Dodaj do ulubionych

trawa cytrynowa

03.11.13, 13:34
czy ktos juz ma praktyke, dopiero zaczelam po dwoch tygodniach tak wyglada:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3538850,5,44,71791,chodowla-trawy-cytrynowej,chodowla-trawy-cytrynowej.html

potem do doniczki,
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: trawa cytrynowa 03.11.13, 17:07
      Hodowla.
      przez samo H.
    • buka007 Re: trawa cytrynowa 03.11.13, 17:37
      uo! a jak to sie hoduje? mozesz cos więcej o tym napisać?
      A pozniej jak ? jak szczypior rosnie?
      Powiem szczerze, że od jakiegos czasu nie uzywam trawy, raczej liscie kafiru, ale zainteresowala mnie twoja plantacja :-)

mhr2 napisała:

> czy ktos juz ma praktyke, dopiero zaczelam po dwoch tygodniach tak wyglada:
      • squirk Re: trawa cytrynowa 03.11.13, 18:24
        buka007 napisała:

> uo! a jak to sie hoduje? mozesz cos więcej o tym napisać?
        > A pozniej jak ? jak szczypior rosnie?
        > Powiem szczerze, że od jakiegos czasu nie uzywam trawy, raczej liscie kafiru, a
        > le zainteresowala mnie twoja plantacja :-)

A mogę ja? Koleżanka sadziła i podzieliła się wiedzą na blogu, podlinkować nie mogę bo odrzuca jako spam.
        Kupuje się w sklepie łodygi trawy, mogą wyglądać na suche, nie należy się tym przejmować, wkłada się do wody, po ok. 4 tygodniach powinny pojawić się korzonki, wtedy przesadza się w grunt/do donicy. Wyrasta na spora kępę więc miejsca potrzebuje dużo. Na zimę trzeba zabezpieczyć przed mrozami.
        :-)
        • buka007 Re: trawa cytrynowa 04.11.13, 06:42
          o, to jak bambus. ciekawy eksperyment, moze sobie wyhoduje jedna na probe :-)
          dziekuje za wyjasnienie
        • znana.jako.ggigus te lodygi musza 04.11.13, 09:55
          byc specjalnie suche? bo akurat mam trawe w domu i tez moge sprobowac.
          Czy moge normalnie kupna trawe lup do doniczki?
          • mhr2 Re: te lodygi musza 04.11.13, 10:52
            na programie ogrodniczym poslyszalam, kupilam je, lekko ocielam spod i skrucilam na 0k.10cm, wstawilam do szklanki i 1cm wody i tak teraz wyglada, jak kozonki beda wieksze to wtedy do doniczki, to do piero pruba dlatego sie spytalam!
          • Gość: senin trawa cytrynowa potrzebuje... IP: *.dyn.iinet.net.au 04.11.13, 11:25
            ciepla i duzo wody - w koncu to roslina tropikalna

ja zazwyczaj (po kolejnych przeprowadzkach) kupuje peczek (3-4 lodyzki) I zuzywam ale odcinam ok 10mm na samym dole. Wkaldam to do miseczki z woda I czekam az pusci korzenie. Wtedy bec do doniczki/na grzadke
            podlewac nalezy dosc duzo

poczatek jest dosc frustrujacy, trzeba kilka miesiecy by wyhodowac klacza sensownej grubosci (ok 1 cm srednicy), ale jak 'sie zawinie" to pedzi jak szalona
            • mhr2 Re: trawa cytrynowa potrzebuje... 05.11.13, 11:33
              Gość portalu: senin napisał(a):

> podlewac nalezy dosc duzo

no wlasnie sie doczytalam ze podlewac 2razy na tydzien wystarczy, zima mniej, ale to zalezy w jakim klimacie sie to uprawia, dla mnie bedzie wedrowka, podziwiam jak codziennie kilka mm trawy wyrasta jest narazie w szklance z woda:)
          • squirk Re: te lodygi musza 04.11.13, 17:36
            znana.jako.ggigus napisała:

> byc specjalnie suche?

Nie, chodziło mi o to, żeby sie nie przejmować nawet, jeśli wydają się nieco suche, bo i tak korzonki wypuszczą, musiałyby być bardzo bardzo stare i suche żeby nic z tego nie wyszło. Może to być zwykła trawa cytrynowa z marketu.
            :-)

PS. Kupiłam kolejną porcję tofu i zgadnij, czyja to "wina" ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka