Dodaj do ulubionych

Gofry, czy ktoś wie

20.11.13, 12:55
jakim cudem zdołałam to schrzanic?
Rodzina lubi gofry, znalazłam przepis, wykonałam ciasto, wysmarowałam opiekacz olejem, nalałam ciasta, zamkłam, odczekałam i... góóóózik.
Nie dawało się wyjąc, lepiło się, odskrobywałam po kawałku.
Czy problem tkwił w moim błędzie, kiepskim opiekaczu, czy diabliwiedzączym?
W końcu nad morzem jak jemy gofry, to odchodzą im niemal same od opiekacza?
Jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • Gość: znana.jako.giggus Re: Gofry, czy ktoś wie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.11.13, 13:04
      musisz sobie wyrobic reke i temepratury i wyczucie.
      Tak na oko stwierdzam, ze ciasto blyo za rzadkie.
      Ale kiedy mialam szpanerska gorfownice w dawnych czasach to wiem, ile czasu wymaga wyrobie sie wlasnie, niestety. Niczego ni zeksrobuj, to teflon! Namocz, najlepiej polej pepsi, przykryj sciereczka (papierowa albo zwykla), a po nocy zmyj resztki.
      I zacznij szalenstwo od nowa, domowe gofry, jak sie czloiwiek nauczy, a kazdy sie nauczy! to fajna rzecz.
    • mhr2 Re: Gofry, czy ktoś wie 20.11.13, 13:16
      nisar napisała:

> Nie dawało się wyjąc, lepiło się, odskrobywałam po kawałku.

znam osobe ktora nawet tak potrafila zrobic tosty, a obok wyplywajacy serek tak sie spalil ze zepsul cala powierzchnie teflonu, a to tak w miedzyczasie robil cos innego i nie widzial(slyszal)sygnalu ze sa juz gotowe i poczekal dalej:D
    • Gość: pies-li-kot Re: Gofry, czy ktoś wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.13, 13:27
      Może zbyt szybko nalałaś oleju do opiekacza, nim osiągnął maksymalną temperaturę?
      Swoją gofrownicę zwykle smaruję miękkim masłem, tyle tylko, żeby pokryć teflon, ale tu raczej nie wina tłuszczu, tylko właśnie temperatury.
      A pierwszy raz to się zdarzyło? Przepis sprawdzony? Robię albo wg Michela Roux, albo z blogu "Belgia od kuchni", nie trzymam się tylko jednego przepisu, ale nigdy kuchy nie było:)
      • nisar Re: Gofry, czy ktoś wie 20.11.13, 13:53
        Czyli mam najpierw rozgrzać, potem smarować?
        No zdarzyło się pierwszy raz, bo raz robiłam :) i teraz się boję spróbować ponownie.

A kiedy te gofry się powinno wyjmować, od razu po zgaśnięciu lampki czy chwilę dac na ostudzenie?
        • novinka1 Re: Gofry, czy ktoś wie 20.11.13, 14:12
          Ja smaruję olejem, zamykam, następnie czekam aż lampka zgaśnie, znaczy że się nagrzało odpowiednio, nalewam, zamykam i czekam. Czasem czekam aż lampka znów zgaśnie, ale często sprawdzam w trakcie.
          Najlepszy przepis jest tutaj:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77678352,77678352.html
        • roseanne Re: Gofry, czy ktoś wie 20.11.13, 14:50
          smaruje pedzelkiem silikonowym maslem po rozgrzaniu, przed pierwszym gofrem
          nie chca mi sie odklejac, gdy sa niedopieczone
          moje bezgluty wymagaja ok 2 minut dluzej, niz swiatelko wskazuje
          metoda prob i bledow i wreszcie sie udaja - w handlu nie ma dla mnie dostepnych
      • Gość: pies-lkot Re: Gofry, czy ktoś wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.13, 14:33
        Chyba się zaplątałam;) pisząc o oleju w gofrownicy analogicznie do oleju na patelni:)
        W tym przypadku oczywiście przed rozgrzaniem ustrojstwa.
        Na pewno przed wlaniem ciasta urządzenie musi osiągnąć odpowiednią temperaturę (1 lampka gaśnie), a w trakcie smażenia nie lampka, a ocena wizualna;) decyduje o wyciągnięciu gotowych gofrów.
        • nisar Re: Gofry, czy ktoś wie 20.11.13, 14:49
          No więc u mnie nie udawało się dokonać oceny wizualnej, bo próbując otwierac opiekacz rozrywały się robione gofry na pół - dolna połowa pozostawała "przyspawana" do dolnej części opiekacza, górna do górnej.
          • ania_m66 Re: Gofry, czy ktoś wie 20.11.13, 14:58
            obawiam sie ze masz gofrownice do d... ktora niedostatecznie mocno sie nagrzewa,
            • ania_m66 za szybko sie wyslalo 20.11.13, 15:00
              albo duzo za wczesnie otworzylas opiekacz. wbrew pozorom gofry, w szczegolnosci pierwsza partia potrzebuja kilka minut. niektorzy ludzie nie maja wyczucia czasu :)
    • budzik11 Re: Gofry, czy ktoś wie 20.11.13, 17:15
      A upieczony gofr był rzeczywiście upieczony w środku czy surowy, ciasto się rwało?

Bo kwestia może być 1. w cieście, 2. słabej gofrownicy (ja mam dwie - jedna chyba 800W, druga 1200W - i używam tylko tej drugiej, pierwsza jest beznadziejna, piecze dłuuugo i gofry wychodzą gumowate), 3. w przepisie.
      Co do smarowania - ja niczym nie smaruję, nawet przed pierwszym gofrem - do ciasta dodaję roztopione masło, więc jest trochę tłuste samo w sobie, nie wymaga natłuszczania gofrownicy.
      • mhr2 Re: Gofry, czy ktoś wie 22.11.13, 13:04
        budzik11 napisała:

> Co do smarowania - ja niczym nie smaruję, nawet przed pierwszym gofrem - do cia
        > sta dodaję roztopione masło,

tak robie tez ciasto nalesnikowe, co za ulatwienie, po prostu znalezc dobry przepis!
    • squirk Re: winien jest brak słownika ortograficznego, 22.11.13, 13:08
      Gość portalu: x napisał(a):

A ja sądzę, że nisar napisała dokładnie to, co chciała :-)
      • nisar Re: winien jest brak słownika ortograficznego, 22.11.13, 14:34
        Dokładnie :)
        Dla ułatwienia: znam także prawidłową formę od zamknąć i wiem, że nie brzmi "zamkłam" :)
    • nisar Wygrałam!!! 24.11.13, 14:01
      Zrobiłam z zalinkowanego przepisu, dużo dłużej rozgrzewałam gofrownicę i dłużej piekłam. Wyszły :)
      • roseanne Re: Wygrałam!!! 24.11.13, 14:22
        super :-)
      • squirk Re: Wygrałam!!! 24.11.13, 14:51
        Gratuluję - i zapamiętam wątek, przyda się :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka