Dodaj do ulubionych

mikser gotujący - warto?

03.11.13, 19:03
Zbliża się okres bożonarodzeniowy a zatem prezenty...
Mam zamiar siostrze kupić mikser. Czy warto kupić wariant z gotowaniem? I kenwood i clatronik i inne firmy mają wersje z grzaniem...
Korzystacie z tego czy to zawracanie głowy?
Może też podpowiecie jakiś model? Najwa zniejsze jest robienie ciasta, ale maszynka do mielenia, szatkowanie też się przyda....
Z góry dziękuję
jeep

PS. Sam mam wiekowego KitchenAida ale budżet na prezent mam niewystarczający na tę markę, stąd pytanie
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: mikser gotujący - warto? 03.11.13, 20:05
      Wszystko zależy od tego, co robi w kuchni twoja siostra.
      Takie miksery są ludziom potrzebne - świadczy o tym ich istnienie na rynku. Mi np za to trudno sobie wyobrazić coś mniej użytecznego. No chyba, ze się nałogowo robi np zabajone albo coś w tym styló.

Na twoim miejscu zastanowiłabym się nad potrzebami siostry. Ilu domowników, ile czasu w kuchni, co gotuje (bardziej warzywnie czy bardziej ciastowo czy tez np bawi się w domowy makaron) i na tym bazowała. I np jeśli mikser planetarny, to na ile osób ona piecze ciasta i czy piecze chleby (bo od tego zależy wielkość miski i moc silnika).

Poza tym - do współczesnych sprzętów agd pasuje jak nigdy powiedzenie 'jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego' - im bardziej sprzęt jest kombajnowy i wielofunkcyjny, tym większe ryzyko awarii (a potem się okazuje, że częśc zamienna kosztuje tyle, ile ćwierć miksera). Lepiej imo kupić dobry miser ciastowy , a osobno sprzęt mięsno-warzywny typu malakser z tarczami i mocnym silnikiem. Ale jeśli chcesz kombajn, może warto się zainteresować MUMami Boscha (zaczynają się, w zależności od modelu, od 500-600zł).
      • jeepwdyzlu Re: mikser gotujący - warto? 04.11.13, 16:34
        mum boscha fajny
        ale sądzę, że najważniejszy jest mikser ciastowy
        Można kupić Waszym zdaniem coś z układem planetarnym w budżecie do 1200 zł?
        j.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka