Dodaj do ulubionych

co z botwinki oprócz zup?

11.05.14, 14:35
Raczej chodzi mi o proste i szybkie rzeczy typu sałatki.

PS 1. Dla purystów językowych: wiem, że dla niektórych botwinka to zupa, chodzi mi o wykorzystanie młodych liści buraków.
PS 2. Dla odsyłaczy do google: sprawdzałam i efekt mizerny.
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus pyszna jest botwinka 11.05.14, 14:37
      na oleju podduś najpier cebulę, zeszklij, dodaj liście i duś krótko. przyprawić i gotowe.
      • mona_mayfair Re: pyszna jest botwinka 11.05.14, 14:42
        Mozna potraktowac, jak szpinak :)
        • aqua48 Re: pyszna jest botwinka 11.05.14, 14:52
          mona_mayfair napisała:

> Mozna potraktowac, jak szpinak :)

Dodać do niego, dołożyć boczku, podsmażyć i wyłożyć na kruche ciasto. Jak jeszcze zalejesz jajkami z serem i zapieczesz, to będzie pyszna tarta.
          • coralin Re: pyszna jest botwinka 11.05.14, 14:57
            A sałatki?
            • mona_mayfair Re: pyszna jest botwinka 11.05.14, 15:39
              Sałatki też można;) ja lubię z gotowanym jajkiem i sosem jogurtowym ;) Mozna samą botwinkę, można wymieszać z innym liściem;)
              • Gość: klik Re: pyszna jest botwinka IP: *.gdynia.mm.pl 11.05.14, 16:03
                Botwina, por, szczypior, jajo na twardo, rzodkiewka + dowolny sos czosnkowy. Czy na bazie jogurtu czy majonezu, obojętne. Można też pół na pół jogurt z majonezem.
      • Gość: klik Jej Błyskotliwość rekomenduje olej... IP: *.gdynia.mm.pl 11.05.14, 15:39
        Dobrze, że nie smalec. Wegetariański oczywiście.
    • amused.to.death Re: co z botwinki oprócz zup? 11.05.14, 16:06
      mroczna tarta z galerii potraw!

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,26226694,26511522.html
      Też chyba niedługo zrobię, bo bardzo ją lubię:)
    • coralin Re: co z botwinki oprócz zup? 11.05.14, 17:00
      Szukam po internecie ciekawych przepisów i najbardziej ciekawi mnie sałatka z kasza gryczaną, zblanszowaną/podduszoną botwinką i serem.
      • corrina_f1 Re: co z botwinki oprócz zup? 11.05.14, 18:39
        Co prawda to nie salatka, na dodatek trochę pracochłonna, ale wczoraj zrobilam tarte z botwinką i kozim serkiem, przepis na blogu Whiteplate Liski. Boskie!!
        • Gość: miki202 Re: co z botwinki oprócz zup? IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.14, 09:28
          Takie małe buraczki z łodyżkami, przekrojone wzdłuż, ładnie doprawione i upieczone. Pycha. Liście dodaję do każdej surówki.
    • posenerka Re: co z botwinki oprócz zup? 12.05.14, 11:03
      Nie sałatka bo nie do końca na surowo ale inna forma niż zupa:
      posiekane liście przesmażyć z czosnkiem i wymieszać z puree z ziemniaków.

Tak mi podawano lata temu do krewetek czy ośmiornic z grilla w Chorwacji.

Kupiłam to. :)
    • Gość: ks40 Re: co z botwinki oprócz zup? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.14, 11:39
      Nie dalej jak wczoraj robiłam botwinkę "na krótko" czyli udusiłam w min ilości wody + odrobina masła. Kiedy jest już "al dente" dodaję ocet balsamiczny, sól, można dodać odrobinę cukru jeśli słodycz octu balsamicznego jest dla kogoś niewystarczająca. Ja zaciągam jeszcze wszystko szczyptą - dosłownie - mąki. I to wszystko. Jak dla mnie pycha.
    • Gość: Endy Re: co z botwinki oprócz zup? IP: *.rzeszow.mm.pl 12.05.14, 13:26
      pierogi/ ravioli z botwinką i bryndzą/ fetą, przepis wyrzuci Ci zapewne wyszukiwarka,

a inspiracje sałatkowe tutaj:

bialczynski.wordpress.com/krolestwo-sis-i-jego-cuda/kuchnia-krolestwa-sis-albo-krolestwo-sis-od-kuchni-i-stolu/brukiew-po-polsku-i-klasyczne-dania-kuchni-istow/cholodziec-litewski-i-inne-potrawy-z-bocwiny-%E2%80%93-buraka-lisciowego/

smacznego!
      • coralin chołodziec litewski 12.05.14, 15:22
        Pierogów nie chce mi się lepić, ale o naleśnikach myślałam. Wielkie dzięki za link!

Do tej nazwy chołodziec litewski nie mam 100% przekonania, że to chłodnik z botwiny. Niektórzy twierdzą, że to galaretka z nóżek. Wskazywałby na to fakt, że do dania podano wódkę.
        • qubraq Re: chołodziec litewski 12.05.14, 15:35
          coralin napisała:

> Do tej nazwy chołodziec litewski nie mam 100% przekonania, że to chłodnik z botwiny.

Przez cale lato popijam regularniejedzenie "Chłodnikiem" z Krasnegostawu; oni sie przysięgaja, ze jest własnie z botwiny i dlatego na jesieni i w zimie go nie ma na rynku; ja sobie robie w tym czasie moj wlasny chłodnik buraczany z kwasnego mleka i odrobiny mojego wlasnego zakwasu buraczanego! :-)
    • Gość: Madzia Re: co z botwinki oprócz zup? IP: *.bu.uni.torun.pl 12.05.14, 15:15
      Gołąbki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka