Gość: ARONIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 11:37 Witam Jak zrobic dobry sok z aronii ?? Czy nalezy zmiażdżyc owoce i pasteryzowac sok? W zeszłym roku był gorzki nie wiedząc czemu... Prosze o pomoc. Z Góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rainbow-magpie Re: SOK Z ARONII 29.08.04, 20:52 Czy naprawdę nikt nie wie, jak zrobić sok z aronii - żeby nie był tak obrzydliwie gorzki??!! Trudno znaleźć jakiś przepis na tę gorycz (jak już to polecają zamrozić, a tego podobno nie powinno się robić, bo traci właściwości). Odpowiedz Link Zgłoś
iza-bela Re: SOK Z ARONII 30.08.04, 12:05 Ostatnio też pytałam o sok z aronii w ogóle i nie doczekałam się odpowiedzi. Sadzę stąd, że forumowicze nie robią soku z aronii, albo nie dzielą się wiedzą z nowymi (bo ja tu nowa jestem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM@ Re: SOK Z ARONII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 12:53 1 kg aronii, 3 litry wody, 3 kilogramy cukru, 3dag kwasku cytrynowego, 1 spora garść liści z wiśni wodę zagotować z aronią i liśćmi i trochę pogotować. Zostawić na dwie - trzy godziny, albo na noc, przecedzić, owoce i wiśnie wywalić, dosypać cukru i kwasku (raczej do smaku niż wg przepisu)zagotować i wrzące wlewać do butelek. jak widzicie to raczej kompot, ale jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś