Gość: dorin2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 07:39 witam!kupiłam kilka kg moreli [2zł/kg -tanio!]co można z nich zrobić A może ktoś wie jak można je suszyć w warunkach domowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wini3 Re: co z moreli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 21:02 O suszeniu zapomnij-od lat zgłębiam tajemnicę koloru, elastyczności i smaku tych które kupuję. Od lat wychodzą mi ciemne, wysuszone. Smak mają ale to nie to czego oczekuję. Ale robię przepyszny kompot czy jak to nazwać - Do gotowych czystych słoi nalewam niewiele b. mocnego syropu . Morele sparzam, obieram ze skórki i połówki bez pestek wrzucam do tego syropu. Potem niedługo pasteryzuję. Są słodkie,mają piekny kolor, przepyszne do wszystkiego i bez goryczki jaką mają te ze skórką. Warto się pomeczyć. Właśnie nazbierałam i robię dżem. I dobrze że sobie przypomniałam , biegnę podsmażać dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: do wini3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 21:07 Wydaje mi sie, ze te suszone morele, ktore sa rozkosznie pomaranczowe i przezroczyste sa takie, gdyz zostaly potraktowane miedzy innymi zwiazkami siarki. Podobno tez moga z tego powodu wywolywac rozne dolegliwosci zoladkowe i alergie 9zwlaszcza u dzieci) Wedle rozmaitych pursytow, wlasnie najwieksza wartosc maja takie ciemne, ususzone naturalnie i takie tez sa w sprzedarzy w rozmaitych sklapach ze zdrowa zywnoscia. Wini3, a jak Ty suszysz morele? Bo ja chce w tym roku sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz lekii niskosłodzony dżemik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 23:05 nie pasteryzowany w wyparzonych słoiczkach trzymany do wczesnej wiosny następnego roku PS. mnie sie wydaje że suszone morele są "zbyt mokre" by nie były konserowane chemią, toż normalnie takie wilgne się nie przechowa pleśnią najdzie Odpowiedz Link Zgłoś