mhr2 03.11.13, 13:34 czy ktos juz ma praktyke, dopiero zaczelam po dwoch tygodniach tak wyglada: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3538850,5,44,71791,chodowla-trawy-cytrynowej,chodowla-trawy-cytrynowej.html potem do doniczki, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buka007 Re: trawa cytrynowa 03.11.13, 17:37 uo! a jak to sie hoduje? mozesz cos więcej o tym napisać? A pozniej jak ? jak szczypior rosnie? Powiem szczerze, że od jakiegos czasu nie uzywam trawy, raczej liscie kafiru, ale zainteresowala mnie twoja plantacja :-) mhr2 napisała: > czy ktos juz ma praktyke, dopiero zaczelam po dwoch tygodniach tak wyglada: Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: trawa cytrynowa 03.11.13, 18:24 buka007 napisała: > uo! a jak to sie hoduje? mozesz cos więcej o tym napisać? > A pozniej jak ? jak szczypior rosnie? > Powiem szczerze, że od jakiegos czasu nie uzywam trawy, raczej liscie kafiru, a > le zainteresowala mnie twoja plantacja :-) A mogę ja? Koleżanka sadziła i podzieliła się wiedzą na blogu, podlinkować nie mogę bo odrzuca jako spam. Kupuje się w sklepie łodygi trawy, mogą wyglądać na suche, nie należy się tym przejmować, wkłada się do wody, po ok. 4 tygodniach powinny pojawić się korzonki, wtedy przesadza się w grunt/do donicy. Wyrasta na spora kępę więc miejsca potrzebuje dużo. Na zimę trzeba zabezpieczyć przed mrozami. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
buka007 Re: trawa cytrynowa 04.11.13, 06:42 o, to jak bambus. ciekawy eksperyment, moze sobie wyhoduje jedna na probe :-) dziekuje za wyjasnienie Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus te lodygi musza 04.11.13, 09:55 byc specjalnie suche? bo akurat mam trawe w domu i tez moge sprobowac. Czy moge normalnie kupna trawe lup do doniczki? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: te lodygi musza 04.11.13, 10:52 na programie ogrodniczym poslyszalam, kupilam je, lekko ocielam spod i skrucilam na 0k.10cm, wstawilam do szklanki i 1cm wody i tak teraz wyglada, jak kozonki beda wieksze to wtedy do doniczki, to do piero pruba dlatego sie spytalam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin trawa cytrynowa potrzebuje... IP: *.dyn.iinet.net.au 04.11.13, 11:25 ciepla i duzo wody - w koncu to roslina tropikalna ja zazwyczaj (po kolejnych przeprowadzkach) kupuje peczek (3-4 lodyzki) I zuzywam ale odcinam ok 10mm na samym dole. Wkaldam to do miseczki z woda I czekam az pusci korzenie. Wtedy bec do doniczki/na grzadke podlewac nalezy dosc duzo poczatek jest dosc frustrujacy, trzeba kilka miesiecy by wyhodowac klacza sensownej grubosci (ok 1 cm srednicy), ale jak 'sie zawinie" to pedzi jak szalona Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: trawa cytrynowa potrzebuje... 05.11.13, 11:33 Gość portalu: senin napisał(a): > podlewac nalezy dosc duzo no wlasnie sie doczytalam ze podlewac 2razy na tydzien wystarczy, zima mniej, ale to zalezy w jakim klimacie sie to uprawia, dla mnie bedzie wedrowka, podziwiam jak codziennie kilka mm trawy wyrasta jest narazie w szklance z woda:) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: te lodygi musza 04.11.13, 17:36 znana.jako.ggigus napisała: > byc specjalnie suche? Nie, chodziło mi o to, żeby sie nie przejmować nawet, jeśli wydają się nieco suche, bo i tak korzonki wypuszczą, musiałyby być bardzo bardzo stare i suche żeby nic z tego nie wyszło. Może to być zwykła trawa cytrynowa z marketu. :-) PS. Kupiłam kolejną porcję tofu i zgadnij, czyja to "wina" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś