Dodaj do ulubionych

idealny stroganow

24.05.14, 09:54
szukam przepisu na dobrego stroganowa..
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: idealny stroganow 24.05.14, 11:48
      Jak dla mnie idealnym strogonowem jest strogonow klasyczny.
      Dobrej jakości polędwica wołowa, cebula, pasta pomidorowa, śmietana, mąka, ostry sos, sól, pieprz, papryka mielona no i oczywiście tłuszcz do smażenia.
      Bez żadnych pieczarek, ogórków kiszonych i innych dodatków.
      • posenerka Re: idealny stroganow 24.05.14, 12:11
        Te pieczarki tak się przykleiły do przepisu, że jestem ciekawa czy gdzieś jest jakiś opublikowany przepis autora, francuskiego kucharza, na tę potrawę? To w końcu nie było aż tak dawno, ledwie jakieś 100-300 lat, powinny być jakieś zapisy z oryginału...

Niejaki Jakub Kuroń w swoim przepisie na b.s. dodaje pieczarki. Tak samo podaje wiki (tak, wiem, wiki to obciach ale niemniej coś sugeruje).

Inne:
        Pierwszy znany przepis na tę potrawę pochodzi z książki kucharskiej "Podarunek dla młodych pań domu" autorstwa Eleny Ivanovnej Molokhoviets, wydanej w 1861 roku. Jest to Beef à la Stroganow z musztardą - lekko obsypane mąką kostki (nie paski) wołowiny, podsmażone i uduszone w sosie z musztardy i bulionu, z niewielkim dodatkiem kwaśnej śmietany. Pomysł na pokrojenie mięsa w cienkie paski, a także dodatek cebuli, grzybów oraz przecieru lub koncentratu pomidorowego pojawił się dopiero w przepisach z XX wieku.

Istnieje kilka wersji historii powstania potrawy.
        (...)
        Wszystkie trzy wersje oprócz nazwiska Stroganow łączy przepis: wołowa polędwica pokrojona w paski lub słupki, pieczarki, śmietana...

ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,14747333,Gulasz__Stroganow_i_Boeuf_bourguignon___miesne_klasyki.html
    • bene_gesserit Re: idealny stroganow 24.05.14, 12:35
      Parę poglądów na tę potrawę np tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,135142777,,Stroganoff_przepis_.html?v=2

Ja tam nie rozumiem, czemu nie dodawać pieczarek albo korniszonów czy ogórków, zwłaszcza o tej porze roku. Samo czerwone mięso w smietanowym sosie podczas tych dzikich upałów? Pieczarki i ogórki tam przecież pasują.
      • posenerka Re: idealny stroganow 24.05.14, 12:51
        bene_gesserit napisała:
        > Ja tam nie rozumiem, czemu nie dodawać pieczarek albo korniszonów czy ogórków,

A ja rozumiem, że ktoś szuka oryginalnego przepisu autora i chce wiedzieć jakiej faktycznie potrawie autor nadał swoją nazwę (a czasami nazwisko).
        Z punktu kuchni to jest ciekawe czy ten francuski kucharz użył pieczarek czy nie w pierwszej wersji a może użył w wersji kolejnej i uznał, że to jest dopiero clou? :)

Mi do Stroganoffa pasuje pokrojona w cienkie paski konserwowa papryka, tak lubię... Ale wiem, że to nie klasyka, tylko moja domowa wersja i nie będę się przy niej upierać. ;)
        • bene_gesserit Re: idealny stroganow 24.05.14, 14:26
          > A ja rozumiem, że ktoś szuka oryginalnego przepisu autora i chce wiedzieć jaki
          > ej faktycznie potrawie autor nadał swoją nazwę (a czasami nazwisko).
          > Z punktu kuchni to jest ciekawe czy ten francuski kucharz użył pieczarek czy ni
          > e w pierwszej wersji a może użył w wersji kolejnej i uznał, że to jest dopiero
          > clou? :)

Trudno się nie zgodzić - to trochę jak ze wykonywaniem jazzu: można puścić wodze jazzowej wyobraźni wykonując cover jakiegoś utworu, jeśli w na początku utworu uszanuje sie linię melodyczną i rytm oryginału. Lepiej sie gotuje, jeśli zna sie kuchenne tradycje i ma się dla nich szacunek.

Jednak wiem, ze nie zawsze to, co najklasyczniesze jest najlepsze - najlepszy strogonow to jest dokładnie ten, który nam najbardziej smakuje, nawet jeśli odbiega o dobre pół kilo pieczarek od Przenajświętszego Klasyka.
    • marbor1 Re: idealny stroganow 24.05.14, 13:48
      Ja tylko wyraziłam swoje zdanie na temat tej potrawy, co dla mnie jest ideałem.
      Spotkałam się z przeróżnymi przepisami na strogonowa: z mięsa wieprzowego, z mięsa kurzyny, z jarzynami, ale wydaje mi się, że to niema nic wspólnego ze strogonowem.
      Takie jest moje zdanie.
      Zresztą wyraziłam to także w linku podanym przez bene.
    • Gość: x najlepszy stroganow to IP: *.unitymediagroup.de 24.05.14, 14:45
      stroganow veganski! hehehehe
    • sushi69 Re: idealny stroganow 24.05.14, 15:53
      bene_gesserit napisała:
      > Ja tam nie rozumiem, czemu nie dodawać pieczarek

"Jak bym chciał się grzybków nawpie.dalac to bym sobie grzybową zamówił".. cyt z f. Sztos :)
      • qubraq Re: idealny stroganow 24.05.14, 16:50
        Mam kilka książeczek Maćka Kuronia, m.in. "Maciej Kuroń poleca" z 1999 roku cz.2 i ten jego przepis (z pieczarkami) odpowiada mi a sam "Stroganow", wg niego zrobiony, smakuje mi bardzo; pamietam jednoczesnie jego program kulinarny w TVN jakies 20 lat temu kiedy upominal kucharzy zeby nie traktowali "Stroganowa" jak pospolitego gulaszu i niestety nie pamietam czy były tam pieczarki; moze ktoś z Państwa tez ogladał ten progrom w TV pn. "Gotuj z Kuroniem"... :-)
        • Gość: klik A. Prawdę powiedziawszy też nie rozumiem o co IP: *.gdynia.mm.pl 24.05.14, 22:48
          ta bitwa. Przepisy, nawet te klasyczne, mają to do siebie, że jak język ewoluują. Niech każdy robi jak chce. W czasach "oryginałów" nie było wielu składników dostępnych teraz, więc o co chodzi, nie? Nie jestem nawet pewien czy gdyby można byłoby współczesnemu człowiekowi przenieść się w przeszłość jego kubki smakowe zareagowałyby pozytywnie na dania, które kiedyś tam powstały.
          • qubraq Re: A. Prawdę powiedziawszy też nie rozumiem o co 25.05.14, 09:36
            W, Kapitanie, powiedz, jak myslisz, czy nie popsuje smaku Stroganowa jesli np. dam nie pieczarki a inne grzyby - np. podgrzybki; mam ostatnio świetne źródło mrożonych krojonych podgrzybkow za nieduze pieniądze wiec bym sprobowal ale nie chce spieprzyc sprawy... ;-)
            • jeepwdyzlu w Polsce mówimy strogonow 26.05.14, 09:55
              błędnie - ale tak się przyjęło i już
              na rowery tez mówimy rower a nie rover ani bicykl

stroganow to stylizacja na hrabinę ala Beata Tyszkiewicz...
              j.
              • qubraq Re: w Polsce mówimy strogonow 27.05.14, 10:09
                Wy mówicie strogonow a my mówimy stroganow, wy mówicie Słowiańsk a my mówimy Sławiańsk, wy mówicie Sztrasburg a my mowimy Strasburg, wy mowicie Wolkswagen a my mówimy [Folkswagen] itd. itd... ;-)
            • Gość: klik Re: A. Prawdę powiedziawszy też nie rozumiem o co IP: *.gdynia.mm.pl 26.05.14, 15:12
              Pewnie, że nie. Są bardziej aromatyczne. Jak dla mnie "lux".
              • qubraq Re: A. Prawdę powiedziawszy też nie rozumiem o co 27.05.14, 10:15
                klik napisał:

> Pewnie, że nie. Są bardziej aromatyczne. Jak dla mnie "lux".

W, dzieki za naukę! pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka