tym że:
        - czekoladę topię z masłem
        - daję cukier puder
        - daję 5 roztrzepanych jajek
        - dodaję trochę aromatu (pomarańcz albo rum)
        Po co ta folia aluminiowa? Wystarczy wszystko wymieszać i wlać do wysmarowanej
        i posypanej bułką tartą tortownicy 24 26 cm

• Gość: ~KASIA~ Re: Czekoladowa pyszność - poprawki IP: 212.160.152.* 28.07.04, 13:29
          a mozesz podac dokladnny przepis na torcik czekoladowy Gracjeli???
    • Gość: kapka Re: Czekoladowa pyszność- dziękuję za przepis!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.07.04, 13:51
      ile stopni powinien mieć piekarnik?
      • Gość: kuch Re: Czekoladowa pyszność- przepis IP: *.man.polbox.pl 28.07.04, 13:57
        1. stopić masło z czekoladą
        2. ubic całe jajka
        3. zmieszać wszystko (z cukrem, zapachem i orzechami)
        4. wlać do tortownicy
        5. 10 minut w 200 C i następne 30 minut w 175 C (Uwaga: bardzo łatwo się
        przypieka!)

Cały urok w tym, że bez mąki, drożdży i proszku.
        • gracjella Re: Czekoladowa pyszność- przepis 28.07.04, 14:40
          Nie zniknelam z forum tylko sie czaje :-) a tak na serio to mam za malo czasu,
          by pisac, wpadam tylko by poczytac, co nowego.
          Ponizej kopiuje moj przepis, serdecznie pozdrawiam wszystkich :-)

Gorąco polecam - u nas w domu ma honorowe miejsce wśród przepisów na ciasta.
          Składniki:
          200 g cukru
          200 g masła
          200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady
          200 g migdałów ze skórką
          5 jajek
          cukier waniliowy
          aromat migdałowy
          potrzebna jest okrągła tortownica o średnicy 24 cm
          Wykonanie:
          Czekoladę rozpuścić z masłem na bardzo małym ogniu i ostudzić.
          Migdały (nie obierać ich ze skórki) wraz z cukrem zmielić w mikserze.
          Całe jajka ubić (można dodać szczyptę soli, lepiej sie ubiją), dodać
          pozostałe składniki i dokładnie wymieszac. Wylać do okragłej tortownicy
          wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec przez 10 minut w
          temperaturze 200 stopni, po czym obniżyć temperaturę do 170 stopni (nie
          otwierając piekarnika)i piec przez następne 40 minut. Uwaga: bardzo ważne
          jest dokładne przestrzeganie temperatury i czasu pieczenia. Piec w piekarniku
          bez wentylatora, inaczej torcik za bardzo się wysuszy. Po upieczeniu posypać
          cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia. Torcik jest kruchy na wierzchu, a
          miękki i wilgotny w środku, rozpływa się w ustach i bardzo szybko znika.
          Wśród składników nie ma proszku do pieczenia, bo nie ma mąki, piecze się
          trochę jak soufflet, rośnie dzięki jajkom.
          Smacznego!
          • Gość: kuch Re: Czekoladowa pyszność- przepis IP: *.man.polbox.pl 28.07.04, 15:47
            Gracjelko!!

Podawałaś też przepis z białą czekoladą.

Jak się topi białą czekoladę z masłem bo mi się ścina podczas studzenia.
            • gracjella Re: Czekoladowa pyszność- przepis 28.07.04, 15:56
              Gość portalu: kuch napisał(a):

> Gracjelko!!
              >
              > Podawałaś też przepis z białą czekoladą.
              >
              > Jak się topi białą czekoladę z masłem bo mi się ścina podczas studzenia.

To taka specyficzna cecha bialej czekolady. Ja stawiam na malym ogniu i jak sie
              troche podgrzeje, odstawiam i zostawiam, by sama sie stopila "w sosie wlasnym"
              mieszajac od czasu do czasu.
              • Gość: kuch Re: Czekoladowa pyszność- przepis IP: *.chello.pl 28.07.04, 21:48
                OK, ale potem trzeba zmieszać ze stopionym masłem czy też masło stopić i dodać
                osobno?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka