Dodaj do ulubionych

co z moreli?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 07:39
witam!kupiłam kilka kg moreli [2zł/kg -tanio!]co można z nich zrobić A może
ktoś wie jak można je suszyć w warunkach domowych?
Obserwuj wątek
    • Gość: wini3 Re: co z moreli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 21:02
      O suszeniu zapomnij-od lat zgłębiam tajemnicę koloru, elastyczności i smaku
      tych które kupuję. Od lat wychodzą mi ciemne, wysuszone. Smak mają ale to nie
      to czego oczekuję. Ale robię przepyszny kompot czy jak to nazwać - Do gotowych
      czystych słoi nalewam niewiele b. mocnego syropu . Morele sparzam, obieram ze
      skórki i połówki bez pestek wrzucam do tego syropu. Potem niedługo pasteryzuję.
      Są słodkie,mają piekny kolor, przepyszne do wszystkiego i bez goryczki jaką
      mają te ze skórką. Warto się pomeczyć. Właśnie nazbierałam i robię dżem. I
      dobrze że sobie przypomniałam , biegnę podsmażać dalej.
      • Gość: Cynamoon Re: do wini3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 21:07
        Wydaje mi sie, ze te suszone morele, ktore sa rozkosznie pomaranczowe i
        przezroczyste sa takie, gdyz zostaly potraktowane miedzy innymi zwiazkami
        siarki.
        Podobno tez moga z tego powodu wywolywac rozne dolegliwosci zoladkowe i alergie
        9zwlaszcza u dzieci)
        Wedle rozmaitych pursytow, wlasnie najwieksza wartosc maja takie ciemne,
        ususzone naturalnie i takie tez sa w sprzedarzy w rozmaitych sklapach ze zdrowa
        zywnoscia.

Wini3, a jak Ty suszysz morele? Bo ja chce w tym roku sprobowac.
    • Gość: sz lekii niskosłodzony dżemik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 23:05
      nie pasteryzowany
      w wyparzonych słoiczkach trzymany do wczesnej wiosny następnego roku

PS. mnie sie wydaje że suszone morele są "zbyt mokre" by nie były konserowane
      chemią, toż normalnie takie wilgne się nie przechowa pleśnią najdzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka