Gość: aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:00 Czy ktoś jadł miód wrzosowy? Ja nie jadłam lepszego!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karmilla Re: miód wrzosowy 18.08.04, 15:07 kiedys kupiłam, ale okazał się byćmiodem karmelowym, więc nabrałam urazu, a tak abyłam ciekawa ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:21 co to znaczy "karmelowy"? ten który jadłam był dosyć drogi jak za taką pojemność [ok 10 zł za 250ml], kiedy zmaknęłam oczy i powąchałam, to czułam wrzosowiska, w smaku nie za słodki i bardzo specyficzny. Pycha, jak spotkam (w supermarkecie) to znowu kupię... Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: miód wrzosowy 18.08.04, 16:42 otóż miodem karmelowym nazywam coś co "chłopi" sprzedają jako miód oryginalny (najlepiej gryczany, spadziowy czy wrzosowy - bo najdroższe), a co zrobione jest z cukru i wyraźnie czuć to karmelem. Nawet smaczne, tylko ździebko drogie jak na karmel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: miód wrzosowy IP: *.chello.pl 19.08.04, 17:13 Wrzosowy to jeden z moich ulubionych, pyszny lekko kwaskowaty. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: miód wrzosowy 19.08.04, 00:47 Gość portalu: aga napisał(a): > ... kiedy zmaknęłam oczy i powąchałam, to czułam wrzosowiska, w smaku nie za > słodki i bardzo specyficzny. Pycha, jak spotkam (w supermarkecie) to znowu > kupię... A czy jesteś pewna, że tak pachną wrzosowiska. Ja bym na Twoim miejscu nie ryzykował zakupów miodu wrzosowego w supermarkecie ale raczej poszukał jakiegoś pszczelarza; nawet jesli Twój znajomy pszczelarz nie będzie akurat miał to moze łatwiej uzyskac od jakiegoś swojego kolegi. Ja w ten sposób od mojego Sapieji uzyskalem kilka lat temu całą furę gryczanego, który uwielbiam. Ponieważ słodzę herbaty i kawy tylko miodem więc go schodzi u nas w domu ze 25 kg rocznie a oprócz tego zbieram ciekawsze smaki miodów. Mam np. gryczany z Kaukazu sprzed 35 lat, mam spadziowy z Prowansji z 1976 roku, mam Czarnobyl wielokwiat sprzed 18 lat zupełnie pozbawiony radiacji! (sprawdzany w laboratoriom Celoru w Białymstoku!). Jeśli będziesz miała kłopot ze znalezieniem pszczelarza, daj znać to się jakoś zgadamy. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: miód wrzosowy 19.08.04, 10:52 Masz racje. Im bardziej mamy ochote zachwycic sie ktoryms z nich, tym bardziej powinnismy byc podejrzliwi. Sa one produkowane syntetycznie i choc o szkodliwosci pewnie nie ma mowy, specjalnych walorow nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 14:39 Niestety! możesz mieć sporo racji z tym zapachem miodu... przecież każdy zapach można wyprodukować a do produktu sprzedawanego w supermarkecie lepiej mieć ograniczone zaufanie. Z drugiej strony nie znam osobiście pszczelarza a kiedy widzę osoby sprzedające np na ryneczku "miód z własnej pasieki" to też sie zastanawiam czy tylko miód jest w słoiku. Ale jesli znasz jakiegos w okolicy Częstochowy to daj znać. jeszcze z innej strony, uważnie oglądam wszystko co kupuje, czytam etykiety i choć nie pamietam kto był producentem tego wrzosowego, to jeśli kupiłam to chyba producent nie wzbudzał mojego niepokoju. Ale dzięki za rady i ewentualne namiary :)) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: miód wrzosowy 19.08.04, 14:43 Pewnosci 100% nigdy nie mamy. Nielatwo jest byc klientem w dzisiejszych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: miód wrzosowy 20.08.04, 00:53 Gość portalu: aga napisał(a): > Niestety! możesz mieć sporo racji z tym zapachem miodu... W okolicach Częstochowy nie znam ale pokombinuję i sie odezwę w tym wątku chyba żebyś się zalogowala na stałe to wtedy Ci do skrzynki prześlę korespondencję,ok? Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 17:12 mój adres zalewajkaa@gazeta.pl. Dzięki!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 23:45 jest rzeczywiście pyszny, kupuję zawze na Dnia Cz-wy, z pasiek nowosądeckich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Catarina Re: miód wrzosowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 15:08 Masz rację. W sklepach i supermarketach raczej nie można liczyć na PRAWDZIWY miód. Niestety mój pszczelarz już zrezygnował z pszczół i zostałam na lodzie. Będę wdzięczna za kontakt do sprawdzonego przez ciebie, bez względu na to z ktorej jest strony Polski. dzi·ekuj·e! catarinapl@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: miód wrzosowy IP: *.3vnet.pl 18.08.04, 15:30 Moj ulubiony ;) Niestety, strasznie drogi.... Pozdrawiam Ag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: miód wrzosowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 15:37 mój też! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:11 wrzosowy = najlepszy, ja lubie jeszcze gryczany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:51 Ja tez uwielbiam wrzosowy i gryczany. I jeszcze spadziowy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: miód wrzosowy 20.08.04, 02:26 www.zielnik.gornyslask.pl/apiterapia/mid.htm www.pszczoly.pl/archiwum/unia_europejska.php www.pszczelawola.edu.pl/pliki/miod.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 15:12 ja też, widziałam miód wrzosowy ze znakiem CD za 12 zl za ok 330ml, chyba się skuszę Odpowiedz Link Zgłoś