Gość: pinia IP: 213.76.130.* 03.08.04, 14:47 a musli lubicie??? robicie sami, czy kupukecie gotowe..no i z czym mleczkiem, kefirem czy jogurtem???? mlask!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marghe_72 Re: Musli IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.04, 14:53 Lubię, ale po swojemu:) Płatki owsiane, sok pomaranczowy (najlepiej swiezo wycisniety), garsc płatków kukurydzianych, truskawki i banan. Popić czymś mlecznym m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kohol Re: Musli IP: *.crowley.pl 03.08.04, 15:51 Robię sama. Te kupne sa zwykle dosładzane i za słodkie dla mnie. Kupuję płatki owsiane lub żytnie, pestki słonecznika, migdały w płatkach, rodzynki, siemię lniane, sezam, suszoną papaję w kostkach - i mieszam. Można jeszcze dodać orzechy laskowe, suszone jabłuszka, banany, orzechy nerkowca, włoskie.... ale to już podraża i zesładza za bardzo :) No i z mlekiem jem. Albo - w kryzysie - na sucho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Musli IP: *.it / 62.233.189.* 03.08.04, 20:03 Rzadko kupuje, ale jezeli, to uwielbiam firmy Sante, muesli crunchy, zwlaszcza sezamowe i owocowe. Kiedys byly tez pyszne muesli firmy Winnica, bodajze. W 6 albo 8 smakach. W jednym byly nawet suszone truskawki. Pycha! Jem to tylko na sucho,jakos nie lubie z mlekiem czy kefirem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kohol Re: Musli IP: *.crowley.pl 04.08.04, 10:18 Ach! Zapomniałam napisać o wiórkach kokosowych! Są niezbędne w moim musli! Wczoraj własnie mi sie skończyło, nie miałam rodzynek i dodałam pokrokone suszone śliwki - ale stwierdzam, że są za kwaśne i bez papai lub rodzynek się nie obędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CynamonowaMay Re: Musli IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.08.04, 13:39 Mniam, ja też lubię crunchy Sante, a niedawno odkryłam pyszne musli, też crunchy, właśnie z suszonymi truskawkami i prażonymi migdałami, pychota z zimnym mlekiem (firma jakaś nie bardzo znana). I cieszę się na te nowe musli Dr. Oetkera Vitalis, kupowałam je sobie w Niemczech i bardzo mi smakowały. Mam tylko nadzieję, ze polskie wersje nie będą zabardzo odbiegały w smaku od tych niemieckich, bo często, niestety, się tak dzieje. Ale potwierdzam, że takie domowe, z płatków owsianych, kokosa, orzechów, chipsów bananowych i różnych suszonek, z miodem jest też przepyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsuwka Re: Musli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 15:37 Ja odkryłam doskonałe musli w dyskoncie spożywczym PLUS, które kosztuje 2,30 za 400g. Ma w składzie: płatki owsiane, żytnie, pszenne, kukurydziane, siemię lniane, suszone śiwli, jabłka, gruszki, chipsy bananowe, orzechy i furę rodzynek. Można je z powodzeniem "rozcieńczać" jeszcze z płatkami owsianymi. Ostatnio, chcąc zmniejszyć spożywanie przeze mnie pieczywa, zajadam w pracy jogurty owocowe z tymże musli. Pyszności! Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Dobre proporcje składników muesli 06.08.04, 13:02 Uwielbiam muesli, we wszystkich jego odmianach (od tych najprostszych po wieloskładnikowe), każdy smak, każdą kombinację płatków & ziaren & bakalii & suszonych owoców.. To mój obowiązkowy produkt śniadaniowy (jakoś żle się czuję, jak nie rozpocznę dnia od muesli z jogurtem i jakimś owocem..). Gdzieś ostatnio wyczytałam, że najlepsze proporcje składników muesli są takie: 30% płatków owsianych 30% płatków pszennych 10% rodzynek 10% orzechów laskowych 20% jabłek (startych ze skórką) lub innych owoców sezonowych [oczywiście spożywać zalane - jak kto woli - letnią wodą/mlekiem/jogurtem/kefirem/maślanką/zsiadłym mlekim-o ile dysponuje się takim przyzwoitej jakości..] Ja bym do powyższego dorzuciła: - figi/daktyle/morele/ananas/papaja (czyli jakieś miękkie suszone owoce) - otręby pszenne - orzechy włoskie/migdały - wiórki kokosowe - truskawki/maliny (świeże najlepiej..) [oczywiście w ilościach umiarkowanych i nie wszystko naraz!!] A jeżeli chodzi o przygotowywanie muesli.. Pewnie, że najlepsze jest to, co najmniej przetworzone (no i z tego choćby względu lepiej muesli samemu sobie przygotowywać). Zresztą, sklepowe miksy mają w sobie sporo cukru (zwłaszcza w muesli z crunchy.. ale ta z kolei opcja to świetny patent do chrupania zamiast słodyczy), co nie wszyscy muszą lubić. Ale zwykle korzystam z gotowych mieszanek (zwykle Santé). A z crunchy - ostatnie Muesli Oetkera Vitalis www.oetker.pl/7ddd0244088ecf3e19a58c1f0b68e50e (fajne kombinacje smakowe). Odpowiedz Link Zgłoś