Dodaj do ulubionych

dip z podwędzonych bakłazanów

IP: *.chello.pl 02.08.04, 09:39
Wrocilam przedwczoraj z Rodos gdzie na lotnisku próbowałam takiego dipu z
bakłażanów w słoiczku(smoked eggplants) był pyszny, ale nie miałam na
wierzchu gotówki i nie mogłam kupić :( Może widzieliście coś takiego w Polsce.
Obserwuj wątek
    • hania55 Re: dip z podwędzonych bakłazanów 02.08.04, 12:22
      Jeśli mieszkasz w Warszawie, odwiedź sklepik przy Samirze (na tyłach Biblioteki
      Narodowej). Sprzedają tam taki dip na wagę. Jest naprawdę pyszny.
      • Gość: Sawsan arabski mutabbal ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:47
        1-2 baklazany upiec w piekarniku (niektorzy mowia, ze mozna opiec na patelni).
        Czas pieczenia ok. 30-40 min. w temp. ok. 180oC. Po upieczeniu delikatnie obrac
        baklazany ze skorki (po lekkim wystudzeniu). Wlozyc miazsz do mixera, dodac sok
        z cytryny (do smaku, ale musi byc co najmniej 1/2 cytryny, a lepiej wiecej niz
        za malo), dodac 2-3 zabki czosnku, sol, troche oliwy, 2-3 lyzki tahiny.
        Proporcje moga ulegac modyfikacji :) Nie mixowac zbyt mocno, chodzi raczej o
        wymieszanie skladnikow. Serwowac polane odrobina oliwy.
        • ampolion Re: arabski mutabbal ;) 02.08.04, 16:59
          Ale gdzie te wędzone bakłażany?
          • Gość: Hela Re: arabski mutabbal ;) IP: *.bb.online.no 02.08.04, 17:07
            Tez mnie to wlasnie zastanawia, moze sa po prostu grillowane na weglu drzewnym
            i nim troche przechodza?
            Ja kupuje to cudo w puszce, nazywa sie baba ghannouj, libanskie, moze w Polsce
            tez mozna znalezc?
            • Gość: Pichciarz Re: arabski mutabbal ;) IP: *.proxy.aol.com 02.08.04, 23:54
              Samemu zrobić, nic prostrzego.
              urloogle.com/yv
    • Gość: Malgosimi Re: dip z podwędzonych bakłazanów IP: *.chello.pl 02.08.04, 16:54
      dziekuje! Jestem z Warszawy i stanowczo skocze do tego sklepiku!
      Dziekuje rowniez za przepis!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka