Dodaj do ulubionych

szynka z jelenia-jestem wkurzona

04.06.14, 13:03
Udusiłabym gołymi rękami tego co wymyslił marynatę do jelenia z octem winnym.Jako że nie mam wprawy w przygotowywaniu takiego miesa ,skorzystałam z przepisu w necie i co znalazłam?Na stronie kuchnia myśliwska ,przepis na marynatę z octem winnym,zrobiłam wg.tegoż przepisu i mięso jest do wyrzucenia!!!!Jaki debil to wymyslił????Kwaśne mięso!!!!!Podpowiedzcie mi jak mam takie mięso robić bo mam jeszcze jeden kawałek i boję się że znowu coś będzie nie tak.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: szynka z jelenia-jestem wkurzona 04.06.14, 13:29
      rusz glowa zani ruszysz klawiatura.
      czy to jest forum jasnowidzow?
      daj linka do konkretnego przepisu z ktorego korzystalas.
      trzymalas sie go scisle, czy nie?
      dlaczego wg ciebie mieso jest nie do zjedzenia?
      za kwasne? opisz dokladnie problem-
      no i na koniec - gusta sa rozne i nigdy nie mozesz miec pewnosci, czy cos bedzie ci smakowalo.
      jesli np w ogole nie lubisz kasnego czy smaku octu kazdy taki przepis bedzie nie dla ciebie.
      tysiacom osob smakuje karkowka z musztarda pieczona na soli.
      dla mnie to ostatni syf.
      de gusibus..

am55 napisała:

> Udusiłabym gołymi rękami tego co wymyslił marynatę do jelenia z octem winnym.Ja
      > ko że nie mam wprawy w przygotowywaniu takiego miesa ,skorzystałam z przepisu w
      > necie i co znalazłam?Na stronie kuchnia myśliwska ,przepis na marynatę z octem
      > winnym,zrobiłam wg.tegoż przepisu i mięso jest do wyrzucenia!!!!Jaki debil to
      > wymyslił????Kwaśne mięso!!!!!Podpowiedzcie mi jak mam takie mięso robić bo mam
      > jeszcze jeden kawałek i boję się że znowu coś będzie nie tak.
    • kosmopolitesiorbut Re: szynka z jelenia-jestem wkurzona 05.06.14, 15:07
      Wrzuć adres na moją gazetową pocztę to podeślę Ci przepisy. Bez zakwaszania.
      • Gość: am55 Re: szynka z jelenia-jestem wkurzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.14, 18:56
        wrzuć na moja gazetową:)
        • kosmopolitesiorbut Re: szynka z jelenia-jestem wkurzona 07.06.14, 20:58
          Z tego co widzę to nie jest aktywna.
    • jeepwdyzlu mnie jelenie rozczarowują od lat 05.06.14, 16:25
      może Amaro umie coś z tym zrobić...
      Większość kucharzy - potrafi tylko polec z większym lub mniejszym rozmachem....
      Jeleń jest niesmaczny - to nie dzik...
      jeep
      • Gość: klik Nie wiesz o czym piszesz.nt IP: *.gdynia.mm.pl 05.06.14, 17:49
    • Gość: x może to nie był jeleń lecz lenin? IP: *.unitymediagroup.de 05.06.14, 19:21
      znacie dowcip o chłopie, który spotkał w lesie lenina?
      Nie? To nie poznacie ;)
      • jeepwdyzlu Re: może to nie był jeleń lecz lenin? 06.06.14, 10:30
        znacie dowcip o chłopie, który spotkał w lesie lenina?
        -----
        stare ale wciąż śmieszne :-)
        • Gość: x Re: może to nie był jeleń lecz lenin? IP: *.unitymediagroup.de 06.06.14, 14:56
          była cała seria dowcipów wtedy (100 rocznica urodzin Jelenia) :D
    • mhr2 Re: szynka z jelenia-jestem wkurzona 06.06.14, 11:18
      przyprawiam jak inne mięso(sol, pieprz, cebula)w zasadzie sa bardzo smaczne, oczywiscie mozna marynowac, wino albo ocet to kwestia smaku, przepisy z netu traktuje z przymrozonym oczkiem, sa inspiracja:)
    • trypel Jeleń? 06.06.14, 11:25
      pisząc jeleń macie na mysli hodowlanego daniela, sarnę czy prawdziwą dziczyznę? Bo o ile hodowlany daniel jest dla mnie OK o tyle zgadzam sie z jeepem że sarna albo dziki jeleń bywa czesto niestrawialny a na pewno wymięka w porównaniu z dzikiem.
      • Gość: A. Re: Jeleń? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.14, 12:50
        Mięso z młodych osobników (nawet i z osławionego dzika) jest bardzo smaczne. Z osobników starszych wymaga więcej zachodu (marynowania konkretnie).
        Ja akurat jelenia nie piekłam tylko przerabiałam na gulasz - z warzywami (cebula, marchewka, pietruszka, seler) i przyprawiałam 'na dziko' (jałowiec, czarnuszka, trochę tymianku i rozmarynu). Ewentualnie można dodać trochę alkoholu dla przyśpieszenia mięknięcia mięsa.
        Robiony w zamierzchłych czasach pod dyktando przepisu dzik 'na kwaśno' (z przecierem pomidorowym w sosie) nie bardzo mi podchodził. Wolę opcje z warzywami z włoszczyzny albo z cebulą i śliwką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka