Dodaj do ulubionych

miód wrzosowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:00
Czy ktoś jadł miód wrzosowy? Ja nie jadłam lepszego!!!
Obserwuj wątek
    • karmilla Re: miód wrzosowy 18.08.04, 15:07
      kiedys kupiłam, ale okazał się byćmiodem karmelowym, więc nabrałam urazu, a tak
      abyłam ciekawa ;-(
      • Gość: aga Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:21
        co to znaczy "karmelowy"?
        ten który jadłam był dosyć drogi jak za taką pojemność [ok 10 zł za 250ml],
        kiedy zmaknęłam oczy i powąchałam, to czułam wrzosowiska, w smaku nie za słodki
        i bardzo specyficzny. Pycha, jak spotkam (w supermarkecie) to znowu kupię...
        • karmilla Re: miód wrzosowy 18.08.04, 16:42
          otóż miodem karmelowym nazywam coś co "chłopi" sprzedają jako miód oryginalny
          (najlepiej gryczany, spadziowy czy wrzosowy - bo najdroższe), a co zrobione
          jest z cukru i wyraźnie czuć to karmelem. Nawet smaczne, tylko ździebko drogie
          jak na karmel
          • Gość: Kasia Re: miód wrzosowy IP: *.chello.pl 19.08.04, 17:13
            Wrzosowy to jeden z moich ulubionych, pyszny lekko kwaskowaty.
        • qubraq Re: miód wrzosowy 19.08.04, 00:47
          Gość portalu: aga napisał(a):

> ... kiedy zmaknęłam oczy i powąchałam, to czułam wrzosowiska, w smaku nie za
          > słodki i bardzo specyficzny. Pycha, jak spotkam (w supermarkecie) to znowu
          > kupię...

A czy jesteś pewna, że tak pachną wrzosowiska. Ja bym na Twoim miejscu nie
          ryzykował zakupów miodu wrzosowego w supermarkecie ale raczej poszukał jakiegoś
          pszczelarza; nawet jesli Twój znajomy pszczelarz nie będzie akurat miał to moze
          łatwiej uzyskac od jakiegoś swojego kolegi. Ja w ten sposób od mojego Sapieji
          uzyskalem kilka lat temu całą furę gryczanego, który uwielbiam.
          Ponieważ słodzę herbaty i kawy tylko miodem więc go schodzi u nas w domu ze 25
          kg rocznie a oprócz tego zbieram ciekawsze smaki miodów. Mam np. gryczany z
          Kaukazu sprzed 35 lat, mam spadziowy z Prowansji z 1976 roku, mam Czarnobyl
          wielokwiat sprzed 18 lat zupełnie pozbawiony radiacji! (sprawdzany w
          laboratoriom Celoru w Białymstoku!).
          Jeśli będziesz miała kłopot ze znalezieniem pszczelarza, daj znać to się jakoś
          zgadamy.
          Andrzej

• linn_linn Re: miód wrzosowy 19.08.04, 10:52
            Masz racje. Im bardziej mamy ochote zachwycic sie ktoryms z nich, tym bardziej
            powinnismy byc podejrzliwi. Sa one produkowane syntetycznie i choc o
            szkodliwosci pewnie nie ma mowy, specjalnych walorow nie maja.
          • Gość: aga Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 14:39
            Niestety! możesz mieć sporo racji z tym zapachem miodu... przecież każdy zapach
            można wyprodukować a do produktu sprzedawanego w supermarkecie lepiej mieć
            ograniczone zaufanie. Z drugiej strony nie znam osobiście pszczelarza a kiedy
            widzę osoby sprzedające np na ryneczku "miód z własnej pasieki" to też sie
            zastanawiam czy tylko miód jest w słoiku. Ale jesli znasz jakiegos w okolicy
            Częstochowy to daj znać. jeszcze z innej strony, uważnie oglądam wszystko co
            kupuje, czytam etykiety i choć nie pamietam kto był producentem tego
            wrzosowego, to jeśli kupiłam to chyba producent nie wzbudzał mojego niepokoju.
            Ale dzięki za rady i ewentualne namiary :))
            • linn_linn Re: miód wrzosowy 19.08.04, 14:43
              Pewnosci 100% nigdy nie mamy. Nielatwo jest byc klientem w dzisiejszych czasach.
            • qubraq Re: miód wrzosowy 20.08.04, 00:53
              Gość portalu: aga napisał(a):

> Niestety! możesz mieć sporo racji z tym zapachem miodu...

W okolicach Częstochowy nie znam ale pokombinuję i sie odezwę w tym wątku chyba
              żebyś się zalogowala na stałe to wtedy Ci do skrzynki prześlę korespondencję,ok?
              Pozdrawiam
              Andrzej
              • Gość: aga Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 17:12
                mój adres zalewajkaa@gazeta.pl. Dzięki!!
            • Gość: aa Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 23:45
              jest rzeczywiście pyszny, kupuję zawze na Dnia Cz-wy, z pasiek nowosądeckich
          • Gość: Catarina Re: miód wrzosowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 15:08
            Masz rację. W sklepach i supermarketach raczej nie można liczyć na PRAWDZIWY
            miód. Niestety mój pszczelarz już zrezygnował z pszczół i zostałam na lodzie.
            Będę wdzięczna za kontakt do sprawdzonego przez ciebie, bez względu na to z
            ktorej jest strony Polski. dzi·ekuj·e!
            catarinapl@poczta.onet.pl

• Gość: Ag Re: miód wrzosowy IP: *.3vnet.pl 18.08.04, 15:30
      Moj ulubiony ;) Niestety, strasznie drogi....

Pozdrawiam
      Ag
      • Gość: Ola Re: miód wrzosowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 15:37
        mój też!
        :o)
    • Gość: becia Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:11
      wrzosowy = najlepszy, ja lubie jeszcze gryczany
      • Gość: Cynamoon Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:51
        Ja tez uwielbiam wrzosowy i gryczany.
        I jeszcze spadziowy :-)
    • ampolion Re: miód wrzosowy 20.08.04, 02:26
      www.zielnik.gornyslask.pl/apiterapia/mid.htm
      www.pszczoly.pl/archiwum/unia_europejska.php
      www.pszczelawola.edu.pl/pliki/miod.html
    • qubraq Re: miód wrzosowy 30.08.04, 22:48
      Podnoszę wątek
      A.
      • Gość: aga Re: miód wrzosowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 15:12
        ja też, widziałam miód wrzosowy ze znakiem CD za 12 zl za ok 330ml, chyba się
        skuszę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka