Dodaj do ulubionych

Ulubiony program kulinarny?

02.08.04, 14:52
Zainspirowana watkiem o Pascalu pytam: za co mozna nie/lubic polskie programy
kulinarne?

Kiedy mieszkalam za granica, paslam oczy genialnymi brytyjskimi programami o
gotowaniu - kuchnia swietna i dla ludzi, prowadzacy z osobowoscia i wyrazni,
dowcipni i zadnego (a to zmora jest polskich programow! zmora!) wymieniania
na poczatku i pokazywania w miseczkach 'bedziemy uzywac oliwy' (tu: wskazanie
reka na oliwe - zawsze w szklance), 'papryki' (tu zblizenie kamery na
papryke, bo widzowie przeciez nie maja pojecia jak wyglada), 'soli' (sol w
miseczce) 'i pieprzu' (tez pokaza, a co). Mnie to raz bawi, a raz irytuje, bo
ile mozna bezmyslnie powtarzac jakis zamierzchly, wywodzacy sie z PRL-owskiej
tracydji telewizyjnej wzorzec i wlasciwie po co?

Ale wracajac do rzeczy - ktore i za co?
Maklowicz? Pascal? Stare (ciagle powtarzane na tvn o jakiejs trzeciej w nocy)
Kuronie? A moze (hehe) 'Domowa kawiarenka'?

zet

PS. Ja tu w wlasciwie nowa, wiec witam.
Obserwuj wątek
    • Gość: 100 Re: Ulubiony program kulinarny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:37
      Dlaczego to "hehe" przy Domowej Kawiarence ? Nie mogę jeść słodyczy - sama
      sobie zabroniłam :))) A w Domowej Kawiarence się napatrzam do syta :)) Kuroń
      odpada , fe :( Wszystkie swoje potrawy podaje na jednym półmisku - wszystko się
      zlewa , dla mnie koszmar . Makłowicza lubię za oprowadzanie po świecie , nie
      tylko kulinarnym , i za dziwne słowa np. przekrawuję i za gałkę muszkatUłową :))
      • Gość: 100 Re: Ulubiony program kulinarny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:39
        Zapomniałam jeszcze napisać o programie z kanału Club o afrykańskich
        potrawach . W każdym jest kilka przepisów z różnych regionów tego kontynentu -
        bardzo interesujące .
        • Gość: 100 Re: Ulubiony program kulinarny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:41
          No , co za gapa ze mnie :( Też witam :)))
      • ziemiomorze Re: Ulubiony program kulinarny? 02.08.04, 15:49
        Gość portalu: 100 napisał(a):
        Kuroń
        > odpada , fe :( Wszystkie swoje potrawy podaje na jednym półmisku - wszystko
        > się zlewa , dla mnie koszmar .

I gotuje bardzo 'miesnie' - nie pamietam (malo ogladalam) niczego, co by u
        niego bylo zupelnie bez miecha.

Makłowicza lubię za oprowadzanie po świecie , nie
        > tylko kulinarnym , i za dziwne słowa np. przekrawuję i za gałkę
        muszkatUłową :)

Facet jest uroczy, diablo inteligentny i ma mase wdzieku :-) - ogladam, mimo
        tego, ze to, co gotuje kompletnie mi sie nie podoba

> Dlaczego to "hehe" przy Domowej Kawiarence ? Nie mogę jeść słodyczy - sama
        > sobie zabroniłam :))) A w Domowej Kawiarence się napatrzam do syta :))

Dlatego, ze ten starszy pan to potworny, koszmarny nudziarz. Pomijajac kwestie
        jego telewizyjnosci, bo nie kazdy musi wygladac jak Nigella Lawson - to facet
        nie ma takiego, bo ja wiem, kuchennego szwungu. Nie ma. Sztywny jest. A -
        narazil mi sie jeszcze, bo w pierwszym programie (i przedostatnim, ktory
        ogladalam), milion razy powiedzial z niewiadomych przyczyn 'tiramiZu' i dodal
        do niego wiorki kokosowe.

Zgroza,
        zet

• marghot Re: Ulubiony program kulinarny? 02.08.04, 16:08
          Lubię Makłowicza. raczej nie korzystam z jego przepisów. Choć zupę ze świeżych
          grzybów zwiemy teraz a'la mMkłowicz ;)))
          Oglądam programy ze wzgl. na wspaniałe opowieści, pasję gotowania i
          opowiadania, która aż kipi z Makłowicza.
          • ziemiomorze Re: Ulubiony program kulinarny? 02.08.04, 16:15
            Ano wlasnie - Maklowicz jest boskim gawedziarzem, ale kucharzem raczej nie
            tenten; Kuron niby profesjonalista, ale bez polotu i gadanego, Pascal
            nadaktywny i skopiowany przez kalke z Jamie Oliviera, wujek z domowej
            kawiarenki marudzi, ten Okrasa z tvp1 kompletnie bez wyrazu...

Dlaczego? Jak by mial wygladac naprawde fajny program kulinarny?
            Jedzenie jest takim wdziecznym tematem,
            z.
            • Gość: Brookie Re: Ulubiony program kulinarny? IP: *.prem.tmns.net.au 02.08.04, 16:17
              Two Fat Ladies.
              • ziemiomorze Re: Ulubiony program kulinarny? 02.08.04, 16:19
                Gość portalu: Brookie napisał(a):

> Two Fat Ladies.

Sa cudowne!
                Ale to jedzenie - koszmarne. Brr, nigdy w zyciu.

z.
                • brookie Re: Ulubiony program kulinarny? 02.08.04, 16:51
                  Niestety jedna z nich juz nie zyje.
            • marghot Re: Ulubiony program kulinarny? 02.08.04, 16:19
              Kuroń dla mnie mało apetyczny jakiś.
              A Makłowicz przecież nie kreuje sie na kucharza (nie ma takiego wykształcenia),
              a jeno na sybaryte który lubi jeść i gotować.
              Pozostałych programów nie oglądam - po prostu ograniczam wpatrywanie się w TV.
              Jedno wiem na pewno: reklamy - drażnią mnie i biją w oczy (pascal bodajże).
              Zastanawia mnie, jak niby dobry kucharz, który winien dbać o poprawność
              (szerokopojętą) w kuchni, zachwala (reklamy w GW) sosy i inne paskudztwa made
              in Knorr????? Upadek totalny!
        • Gość: 100 Re: Ulubiony program kulinarny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 16:26
          Co racja , to racja z tym starszym panem , ale traktuję go jako zło konieczne ,
          no , bo te słodycze ...
    • borgia1 Re: Ulubiony program kulinarny? 02.08.04, 18:34
      Jeśli mogę... to i ja swoje 3 grosze...
      No 1 - zawsze Makłowicz - dlaczego... już kiedyś pisałam
      Potem pucha.
      Ale... żeby nie było tak źle - DK - myślę, że tak jak przy Pascalu taka jest
      konwencja programu. Ma być tak, nie inaczej. Co do jakości robionych rzeczy, to
      muszę powiedzieć, że pomimo, iż nie jadam słodyczy (nie mogę) to raz na jakiś
      czas coś robię. Może nawet częściej niż raz na jakiś czas... Z tego programu
      przez 3 dni robiłam pączki. Bo wszystkim tak bardzo, bardzo smakowały. A wiele
      pączków już piekłam.
      Pascal - oglądałam raz. Pierwszy odcinek, który był ostatnim. Nie wiem... nie
      podszedł mi... i to może na tyle.
      Kuroń - ooo... tu mogłabym coś więcej powiedzieć, bo strasznie mnie wkurza.
      Zwłaszcza tym, że jak brak pomysłów, to się zaprasza gości, albo wpada się
      gdzieś i gotuje byle co... W każdym razie jakoś tak od kilku lat nie oglądam.
      Ale jedno ale...
      1. Lasagne - najlepsza, zwykła z mięsem, trochę zmodyfikowana przeze mnie,
      która robi zawsze i na każdym wrażenie, która wszystkim smakuje, o przepis na
      którą prosiło mnie kilka osób.
      2. Żurek z pulpetami nadziewanymi jajkami przepiórczymi - rewelacja. Przepis
      też już u kilku osób. Pięknie wygląda i... po prostu niebo w gębie.
      3. Spaghetti z tuńczykiem - niby nic, a jednak.
      Te 3 rzeczy weszły do kanonu. Była pizza na cieście chlebowym, ale tu zupełny
      niewypał. Co może się każdemu zdarzyć.
      Reszty programów nie oglądałam i nie oglądam...
    • szpiczak Re: Ulubiony program kulinarny? 02.08.04, 21:05
      maklowicz jest the best
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka