Gość: nieświadoma IP: *.imp.lodz.pl 09.08.04, 11:48 Czy są jakieś zalety garów z aluminium? Tj. czy w czymkolwiek są one lepsze niż garnki emaliowane i stalowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziemiomorze Re: Garnki aluminiowe 09.08.04, 14:39 Gość portalu: nieświadoma napisał(a): > Czy są jakieś zalety garów z aluminium? Tj. czy w czymkolwiek są one lepsze > niż garnki emaliowane i stalowe? Jeden znajomy lekarz mnie straszyl, ze z takich garnkow to aluminium przez lata uzywania utlenia sie do potraw - a tlenek aluminium, jak twierdzil, odklada sie w komorkach nerwowych i mozgu i zwieksza ryzyko zachorowania na Alzheimera. Nie mam pojecia, czy to prawda plotkarskie zet Odpowiedz Link Zgłoś
5krynia Re: Garnki aluminiowe 09.08.04, 15:15 Ziemiomorze ma rację. W tych garnkach jak już musisz gotować,nie przechowuj kwaśnych produktów(bigos,kapuśniak,szczawiowa,rabarbar itp).Po ugotowaniu,przełóż do innego naczynia o ile zostaje reszta do przechowania.Krótko mówiąc im krótszy kontakt produktów z aluminium,tym lepiej.Też tak słyszałam lub czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieświadoma Re: Garnki aluminiowe IP: *.pttox.lodz.pl 11.08.04, 09:37 Z opóźnieniem, ale tym serdeczniej dziękuję za rady. Wnioskuję z tego, że takie garnki jednak w niczym lepsze nie są - wręcz przeciwnie. Pytanie było spowodowane scenką rodzajową widzianą na targu, kiedy to sprzedawczyni zachwalała potencjalnej klientce garnek: "ale on jest z aluminium!" O szkodliwości aluminium też słyszałam, ale czasem czego się nie robi aby zupa była bardziej jadalna... No to postanowiłam zasięgnąć języka u światlejszych. Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Garnki aluminiowe 11.08.04, 10:47 Lepsze nie sa na pewno, ale ze szkodliwoscia tez nie nalezy przesadzac / oczywiscie uwzgledniajac zasady uzywania podane wyzej /. Znam osoby ponad 90- letnie, ktore przez okolo 80, jesli nie wiecej, jadly potrawy gotowane w garnkach aluminiowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieświadoma Re: Garnki aluminiowe IP: *.imp.lodz.pl 11.08.04, 12:19 Z niczym nie należy przesadzać. Ale czy zupa grochowa (albo jakakolwiek inna potrawa) upichcona w garze z aluminium jest lepsza, pichci się szybciej, równiej, nie przypala się itd. Chodzi mi o PRZEWAGĘ tych garnków nad emaliowanymi i stalowymi Odpowiedz Link Zgłoś