Gość: paula.bb IP: *.30.68.2.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.04.14, 21:16 Witam! Macie jakiś sprawdzony przepis na sernik? Bo ja jestem kompletną amatorką w kuchni, a w tym roku mamy gości na Wielkanoc i chcę upiec ciasto sama. Help! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamagnoma Re: Dobry przepis na sernik 07.04.14, 21:49 Sernik to temat rzeeeka ;-) Zanim coś wybierzesz, radze wejsc na bloga Dorotus (Moje Wypieki) do zakladki "porady kulinarne" ( na różowym pasku) i tam jest cały elaborat o "zaklęciach" jakie są potrzebne, żeby zwiększyć szanse na upieczenie udanego sernika ;-) Gdybyś też zdecydowała się na jakiś z jej całej listy serników to przed zabraniem sie do pieczenia warto sobie zadac trud przeczytania wszystkich komentarzy do danego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Dobry przepis na sernik 08.04.14, 09:03 mamagnoma napisała: > Sernik to temat rzeeeka ;-) To prawda, ale nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł sernik "złota rosa", poszukaj sobie tego przepisu w necie. Polecam wersję z pianką z kokosu na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
an-i-ka Re: Dobry przepis na sernik 09.04.14, 21:40 Ja tez polecam serniki z bloga Moje Wypieki. Robiłam kilka różnych m.in. na herbatnikach, wykwintny ale sernik krakowski najbardziej mi smakował. Poza tym - wszystkie składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Dobry przepis na sernik 08.04.14, 10:05 To zalezy, co rozumiesz przez "dobry sernik". Dla jednych musi być na grubym kruchym spodzie, dla innych bez żadnego spodu; jedni lubią ciężkie, wilgotne serniki, inni - lekkie i puszyste, jeszcze inni - kremowe. Też polecam bloga Dorotus - "Moje wypieki" - jest tam cały dział z sernikami, ze zdjęciami, możesz sobie wybrać, co ci wpadnie w oko. Ja np. najbardziej lubię kremowe serniki w typie nowojorskiego albo cytrynowego. Chałwowy też jest pyszny *uwielbiam chałwę). Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Dobry przepis na sernik 08.04.14, 11:45 powiedzalabym idz obok na forum wegeoszolomow, sle u nich nikt nie potrafi gotowac ani piec. przepisy na weganskie serniki znajdziesz np u marty na jadlonomii. tylko nie nazyaj takiego wyrobu sernikiem, a przynajmniej wez w codzyslow. poza tym masz w koncu gugla i jestes pismienna, nie? b. dobre przepisy na weganskie wypieki publikuje od lat isa chandra moskowitz eri22 napisała: > a jak upiec wegański... Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Dobry przepis na sernik 08.04.14, 12:12 Mój sernik choć pyszny to zawsze opada - mniej lub bardziej - i do tego musiałam przywyknąć. Piekę taki z budyniami i kaszą manną: Sernik puszysty 5 jaj, 1 kg sera, 1 kostka masła, 1 budyń śmietankowy, 1 szkl cukru, 1 szkl mleka, szczypta soli, 2 czubate łyżki manny, 2 paczki herbatników. Wykonanie: 1. Zagotować mleko z manną i szczyptą soli, ostudzić. 2. Z białek ubić pianę. 3. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budyń (proszek) i ostudzoną mannę - wszystko zmiksować. 4. Dodać pianę ale wmieszać ją delikatnie łyżką. Na tym etapie można dodać brzoskwinię lub rodzynki itp. 5. Na blaszce wyłożyć herbatniki (ortodoksi niech zrobią sobie bardziej eko spód) i wylać ciasto. 6. Piec 80 minut w 190 stopniach, po upieczeniu dać mu postać w piekarniku. Ostatnio z lenistwa nie ubijałam białek na pianę ale dodałam dwa budynie - wyszedł równie pysznościowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gusia Re: Dobry przepis na sernik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.14, 16:09 Ten sernik nie opada ugotuj.to/ugotuj/160208766/ulubiony+sernik+marty+gessler/p/ Odpowiedz Link Zgłoś
eri22 Re: Dobry przepis na sernik 08.04.14, 16:28 o jest tradycyjny sernik z przepisu babki prababki przekazywany kolejnym pokoleniom w mojej rodzinie, jest przepyszny - spróbujcie: ucieram 1 i 1/2 szklanki cukru pudru z 8 żółtkami (mikserem) dodaję masło roślinne i 1 kg sera (ja kupuje te sprzedawane w kubełkach), dodaje rodzynki sparzone i obtaczam je w budyniu, dodaję ubitą pianę z białek - mieszam wszystko łyżką w misce (nie mikserem!) piekę w 180stopniach w piekarniku ok. 60-70 min., po pól godzinie zaglądam czy nie za wysoka temperatura. na spód hebatniki SMACZNEGO!!! [net] wyszedł fajny, ale chyba warto dodać prawdziwego sera-robiłma z serka Pilos zLidla i wyszedł fajny, ale "mało sera w serze" Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 gdzie bym nie była to zawsze mi smakowal, 08.04.14, 16:52 Gość portalu: paula.bb napisał(a): > Witam! Macie jakiś sprawdzony przepis na sernik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: gdzie bym nie była to zawsze mi smakowal, IP: *.hsd1.il.comcast.net 09.04.14, 10:07 Czy ktos z Was ma moze przepis na sernik,ktory jest ciezki,wilgotny,ale absolutnie nie mazisty,smakuje serem,raczej bez spodu.Moze opadac,nie mam z tym problemu.Moja babcia robila taki.Wyprobowalam wiele przepisow i jakos nie moge znalezc tego smaku i konsystencji. Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: gdzie bym nie była to zawsze mi smakowal, 09.04.14, 10:39 A jaki twaróg stosujesz? Bo te wszystkie waniliowe, w kiełbaskach, 5 razy mielone, to już z dobrym serem coraz mniej wspólnego mają i nieuchronnie dryfują w stronę amerykańskiego cheescake (będącego nota bene podróbą polskich serników). Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: gdzie bym nie była to zawsze mi smakowal, 09.04.14, 10:39 Ja robię tak: około 1 kg twarogu (porządnego, nie z wiaderka), 10 jajek, około 1,5 szklanki cukru, około 560 g masła, dwa budynie waniliowe (mogą być ziemniaki lub mąka ziemniaczana), ewentualnie rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy (co kto lubi). Piszę około bo zawsze robię sernik „na oko”. Żółtka ucieram z cukrem w malakserze, dodaję masło następnie twaróg. Jeśli masa jest za gęsta dodaję trochę mleka. Następnie budyń. Potem przekładam to wszystko do dużego garnka, dodaję bakalie i mieszam z pianą z białek. Piekę dość długo w temperaturze 150 stopni. Sernik zawsze mocno rośnie, potem opada, ale nie do punktu wyjścia. Wychodzi mi prawie zawsze płaski. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: gdzie bym nie była to zawsze mi smakowal, 09.04.14, 10:40 Errata - miało być 150 g masła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaKw Re: gdzie bym nie była to zawsze mi smakowal, IP: *.ennet.pl 09.04.14, 12:23 Dobry sernik TYLKO z sera na kilogramy.Nigdy z wiaderka bo to nie jest ser a "coś" z dodatkiem. Mój sprawdzony sernik.Zawsze robię go z podwójnej ilości składników bo...jest pyszny i zawsze się udaje.A ser uciera się w makutrze,nigdy robotem ani malakserem.Cały "pic" to wyczuwalność sera w serniku :-) Naprawdę polecam ten przepis.Pycha! chimerowegotowanie.blox.pl/tagi_b/199346/sernik-Basi.html Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: gdzie bym nie była to zawsze mi smakowal, 09.04.14, 12:29 Gość portalu: AnkaKw napisał(a): > Dobry sernik TYLKO z sera na kilogramy. mozliwe tam gdzie mieszkasz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbra Re: gdzie bym nie była to zawsze mi smakowal, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.14, 13:09 Fantastyczne sformulowania: tylko, nigdy. >A ser uciera się w makutrze,nigdy robotem ani malakser > em.Cały "pic" to wyczuwalność sera w serniku :-) A jak sie to ma to zalinkowanego "poleconego" przepisu "ser przepuszczamy przez maszynkę"? Troche konsekwencji :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: gdzie bym nie była to zawsze mi smakowal, IP: *.hsd1.il.comcast.net 09.04.14, 19:06 Dziekuje za odpowiedzi.Uzywam sera bialego z Polski,sera bialego produkowanego tu gdzie mieszkam i jak mi sie nie chce mielic to sera z wiaderka (skladniki:ser i niestety konserwant). Budynie i kisiele(kisle?) odpadaja.Probowalam i wyczuwam ten dziwny posmak i konsystencje w przypadku dodania wiekszej ilosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: gdzie bym nie była to zawsze mi smakowal, 09.04.14, 19:50 no to dodaj zamiast budyniu czy kisielu ze 2 lyzki maki zirmniaczanej albo skrobii kukurydzianej w zaleznosci co jest latwiej dostepne. kisiel i budyn to wlasnie skrobia, cukier, aromaty i barwniki. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: gdzie bym nie była to zawsze mi smakowal, 09.04.14, 21:47 W tradycyjnym staropolskim serniku są ziemniaki - w naszych czasach zastępujemy go mąką ziemniaczaną - a żeby już nie wlewać aromatu można wziąć budyń który jest mieszanka mąki ziemniaczanej i aromatu śmietankowego czy tam waniliowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: gdzie bym nie była to zawsze mi smakowal, IP: *.hsd1.il.comcast.net 09.04.14, 22:25 Dzieki Aniu.Do sernika,ktory robie od lat dodaje zwykla make.Jest bardzo smaczny,ale to nie TO i wlasnie czuje te make.Czy mozna zamienic na taka sama ilosc ziemniaczanej?Na kilogram sera 1/4 szklanki maki.Nie chce wiecej ryzykownych eksperymentow,bo po pierwsze primo pieke na jakies wieksze okazje tylko,a po drugie primo ser jest drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: gdzie bym nie była to zawsze mi smakowal, 11.04.14, 13:33 Wg mnie mąką ziemniaczana jest jak najbardziej OK. Odpowiedz Link Zgłoś