Dodaj do ulubionych

piątek trzynastego

13.12.13, 14:35
nie mógł przejść bez echa, spaliłam mikser robiąc hummus, widać 8latek nie wytrzymał zrobienia tahiny, a zaraz potem mielenia cieciorki :/

zostało mi sporo ugotowanej bez żadnych przypraw ciecierzycy, jakbyście ją wykorzystali, może macie jakieś przepisy na dobre pasty, myślałam o połączeniu jej z ugotowanymi ziemniakami i masłem, natką pietruszki ale nie wiem czy to dobry pomysł
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: piątek trzynastego 13.12.13, 14:38
      kuchniazone napisała:

> zostało mi sporo ugotowanej bez żadnych przypraw ciecierzycy, jakbyście ją wyko
      > rzystali, może macie jakieś przepisy na dobre pasty, myślałam o połączeniu jej
      > z ugotowanymi ziemniakami i masłem, natką pietruszki ale nie wiem czy to dobry
      > pomysł

Moim zdaniem bardzo dobry, wkropiłabym też soku z cytryny do takiej pasty, możesz też dodać usmażonej cebuli, jajko, namoczoną bułkę i upiec pasztet wegetariański.
      >
      • kuchniazone Re: piątek trzynastego 13.12.13, 14:54
        o, a mnie za to opcja z pasztetem bardzo się podoba, dzięki :) :)
    • squirk Re: piątek trzynastego 13.12.13, 14:54
      kuchniazone napisała:

> zostało mi sporo ugotowanej bez żadnych przypraw ciecierzycy, jakbyście ją wyko
      > rzystali, może macie jakieś przepisy na dobre pasty

www.ninawkuchni.pl/2011/03/pasta-do-chleba-z-ciecierzycy-z.html
      Ulubiona, robię regularnie, świetne na liściu sałaty czy tortilli, polecam.
      :-)
      • kuchniazone Re: piątek trzynastego 13.12.13, 14:56
        dzisiaj zrobię pasztet i przy okazji upiekę czosnek, prosty przepis i wydaje się być też ciekawy, dzięki :)
        • squirk Re: piątek trzynastego 13.12.13, 15:02
          kuchniazone napisała:

> dzisiaj zrobię pasztet i przy okazji upiekę czosnek, prosty przepis i wydaje si
          > ę być też ciekawy, dzięki :)

Tak jak autorka przepisu polecam wrzucanie zawiniętych w folię ząbków czy całych główek czosnku do piekarnika przy okazji pieczenia czegoś, ma potem mnóstwo zastosowań.
          • Gość: minor_swing squirk IP: *.play-internet.pl 13.12.13, 15:55
            sorki, że tak na forum, ale czy dostałaś moją dziękczynną wiadomość? :)
            • squirk Re: squirk 13.12.13, 15:58
              Gość portalu: minor_swing napisał(a):

> sorki, że tak na forum, ale czy dostałaś moją dziękczynną wiadomość? :)

Już patrzę, mam takie zamieszanie z przeprowadzką że nie wyrabiam się ze sprawdzaniem poczty z wszystkich kont a jak sprawdzam to sporo przegapiam w tym chaosie, muszę zerknąć na gazetowe co mi umknęło :-/ zaraz odpiszę.
        • znana.jako.ggigus ta zupa wygląda ciekawie 14.12.13, 14:13
          puszka.pl/przepis/8280-zupa-krem_pomidorowy_z_ciecierzycy.html
    • ania_m66 Re: piątek trzynastego 13.12.13, 21:02
      hehe,
      wlasnie dzisiaj tez robilam hummus na 20 osob i myslalam, ze zlamal mi sie bolec osadzajacy noz w malakserze, bo moj mikser ma lat 13. na szczescie to tylko hummus zapchal dziure w ktora sie ta czesc wsadza :)))
      z ciecierzycy zrobilabym to

kuchniazone napisała:

> nie mógł przejść bez echa, spaliłam mikser robiąc hummus, widać 8latek nie wytr
      > zymał zrobienia tahiny, a zaraz potem mielenia cieciorki :/
      >
      > rzystali, może macie jakieś przepisy na dobre pasty, myślałam o połączeniu jej
      > z ugotowanymi ziemniakami i masłem, natką pietruszki ale nie wiem czy to dobry
      > pomysł
      >
      >
      >
      • kuchniazone Re: piątek trzynastego 14.12.13, 14:05
        ja się właśnie zastanawiam co kupić, bo coraz więcej past robię i jednak mały mikser nie dawał za każdym razem rady, nie wiem czy lepszy robot czy wystarczy blender z dołączoną misą
        • dariafuria Re: piątek trzynastego 16.12.13, 14:13
          Robot na pewno daje większe możliwości, także kwestia do czego jeszcze byś go używała no i jaki jest budżet :) Znajoma ma robota philipsa i bardzo sobie chwali, a ona jest raczej z gatunku tych, dla których w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych i są w stanie zrobić absolutnie każde danie ;)
      • karo.8 Re: piątek trzynastego 15.12.13, 09:29
        ania czy możesz napisac jak przygotowujesz hummus.
        • ania_m66 Re: piątek trzynastego 15.12.13, 11:38
          poslugujac sie kompilacja przepisow znalezionych w internecie :)
          na 20 osob przy tygodniu zawalonym praca i hucznymi obchodami nie gotuje jej od podstaw, tylko otwieram puszki. kupuje w tureckim samie, bo tam za 800gramowa place 69 centow.
          na 3 puszki poszlo ok 150 g pasty sezamowej (sloik 300g tureckiej firmy baktat kosztuje 1,99 euro. zawiera po prostu mielony sezam), moze ciut wiecej, sok z cytryny - z 1 lyzke na puszke, czyli 3, razem na calosc 5-6 zabkow czosnku przecisniete przez praske, 3 (po lyzeczce na puszke) lyzeczki soli i 3 spore chlusty oliwy.
          z przypraw koniecznie kumin i odrobina wedzonej papryki.
          plus oczywiscie odsaczony plyn z puszki zeby calosc miala odpowiednia konsystencje. miksuje partiami w blenderze na gladko.
          na koncu mieszam wszystkie partie w duzej misce i ewentualnie doprawiam mocniej sola, kuminem, cytryna i wedzona papryka. z papryka uwazac!
          potem przekladam do duzego plaskiego pojemnika do serwowania. polewam po wierzchu oliwa, posypuje ostra sproszkowana papryka i dekoruje czarnymi oliwkami, pepperoni z zalewy, plasterkami ogorka, czastkami pomidorow, krazkami cebuli i galazkami gladkiej pietruszki.
          odsaczone tanie czarne oliwki marynuje dzien wczesniej w odrobinie czosnku, platkach chili, odrobine skorki startej z cytryny i soku, natce pietruszki i oliwie i ew.odrobinie soli
          do tego turecki chlep pokrojony na kawalki, a dla bezglutenowcow ogorek i marchewka pokrojone w zgrabne, dosc dlugie slupki.
          roboty nie ma nawet godziny, a wszyscy lubia. i tanio wychodzi :)

karo.8 napisała:

> ania czy możesz napisac jak przygotowujesz hummus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka