Dodaj do ulubionych

zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie

06.08.04, 10:03
witam, pewnie juz ten watek nie jeden raz sie pojawial, ale mialabym prosbe o
rekomendacje jakis fajnych restaruacji w warszawie; kuchnie wszystkie oprocz
meksykanskiej i hiszpanskiej, musi miec ogrode;), ceny nizsze od fukiera;), i
fajny klimacik; znacie takie knajpy? mam urodziny koleaznki w poniedzialek...
pozdraawiam,
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 12:19
      wejdz na forum warszawa - restauracje
    • Gość: bruno Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie IP: 217.11.133.* 06.08.04, 12:23
      Mój typ - 4 pory na skrzyżowaniu Marszałkowskiej i Królewskiej vis a vis Ogrodu
      Saskiego.
      Kuchnia typu włoskiego, miła atmosfera, dobrze dobrana muzyka, ładne wnętrze.
      Ceny 20-40 zł.
      • marghe_72 Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 12:24
        Bruno, podaj jakieś przykłądy z menu, bo mnie toto od dawna frapuje:)
        m.
        • Gość: bruno Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie IP: 217.11.133.* 06.08.04, 12:29
          Nie podam, bo jestem zapracowany pracą. ;)
          Z tego co pamiętam, menu opiera się na "włoszczyźnie" - potrawy makaronowo-
          jarzynowo-serowe. Jakieś szybkie potrawy mięsne. Dobry wybór win.
          Ale atmosfera - cudna i przyjazna. Jeden z niewielu lokali, gdzie można
          rozmawiać nawet szeptem, bo żadna rąbanka disco-techno-hiphopowa nie zagłusza.
          Sączy się jazz, swing, nieinwazyjne etno. A wszystko to półgłosem.
      • graape Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 13:39
        a wiecie cos moze o Bodyguita na Pl, Zbawiciela? to jest kuchnia kubanska...
        brzmi ciekawie ael jeszcze tam nie bylam... i zastanawiam sie nad "adler" na
        Mokotowskiej.. co sadzicie?
        • brunosch Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 13:44
          Adler jest ciężkostrawny, a ostatnio ponoć zjechała mu jakość - sam nie
          sprawdzałem. Może być jeszcze Fischer na pl. Bankowym; ogródek ma, ale co za
          przyjemność siedzieć wśród autobusowych spalin?
          • graape Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 13:50
            ciezkostrawnosc bym jakos przezyla, gorzej z jakoscia;)a na bankowym to nie,
            tam jakos kameralnie mi nei wyglada...
        • nobullshit Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 14:14
          kuchnia kubańska nie jest "ciekawa" :)

W Bodeguicie byłam jakieś sto lat temu, tuż po otwarciu. Raz.
          Ale mogło się zmienić :)
          • Gość: olo Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.04, 00:14
            Bladego pojęcia nie masz nobullshit o kuchni kubańskiej i bzdury opowiadasz.
            Wymieńjakies danie kubańskie,
            • nobullshit Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 07.08.04, 00:53
              Gość portalu: olo napisał(a):

> Bladego pojęcia nie masz nobullshit o kuchni kubańskiej i bzdury opowiadasz.
              > Wymieńjakies danie kubańskie,

1) take it easy
              2) wolno mi uważać, że kuchnia k. "nie jest ciekawa" - i tylko tyle napisałam.
              mając na myśli jej kurczakową monotonię i ubogie zastosowanie warzyw.
              3) testowałam ją przez dwa tygodnie na miejscu, co jest chyba jakąś podstawą
              do wyrobienia sobie opinii - choć przyznaję, nie bywałam w prywatnych domach.
              Smakowały mi "congri" czy sos "mojo", i kanapski za peso
              z ulicznych straganów, ale jak dla mnie to trochę mało. :)

• Gość: olo Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.04, 22:29
                Twierdzenie że kuchnia kubańska nie jest ciekawa / co ta oznacza /dowodzi
                wyjatkowej ignorancji . Masz prawo tak pisac ale pamietaj że takie opinie
                moga wywoływac czyjs sprzeciw. Powód to nieznajomosc tej kuchni a własciwie
                kuchni hiszpańskiej czy portugalskiej.Mówiąc o mało ciekawej kuchni zapominasz
                a moze nie wiesz jakie jest tam bogactwo doskonałych gatunków ryb i skorupiaków
                Takich ostryg, langust, kreweteki jak u wybrzezy Kuby w niewielu miejscach
                jeszcze spotkasz. A warzywa i owoce to istny raj dla podniebienia. Nieznane
                u nas maniok, bataty, gombo,papaya,goyawa... A popularne w tej kuchni rózne
                odmiany bananów i orzechów kokosowych. A znakomite napoje np ze swiezych
                ananasów. Moze zbyt słodkie ciasta. Jezeli byłas na Kubie i jadłas tylko
                kurczaki to kupiłas najtańszy pobyt. A wystarczyło ruszyc do którejs z licznych
                jadłodajń. Nie znasz Kuby, choc mozliwe za zaliczyłas tan kraj. Kuchnie kubańska
                znakomicie poznasz np. w Miami. I jeszcze jadno, kubańska kawa podawana po
                posiłku. Takiego smaku sie nie zapomina. Mozesz więc / masz prawo / pisac np
                że ziemia jest płaska ale to oryginalnosci nie przysparza.
                • Gość: Nobullshit Kuchnia kubańska - do Ola IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 07.08.04, 22:55
                  Będąc pod wrażeniem tego dość niedawnego pobytu na Kubie
                  mogłam się trochę zaplątać i wyrazić niejasno.

Jeśli mówimy o kuchni kubańskiej w sensie, nie wiem, jak to nazwać,
                  historycznym, czyli o niesamowitej mieszance hiszpańsko / francusko /
                  kreolsko / tubylczej, zgadzam się z Tobą. Tylko że właśnie - trzeba by jechać
                  do Miami. Trudno jest tak zjeść w Polsce czy na samej Kubie.

Nie zaprzeczysz chyba, że w tym pięknym, ale nieszczęśliwym i biednym
                  kraju nikt sie nie zajada na co dzień owocami morza, wołowiny
                  nie uświadczysz, bo za nielegalby ubój grozi 10 lat więzienia,
                  a co do warzyw, to nie mogłam pojąć, dlaczego w tym klimacie
                  tak im się kiepsko udają :) Zapewniam Cię, że nie wykupiłam "najtańszego
                  pobytu", i że odwiedziłam sporo paladares.

Jest to też pewnie kwestia osobistych preferencji - i nic na to nie poradzę,
                  że dla mnie w porównaniu z kuchnią chińską czy wloską (że uzyję doś odległych
                  geograficznie przykładów) kuchnia kubańska wypada mniej "ciekawie".

Pozdrawiam, nb

PS. Czy Cię trochę ułagodzę, jeśli napiszę, że mojito rules? :)
                  • Gość: olo Re: Kuchnia kubańska - do Ola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.04, 22:55
                    Juz lepiej. W hotelach Varradero spróbujesz każdego specyjału kuchni kubańskiej.
                    Ale za to trzeba zapłacić. Jeżeli masz zaprzyjaznionego kubańczyka także mozesz
                    cos ciekawego popróbować. zZ tym nieszcześliwym krajem to troche przesada.
                    Pojedz na Haiti. dominikane do Nikaragui to zobaczysz biedę i nieszczęście.
                    A owocami morza na codzień nie zajadaja sie ani Włosi ani Francuzi czy inni
                    mieszkańcy wybrzezy Morza Sródziemnego. To po prostu jest coraz droższe.
                    Natomiast kuchni kubańskiej, włoskiej czy francskiej w Polsce nie poznasz.
                    A to dlatego ze jestesmy zbyt biedni by np codziennie sprowadzać no pomidory
                    bazylję wygrzana na słońcu czy ichnij czosnek.Pozdrawiam
            • Gość: Pichciarz Peace, peace: links to Cuban recipes IP: *.proxy.aol.com 08.08.04, 02:07
              urloogle.com/zt
              • Gość: Nobullshit Re: peace: links to Cuban recipes - dzięki :)) n/t IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 08.08.04, 02:21
    • marghe_72 Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 13:50
      Adlera odradzam.
      Nacięłam sie i to mocno.
      m.

A moze Jazz Bistro Gwiazdeczka Na Starówce?
      • graape Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 13:53
        ale to nie jakas garmazerka?
        • marghe_72 Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 13:57
          Nie, to miły lokal z całkiem zjadliwym jedzeniem:)
          www.jazzbistro.pl/lokale_piwna.htm
          nie mylic z Jazz Bistro na Koszykowej i z Nu Jazz Bistro na Zurawiej ("soeć ta
          sama, lokal inny). Z tego co wiem prowadzą również restaurację w Siedlisku
          Morena.
          • graape Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 14:11
            dzieki, fajnie to wyglada, bylam wczoraj w NU jazz bistro- jedzenie dobre ael
            obsluga fatalna; mam andzieje ze tutaj obsluga do zniesienia;)
    • Gość: hmmm... Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie IP: *.saint / 195.117.38.* 06.08.04, 14:14
      Bodygita (czy jak to się pisało) padła. Może i słusznie - cen nie mieli
      najniższych, jakość, a zwłaszcza ilość jedzenia też bywała kontrowersyjna. Ja
      polecam Tam-Tam (jeśli nie znasz) na Foksal - klimat ok i baardzo dobre
      jedzenie. Kuchnia niby afrykańska, ale ja bym ją określiła jako "fusion". Sporo
      naleciałości włoskich. Ale wszystko jest naprawde baaardzo smaczne, a porcje
      jak na Warszawę zadziwiająco duże.
    • nobullshit Bar w Oficynie na Chmielnej 06.08.04, 14:16
      Rekomenduję tę restaurację ostatni raz, bo nie chcę mieć tam
      większego tłoku :)
      • Gość: giezik Re: Bar w Oficynie na Chmielnej IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.08.04, 14:19
        próbowałem sie tam dostac w ciagu ostatnich 2 tygodni kilka razy. Ogrodek zapelniony. Mam nadzieje ze po sezonie nie spadnie im jakosc i atmosfera
        • nobullshit Re: Bar w Oficynie na Chmielnej 06.08.04, 14:24
          Gość portalu: giezik napisał(a):

> próbowałem sie tam dostac w ciagu ostatnich 2 tygodni kilka razy. Ogrodek
          zapel
          > niony. Mam nadzieje ze po sezonie nie spadnie im jakosc i atmosfera

Ja zawsze robię rezerwację.
          Jakość trzymają równo od kilku lat, niestety ceny trochę wzrosły.
    • marghe_72 Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 14:28
      Oficyna już w zeszłym roku była ok:) zatem nie powinno sie zepsuc przez
      najbliższe 2 tyg:))
      Co do Tam Tamu - osobiscie bardzo, ale to bardzo nie lubię tego miejsca. Chyba
      płynie na fali dawnej popularnosci. Obsługa raczej ordynarna i leniwa,
      jedzenie nie ma wiele wspólnego z dobrym jedzeniem, porcje moze i duze, ale
      składniki kiepsciutkie i pomysły nieciekawe (2 kawałki suszonego pomidora na
      dużym, faktycznie, talerzu sałaty to dla mnie nieco za mało, zero dressingu),
      zbyt głośna muzyka itp. Jak dla mnie odpada.

ps. wszystko IMHO rzecz jasna, jak zwykle.
      • Gość: Liska Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie IP: 81.210.125.* 06.08.04, 14:44
        Ja od lat jestem wierna Qchni Artystycznej. Ostatnio nawet obsługa się
        poprawiła, bo wcześniej była tragiczna. Lekkie jedzenie, zawsze fajnie podane.
        Ogródek (wprawdzie betonowy, ale jednak).
        • graape Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 14:46
          ale za to Quchnia jest drogawa..;(((
    • Gość: monia Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie IP: *.tele2.pl 06.08.04, 14:58
      Polecam bardzo na Wilczej Bacio pyszna wloska kuchnia ogromny wybor past i
      przystawek, na dziendobry serwuja bruschietty.Nio i pyszne wina. Na tejze samej
      ulicy Wilczej blizej Kruczej (w ogole i jedne i druga to kierunek od Kruczej w
      strone Pl. Trzecy Krzyzy)to Presto tez wloskie zarelko, ale nie tylko. Polecam
      tez na Kruczej Orange trzeba minac skrzyzowanie z Wilcza ;-) podaja tam
      rewelacyjna salatke z watrobkami drobiowymi i malinami, oraz bardzo dobre
      placki ziemniaczane.

To tak z rewiru w ktorym pracuje.

Idac dalej bardzo mi smakuje jedzenie w Tam Tam wbrew opiniom niektorych. Nie
      trafilam na mala porcje jeszcze nigdy tam, serwuja tam pyszna salatke z serami,
      bardzo dobre poledwiczki wieprzowe i jest tego naprawde duzo i smacznie.

Hmm kolejne miejsce czyli Bar w oficynie na Chmielnej, 3 razy sie zajadalam tam
      penne z sosem z grzybowym gdzie oczom moim ukazaly sie najprawdziwsze borowiki
      i pietruszka, wszystko podane bez przesadyzmu i smacznie.

W okolicach czyli na Szpitalnej jest GAGA, ktora moim zdaniem serwuje najlepsza
      pizze w W-wie, goraco polecam pizze Princessa z szynka, ananasem i krewetkami.
      Bardzo dobre ceny czyli niskie.

Hmm bywam tez czasem w Jazz Bistro na Pieknej, i polecam nalesniki z tej knajpy.
      • marghe_72 Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 15:01
        Jak prawdziwa włoska pizza to Compagnia del Sole albo Venezia (ale tu dośc
        dawno nie byłam), ew. Piccola Italia w Alei Krakowskiej.
        Gagi nie znam, ale sądzac po opisie pizzy Princessa (poprawnie po włosku
        powinno być Principessa) to raczej niewiele ma wspolnego z włoską pizzą.

Nie czepiam sie, wyrażam swoją opinię.
        • Gość: monia Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie IP: *.tele2.pl 09.08.04, 13:24
          Marghe ubodla mnie Twoja opinia bo podwazasz moj smak. Zarekomendowalam jedna
          pizza bo zjadlam wszystkie z karty i taj jest rzeczywiscie najlepsza (jak na
          mojego smaka). Ciasto na pizze jest niestety w ogole nie slone bo dodaja do
          niego piwa jak wyczuwaja moje kubki smakowe. Prawdziwa wloska pizza? Hmmm
          ogromny placek z pomidorami i mozarella i bardzo chrupiacy nie bardzo mi
          odpowiada bo nie lubie az tak chrupkiego jedzenia. Zreszta we Wloszech mozna
          spotkac tysiace roznych odmian pizzy i co niestety jest bolaczka jak na pizze
          to niestety nie do Wloch. Nie smakuje mi ichniejsza pizza, w przeciwienstwie do
          kazdej innej wloskiej potrawy bo za ta kuchnia przepadam.

W kazdym razie zapraszam do Gagi jezeli krucho z kasa i chcecie dobrze zjesc.
          Jedna duza pizza na dwie osoby spokojnie wystarczy i co mnie cieszy maja dobry
          wybor win.
      • graape Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 06.08.04, 15:11
        Bacio znam i faktycznie b dobra- zreszta pamietam tam fajna randke;))));
        Wiesz, uparlam sie ze teraz pojde do knajpy w ktorej jeszcze nie bylam; acha- i
        gratuluje miejsca pracy; Wczoraj bylam w Nu na zurawiej i wlasnie b zalowalam
        ze moja praca jest zlokalizowana b daleko od centrum- praktycznie na wsi;(
        widze ze wiele osob rekomenduje "bar w oficinie" - takze tam pewnie sie tez
        wybiore...jak mam wybrana knajpe- to teraz czas znalezc sponsora ;))))dzieki
    • kwik Re: nie restauracja ale 06.08.04, 15:28
      "forteca" (w parku traugutta, na wysokosci mennicy)- menu - mieszanka potraw z
      przybytkow panstwa kreglickich.
      calosc w ogrodku (wiec raczej przy dobrej pogodzie).
      "na dachu" brykaja dwie kozy :P
    • iwonnka Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 07.08.04, 15:25
    • iwonnka Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 07.08.04, 15:25
    • Gość: innka Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 07.08.04, 15:31
      jeśli jeszcze nie wybrałaś, to polecam "spiżarnię" na słomińskiego (ale wchodzi
      się od ul dzikiej, tużp rzy rondzie babka. jedzonko typowo domowe a do tego
      bardzo ciekawe piwa i wina no i ceny nawet na studencką kieszeń.
      atmosfera "luźna, choć nie pozbawiona elegancji", jest ogródek i to całkiem
      miły. polecam
    • i.nes Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 07.08.04, 22:42
      Ja lubię Manufakturę (na ul.Bendnarskiej, blisko Dziekanki). Kiedyś była tylko
      naleśnikarnią, ale teraz rozwinęli się o makarony i inne dania, tak że każdy
      coś może wybrać. Z winami cienko, ale da się coś wybrać. Dla mnie i tak ważne,
      że martini jest ;) Dużo miejsca. Spokojnie. Sympatyczne miejsce, choć bez
      ogródka. Ale po posiłku można iść w stronę Starówki i gdzieś po drodze
      przysiąść na piwko pod parasolem.
      • marghe_72 Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie 09.08.04, 13:25
        Odradzam Fortecę.
        Tzn na piwo/kawę / sok itp fajne miejsce (kącik zabaw i opiekunka do dzieci!!)
        jedzenie raczej nieciekawe
        m.
    • Gość: Rosey Re: zarekomendujcie jakas fajna restur. w wawie IP: 62.29.137.* 09.08.04, 13:53
      Polecam restaurację serbską Banja Luka na Puławskiej - mają ładny i klimatyczny
      ogródek. Reszta (ceny, menu) - tez OK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka