lunatica 03.08.04, 23:45 zaczynam zbierać przepisy na potrawy w kolorze białym... zacznam, bo mam dopiero/tylko zupę czosnkową... czy ktoś pomoże poszerzyć mój zbiór... interesuje mnie wszystko, desery, napoje, zupy, sosy... ...z góry dziękuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lunatica BIAŁA zupa 03.08.04, 23:51 Biała zupa 1 kurczak /może to być inne mięso na zupę/ 250 gr. białego ryżu 3 jajka sok z 2 cytryn sól, pieprz Gotujemy kurczaka do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu. Wyjmujemy z garnka , a na wywarze gotujemy ryż. Odstawiamy na bok aż zupa wystygnie. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy złotka i sok z cytryny /ciągle ubijając/. Na koniec ostrożnie /żeby nie ścięły się jajka / dodajemy to do zupy delikatnie mieszając. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica BIAŁE ciasteczka 03.08.04, 23:53 Kurabiedes /ciasteczka z migdałami/ 500 gr. masła 200 gr. migdałów ok. 1/2 kg cukru pudru 2 jajka /żółtka/ ok.1 kg maki sok z 1 cytryny 1/2 kieliszka koniaku albo uzo 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Ubijamy masło z dwoma łyżkami cukru pudru, aż zrobi się białe i puszyste. Dodajemy 2 żółtka ciągle ubijając, następnie sodę rozpuszczona w cytrynie, mąkę, koniak. Na koniec dodajemy migdały /obrane ze skórki, drobno posiekane i lekko przyprażone w piekarniku, albo z niewielka ilością masła na patelni/. Jeżeli potrzeba dodajemy mąki /masa powinna mieć miękkość plasteliny/. Wyrabiamy ciasteczka o dowolnym kształcie i wielkości jajka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika /ok.170 stopni/ i pieczemy aż nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na 10 minut, a potem posypujemy cukrem pudrem, aż zrobią się zupełnie białe. Ciasteczka te można przechowywać bardzo długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: BIAŁE ciasteczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:54 Kalafior pod beszamelem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica BIAŁA zupa rybna z pulpecikami 03.08.04, 23:55 Biała zupa rybna z pulpecikami Składniki: 1 duża płoć, 1 duży leszcz, 2 średnie okonie lub karasie, 2 cebule, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu, 1 liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1/4 szkl. tartej bułki, 1 jajko, 1/2 szkl. Mleka, 1 pęczek włoszczyzny, 1 pęczek natki 1 poj. śmietany wiejskiej lub śmietany jogurtowej Autor: Alina Zawistowska Treutler Sposób przyrządzania: Ryby oskrobujemy z łusek, patroszymy, odcinamy głowy, ogony i skrzela, wyjmujemy kręgosłupy wraz z ośćmi, ale ich nie wyrzucamy. Natkę drobno siekamy. Ryby przekręcamy przez maszynkę, dodajemy namoczoną w mleku tartą bułkę, jajko, gałkę muszkatołową, imbir, biały pieprz i natkę. Formujemy maleńkie gałeczki. Do dużego rondla wkładamy włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, głowy, ogony, skrzela i kręgosłupy rybie wraz z ośćmi, zalewamy trzema litrami zimnej wody, gotujemy pod przykryciem ponad godzinę. Przelewamy wywar przez sito, wyjmujemy warzywa. Wywar wlewamy z powrotem do rondla, wkładamy doniego gałeczki rybne i gotujemy 20 minut. Do miseczek wkładamy ugotowane warzywa, gałeczki rybne i po łyżce śmietany (najlepiej wiejskiej, bo się nie warzy), zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką. Do zupy możemy podać kromki białej, chrupiącej bułki. Inna, równie smaczna wersja tej zupy może być podawana z lanymi lub kładzionymi kluseczkami, i z kawałkami rybiego mięsa zamiast gałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha221 Re: gramy w BIAŁE IP: *.icpnet.pl 03.08.04, 23:56 a możesz podac przepis na ta zupę czosnkowa. jakos wczesniej mi nie przyszło do głowy, zeby taka zrobic ale teraz narobiłam sobie smaku:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica BIAŁA zupa czosnkowa 04.08.04, 00:04 Biała zupa czosnkowa jak widać w wątku, w tamtym okresie się z nią zapoznawałam, z tą zupą :-), generalnie robię wg przepisu brunoscha lub łącząc kilka przepisów w jeden. zabielam śmietaną. jest wyśmienita i... trochę zdradliwa. czujesz, że ją jadłaś dopiero na drugi dzień. podstępna bestia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica BIAŁA zupa II 03.08.04, 23:58 Zupa biała 15 dag kaszy perłowej 0,25 l śmietany rosół łyżka masła Tę zupę zwykle gotuje się na podrobach gęsich lub kurzych. Ugotować z nich zwyczajnym sposobem rosół z włoszczyzną, osobno ugotować kaszy perłowej, włożyć w nią sporą łyżkę masła i rozbić do białości, dodać pół kwarty śmietany, rozprowadzić rosołem, zagotować i dać do stołu. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica BIAŁA kapusta z rodzynkami 04.08.04, 00:07 Kapusta biała z rodzunkami Składniki: 1 główka kapusty (ok. kg), 1-2 łyżki masła (margaryny), 1 cebula, 10 dag rodzynków, sól, cukier, pieprz. sok cytrynowy (kwasek cytrynowy). Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, drobno poszatkować, włożyć do rondla, dodać tłuszcz, drobno posiekaną cebulę i sparzone na sicie rodzynki. Zalać niewielką ilością wrzącej wody i dusić, aż kapusta stanie się miękka. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Biale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 00:31 daikon albo czarna rzepa ( jest biala bez skorki;-) gotowane i polane maslem. Biala jest owsianka i ryz i budyn waniliowy robiony w domu (bo sklepowe zoltawe) albo kupny kokosowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: Biale IP: 84.97.102.* 04.08.04, 00:34 rowniez "bialy sos" (sauce blanche), czyli beszamel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl BIALA cebula..... IP: 84.97.102.* 04.08.04, 00:21 faszerowana ryzem, ziolami, przyprawami...mozna tez dodac BIALE mieso (cielecine, drob, poszatkowane drobno i podsmazone wczesniej). Ulozyc w brytfance, podlac rosolkiem i BIALYM winem i dusic, jak paprykelub kabaczki faszerowane... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: BIALE grzyby...pieczarki IP: 84.97.102.* 04.08.04, 00:29 wybrac je o duzych kapelusikach, faszerowac zeszklona cebulka , wbic rozbeltane BIALKO, posolic lekko, posypac parmezanem i zapiec lub dusic. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 białe 04.08.04, 00:30 w nazwie, czy w kolorze?:) biała kawa (cokolwiek to znaczy) dowolna potrawa z białej krzyżowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl BEZY... IP: 84.97.102.* 04.08.04, 00:37 Cos mnie trzyma dzis na slodko. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: w KOLORZE n/t 04.08.04, 00:50 biała kapusta jest jasnozielona, biała kiełbasa jest wyłacznie z nazwy, stąd pytanie było w kolorze to tylko zupa migdałowa mi wychodzi, ale ona jest jadalna tylko w jeden dzień w roku :( Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica wiem, wiem... 04.08.04, 00:54 ten jasno zielony, jest bardzo jasny, a biała kiełbasa jest szrobura... ale co tam! im więcej pomysłów, tym lepiej :-) poza tym, mogą się ciekawie komponować kolorystycznie i smakowo, ale o tym później... Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: gramy w BIAŁE 04.08.04, 00:43 surówka z czarnej rzodkwi, która jest biała :) zetrzeć na grubej tarce, dodać miód ze śmietaną, koperek, opcjonalnie rodzynki. Czy to ma być ŚNIEŻNOBIAŁE? I czy zamierzasz przelecieć całe spektrum? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: gramy w BIAŁE 04.08.04, 00:47 nobullshit napisała: > Czy to ma być ŚNIEŻNOBIAŁE? I czy zamierzasz przelecieć całe spektrum? białe... choć wiemy, że biel bieli nierówna... a więc białe, ecru, kremowe... pytając o spektrum, masz na myśli kolory? jeśli tak, to nie wszystkie... choć już wrzuciłam ZIELONY na forum pozdrawiam, kolorowych snów, l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl BIALY apéritif, IP: 84.97.102.* 04.08.04, 00:49 czyli pastis z woda w proprcji 1:5 + kostki lodu... :) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica PASTIS 04.08.04, 00:52 nigdy nie miałam okazji kosztować, czy jest dostępny w Polsce? ciekawe, że po rozcięczeniu z wodą nabiera mlecznego zabarwienia. ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: PASTIS IP: 84.97.102.* 04.08.04, 00:55 tez nie wiem jak to sie dzieje, ale mysle, ze jottka lub wedrowczyni kiedys nam to oswieca... Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: PASTIS 04.08.04, 01:12 lunatica napisała: > nigdy nie miałam okazji kosztować, czy jest dostępny w Polsce? ciekawe, że po > rozcięczeniu z wodą nabiera mlecznego zabarwienia. ciekawe. Dostępny, dostępny, np. firmy Ricardo Podobne właściwości ma bułgarska mastika i greckie ouzo (też od biedy dostępne) Bo wszystko to anyżowki. Nie, sorry, to "bo" niczego nie wyjaśnia. Nie wiem, dlaczego tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: BIALY deser... IP: 84.97.102.* 04.08.04, 00:53 czyli "ile flottante": "wyspy" plywajacych bialek na oceanie sosu waniliowego... (cos mi ten pastis tu miesza :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Re: BIALY deser... 04.08.04, 00:58 Teraz mnie wzielo na anyzkowo... A wata cukrowa? Jak najbardziej biala! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl BIALA krolowa...jeszcze deser IP: 84.97.102.* 04.08.04, 01:03 do oszronionego pucharka nakladamy galki lodow: waniliowych, smietankowych, kokosowych, polewamy goracym sosem czekoladowym (z bialej czekolady), wyciskamy bita smietane, posypujemy wiorkami kokosowymi lub platkami migdalow.... Uwaga, przepis wyprodukowany pod wplywem pastisu i BIALYCH myszek, wiec nie recze za efekt koncowy.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna...... Kolorowych snow... IP: 84.97.102.* 04.08.04, 01:39 ...ja ide sie przytulic do BIALEJ poduszki... Ksiezyc (bialy!) zaglada mi do okna... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: gramy w BIAŁE 04.08.04, 02:42 Cielęcina w potrawce. Lody śmietankowe. Lody ananasowe. Odpowiedz Link Zgłoś
malwis19 Re: gramy w BIAŁE 04.08.04, 08:16 To może jeszcze ZUPA NIC: 50g ryżu, 870 ml mleka, 70 ml wody, 2 żółtka, 1 białko, 110g cukru, sól Ryż przebrać, opłukać, rozkleić na mleku i wodzie. Mleko zagotować, utrzeć żółtka z cukrem, można zaparzyć ubijając na parze. Do żółtek wlać cienkim strumieniem część gorącego mleka nie przerywając ubijania. Temperatura masy nie może przekroczyć 70 st. C. Ubić pianę z białka, wymieszać z cukrem i gotować na pozostałym mleku jak kluski kładzione. Wyjmować łyżką cedzakową i włożyć na talerz. Zalać mlekiem połączonym z ryżem i zaparzonymi żółtkami, dodać trochę soli. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: gramy w BIAŁE IP: 217.11.133.* 04.08.04, 08:35 Komputer mi dziwaczy i mam kłopot z logowaniem :( 1. zacznijmy od zup: a) zupa krem z kalafiora ze śmietaną b) to samo, ale z porów c) zupa z białych ryb (wg giezika z dodatkiem ryby wędzonej :)) też w postaci kremu 2. Dania główne: a) ryż (bezdyskusyjnie) b) pure z młodych pyrek ze śmietaną - jasnokremowe c) cielęcina lub drób z beszamelem (polecam dodanie rozmarynu ;)) d) ryba gotowana na parze lub w folii, albo klasycznie np. lin w śmietanie, sandacz, szczupak, karp niezmasakrowany panierką. 3. sałatki i surówki a) rzepa, o której ktoś pisał b) środek kapusty pekińskiej - bladozielony 4. desery: a) dobrze utarty kogiel-mogiel jest prawie biały. W razie wątpliwości można podać z bitą śmietaną ;) b) tort bezowy ze śmietaną Jako aperitif zdecydowanie pastis - gdzieś nawet widziałem, ale nie przypomnę sobie w jakim sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch BIAŁ SER 04.08.04, 10:33 a biały ser z czosnkiem, albo z chrzanem? Nikt o nim nie pamiętał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: gramy w BIAŁE IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.08.04, 08:35 ajo blanco - wybitnie biała (i zdaje sie ze to niemal to samo: biale gazpacho) kurczak w sosie z białej czekolady (no kurczak po usmażeniu brązowawy, ale juz po przekrojeniu biały) sałatka z krewetek i jabłek (ogórek kiszony troche zazielenia, ale majonez to tłumi) kalafior w sosie serowym zupa pieczarkowa na mleku chowdery z miesa bialych ryb (lub krewetek) No i ryby z bialymi sosami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: gramy w BIAŁE cd IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.08.04, 08:44 o jeszcze sobie przyupomnialem (to suplement do ryb) halibut w sosie z Pernodu i rowniez w sosie szampanskim no i jakze moglbym zapomniec - MAKARONY z sosem alfredo z sosem cytrynowym z sosem cebulowym z mascarpone i pieczarkami PS. Choc to raczej rozwazania dla tych ktorzy zajmuja sie mozgiem i pamiecia, ale ciekawe jak przypominacie sobie takie konkretne kolorystyczne potrawy ? Bo mnie rozbawilo, ze po prostu musze sie nieco mocniej skupic (jak to moje dziecko mów "zapatrzyć się" i w pewnym momencie pojawia sie same przed oczami te "białe potrawy" Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica dokładnie... dobrze je widzę :-) 04.08.04, 09:10 a najdziwiniejsze jest to, że widzę również te których nigdy nie kosztowałam... ach, te oczy wyobraźni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: dokładnie... dobrze je widzę :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 10:21 pure z ziemniakow (odmiany kremowej, ubite z mlekiem) pure z selerow Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: gramy w BIAŁE 04.08.04, 10:35 Twarożek ze śmietaną,makaron w sosie serowym z serka topionego,ptasie mleczko z mleka skondensowanego,pierogi ruskie albo z twarogiem,zupa mleczna,zupa nic (chociaż może trochę trochę żółtawa). Tak mi się po głowie coś przewala że kiedyś było w wyższych sferach rządowych polskich wydane na cześć jakiejś głowy innego państwa(nie wiem czy nie dla królowej brytyjskiej)białe przyjęcie,obiad na którym podawano tylko białe potrawy.I z tego co pamiętam to była ryba jakaś,cos w beszamelu chyba i jakiś deser z białym makiem.Może komuś innemu się coś więcej przypomni. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: gramy w BIAŁE 04.08.04, 16:08 Będzie nieskładnie: Białe potrawy: Biala rzepa Smietana - sledzie w smietanie.. rzodkiewka obrana ze skórki hihihihi kokos, mleko kokosowe - ZUPA KOKOSOWA Filety rybne w folii (np z chrzanem) Makaron w sosie smietanowo - serowym Zupa tarator? Tonację ma biało zieloną (bardziej białą, niż zieloną ).. tyle, ze jest mocno naczosnkowany.. Panna cotta jest biaława. Smietanowiec też. Zabaione i kremy cytrynowo , mleczno jakieś tam też (no, kremowe) sałatka owocowa: Jabłka (np Granny Smith.. bez skórki), gruszki, liczi z puszki, banany (skropione cytryną) , ew. "białę" winogrona. Całosc zalana jogurtem naturalnym z cukrem waniliowym desery jogurtowe z żleatyną i owocami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Italiana Sos Alfredo IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 04.08.04, 17:32 Skladniki: lyzeczka masla, szklanka slodkiej smietany, czarny pieprz (swiezo zmielony!), garsc parmezanu Do rozgrzanego masla wlewamy smietane i czesto mieszajac podgrzewamy. Smietana nie powinna sie gotowac, ale musi miec taka temperature aby zaczela gestniec. Gdy na lyzce umoczonej w goracej smietanie mozna rysowac palcem niezamazujace sie wzorki, sos jest prawie gotowy--trzeba dodac do niego duzo czarnego pieprzu i dosypac polowe parmezanu. Teraz do sosu dodaje sie ugotowany al dente makaron (fettucine, tagliatelle)i posypuje reszta parmezanu. Niskokaloryczne to nie jest, ale smakuje doskonale. No i latwe do zrobienia Odpowiedz Link Zgłoś