Dodaj do ulubionych

Czy pieczecie sami chleb?

IP: 81.15.254.* 17.08.04, 15:07
Jadłam parę razy zaledwie taki swojski pieczony chleb. Wiem, że są rózne
rodzaje takiego chleba. A Wy pieczecie chleb? Jak tak to jaki? Bo ja miałabym
ochotę upiec taki chlebek ale nie wiem jak się do tego zabrać.
Obserwuj wątek
    • Gość: giezik Re: Czy pieczecie sami chleb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 15:21
      poszukaj w wyszukiwarce (warto)
      • Gość: Cynamoon Re: Czy pieczecie sami chleb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 15:23
        Fakt, poszukaj. Jest sporo przepisow na chleby i buleczki.
        Ja juz ponad pol roku pieke i bardzo to lubie :-)
        • babeczkaa Re: Czy pieczecie sami chleb? 17.08.04, 15:27
          ja popełniłam wczoraj chlebek,łatwy, znalazłam przepis w wyszukiwarce. Polcem równiez przepis na bułeczki Liski,pzodrowionka
    • martham Re: Czy pieczecie sami chleb? 17.08.04, 19:19
      ja do chleba sie przymierzam. ale bulki raz po raz robię. mam całkiem fajny
      przepis na bułki z Syrii. i zanim pierwszy raz je upiekłam (pod
      okiem "specjalisty") to wydawalo mi sie ze pieczenie chleba, bułek jest
      strasznie trudne, a wcale nie jest :).
      • Gość: Thea Re: Czy pieczecie sami chleb? IP: *.arcor-ip.net 17.08.04, 20:21
        Naturalnie, mieszkam na Zachodzie i pieke od lat swoj chleb.
        Calkiem inny smak, zjada sie od pietki do pietki.
        Moi domownicy nie chca jesc innego, tylko swoiski.
        • Gość: Aneta Re: Czy pieczecie sami chleb? IP: 81.15.254.* 17.08.04, 20:56
          To jeśli ktoś ma dobry i sprawdzony przepis na chlebek to bardzo bym prosiła.
          • Gość: Cynamoon Re: Do Martham IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 21:42
            Zaciekawilas mnie tymi bulkami z Syrii.
            Czy mozesz podac przepis?
            • Gość: martham Re: Do Martham IP: *.ibs.com.pl 18.08.04, 11:14
              pewnie, tylko wieczorem dopiero bo teraz jestem w pracy.
              a ten przepis podał mi kolega z Syrii na stypendium w Szwecji ;). wieczorem jak
              do domu dotre, to napisze bo boje sie ze pomeiszam proporcje z pamieci.
              :)
    • fettinia Re: Czy pieczecie sami chleb? 17.08.04, 21:46
      Taaaak..Rowniez wg przepisow Cynamonka:)A jesli nie nakrzyczycie na mnie to w
      automacie chlebowym tez:))
      • Gość: Aneta Re: Czy pieczecie sami chleb? IP: 81.15.254.* 17.08.04, 21:48
        A ktoś poda jakiś sprawdzony przepis? A co do tych bułeczek to ja też jestem
        ciekawa:)
    • fettinia Re: Czy pieczecie sami chleb? 17.08.04, 23:01
      Aneta-wrzuc w wyszukiwarke przepisy Cynamoon-pyszne!Sprawdzone!
      • Gość: Cynamoon Re: :-) Nowe bulki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 23:09
        Ciesze sie, ze moje buly smakuja :-)
        A oto moj nowy przepis z tego tygodnia :-)
        Maka pszenna i maka kukurydziana- kazdej po poltorej szklanki
        spora garsc siemienia lnianego
        mala garsc platkow owsianych (nieobowiazkowo)
        kilka oliwek, kilka suszonych pomidorow
        pol lyzeczki slodkiej papryki
        pol lyzeczki pieprzu czarnego
        ew, lyzka jakichs ziol
        2 lyzki oliwy
        lyzka soli
        lyzka cukru
        1/3 kostki drozdzy posypac cukrem i maka, rozrobic w cieplym mleku wymieszanym
        z woda. Skladniki suche wymieszac, dodac zaczyn (jak juz bedzie gotowy) i dalej
        jak zwykle :-)
        Aha, po uformowaniu bukek ponacinac je na krzyz.
        Mozna jeszcze posypac po wierzchu, np. czarnuszka.
    • Gość: Doronia Re: Czy pieczecie sami chleb? IP: *.atac.pl / 213.25.91.* 18.08.04, 12:10
      Ja piekę pyszniutki i łatwiutki chlebuś, oto przepis:

( dwa bochenki )

1 kilogram mąki
      3 paczki suchych drożdzy Oetkera
      10 dkg otręb pszennych
      siemię lniane
      ziarna słonecznika lub dyni ( mogą być oba )
      2 łyżeczki soli (czubate)
      1 łyżeczka cukru
      trochę pieprzu (płaska łyżeczka) niekoniecznie
      1 litr ciepłej wody
      można dodać trochę maku i sezamu

Suche składniki wymieszać.
      Zalać ciepłą wodą i ponownie dokładnie wymieszać
      Wyłożyć ciasto do formy ( najlepiej keksówka ) wysmarowanej masłem i posypanej
      bułką tartą
      Po wyrośnięciu ciasta w formie ( około 1-2 cm ) piec ok. 1h20min w temperaturze
      180-200st.

Zyczę smacznego i pozdrawiam
    • Gość: monia Re: Czy pieczecie sami chleb? IP: *.tele2.pl 18.08.04, 13:45
      A ja jestem ciekawa czy ktos z Was uzywa piekarnika gazowego takiego starego co
      grzeje od dolu? Czy wyszlyby mi bulki i chlebek? Bo ciasta mi sie nie udaja;((

No i interesuje mnie chlebek wieloziarnisty.
      • Gość: Cynamoon Re: Czy pieczecie sami chleb? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 14:22
        Ja kilka razy pieklam je u mamy, a ona ma gazowy, z tym, ze nowy, ale tez
        grzeje do dolu.
        Spokojnie wychodza, ale lepiej jest piec je w nieco nizszej temp (ok 175)
        bo maja tendencje do przypiekania sie za bardzo od spodu. Ale tylko troche za
        bardzo.
        A i ciasto kazde mojej mamie stemtad wychodzi udane.
    • martham Re: bułki syryjskie ;) 18.08.04, 19:51
      to obiecany przepis z Syrii na bulki. Kolega, tóry go podal nazywa sie Fares,
      więc podaje autora (prawa autorskie itd ;)).
      wszystko nalezy wyrabiać w dużej misce. drożdże (50 g) wymieszac z 4 łyżeczkami
      cukru do płynności. dodac 1 l mleka ciepłego (temperatura ciała), roztopiona
      margarynę (150 g - nie moze byc oczywiscie za goraca, tylko tyle zeby byla
      plynna), sol (4 łyżeczki) i makę (2,5 litra - dodawałam make z miarki w litrach
      dlatego tu litry są:)). ugniesc ciasto (dosc dlugo dokladnie, az bedzie
      wyrobione, w maire potrzeby dodac maki, te proporcje sa na makę szwedzka /inny
      przemial czy cos takiego, roznica w kazdym razie jest/). odstawic ciasto na 1/2
      h. jak urosnie to formowac z ciasta wałki o średnicy okolo 5-8 cm w zaleznosci
      jak duze maja byc bułeczki. kroic delikatnie wałek na "plastry". odstawic takie
      uformowane bułeczki na kolejne pół godziny. piec w temp. 180 (200) - w zależn.
      od piekarnika, do zlotego koloru. po upieczeniu posmarowac bulki po wierzchu
      wodą, aby nie popękały.
      uff, starałam sie to opisac jak najdokładniej. pewnie nie jest to zaden
      odkrywczy przepis, w kazdym razie podany przez "oryginalnego" Syryjczyka ;).
      wykonanie jest bardzo łatwe, jedynie czasochłonne. oczywiscie mozna dodac rozne
      zairenka do srodka, wg gustu :).
      aha, z tych proporcji wychodzi jakies 6 blaszek bułek. ostatnio robiłam pół
      porcji i było mi za mało, bo duzo bułeczek sie jeszcze ciepłych zjada zaraz po
      upieczeniu :).
      • Gość: Cynamoon Re: bułki syryjskie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 22:37
        Pieknie dziekuje!
        Zrobie je za pare dni, jak mi sie skoncza te ktore upieklam wczoraj i dam znac.
        Mam tylko jeszcze pytanie, jaka to jest maka szwedzka, mniej wiecej ?
        Biala pszenna czy moze jakas razowa lekko...?

• Gość: martham Re: bułki syryjskie ;) IP: *.ibs.com.pl 19.08.04, 08:52
          mąka była zwykła pszenna, tylko nie wiem jaki przemiał.wiem ze do tego przepisu
          Fares "kazał" kupic taka w czerwonym opakowaniu ;), ale nie sprawdzilam jaki
          ma "numerek" ta maka, a tam ich bylo pełno różnych. ja robiłam z takiej zwykłej
          mąki polskiej, różnica jest tylko w tym ze troszke inaczej chłonie i trzeba
          dodac troche wiecej, ale to juz w trakcie wyrabiania ciasta bedziesz
          wiedziala :).
          nie probowlaam robic z razowej, ale mysle ze to nie jest zabronione :).
          pozdrawiam
          • Gość: Cynamoon Re: bułki syryjskie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 09:35
            Acha. Dzieki ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka